BALKANSKI SEKS U KINU, 1. DIO

Najbolje scene seksa iz ex-YU filmova

27.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Povijest filmskog seksa raskošna je i bogata, a ništa drugačije nije ni sa seksom u jugoslavenskoj kinematografiji – komunistička cenzura hvatala se koječega, ali scene poput ovih svejedno su prolazile

LJUBAVNI SLUČAJ ILI TRAGEDIJA SLUŽBENICE PTT (1967)
Nije seks, a i Dušan Makavejev je u budućnosti naslagao daleko prigodnijih unosa za jednu ovakvu listu, ali riječ je o prvoj golotinji ex-YU filma u povijesti te je scena kao takva iznimno važna za povijest. Eva Ras na vrhuncu!

VARLJIVO LETO '68 (1984)
Jagodinka Simonović
Slavko Štimac u sceni koja je mnogim generacijama stasalim tijekom osamdesetih bio prvi kontakt s, hm, full contactom. Klasik kulinarske škole i istinski gastroseksualni užitak u režiji Gorana Paskaljevića

KO TO TAMO PEVA (1980)
Slavko Štimac
ponovo udara! Ovog puta, u remek-djelu Slobodana Šijana uspijeva ono o čemu su mnogi tek maštali, završiti nasamo s Nedom Arnerić, makar i na blatnjavom šumskom tlu. I tata bi, sine!

SJEĆAŠ LI SE DOLLY BELL
Ispada da je Slavko Štimac, ni kriv ni dužan, postao Ron Jeremy ey-YU filma. Nije baš tako, ali nema veze, jer je i kod Kusturice dobio priliku pokazati što zna i može kada mu ruku dopadne Ljilja Blagojević. Na tavanu.

SEKS – PARTIJSKI NEPRIJATELJ NO 1 (1990)
Jugoslavija je već bila na putu za vječna lovišta, a filmovi s ovakvim naslovima bili su mogući – baš kao što je scena poput ove bila moguća, zajedno sa 'sisama kao pogačama', ševom ispred svete slike i legendarnim grčem.

NA PUTU ZA KATANGU (1987)
Klasik Živojina Pavlovića, priča o kapitalističkim snovima sina rudara – Mirjana Karanović kao pjevačica Zana već je krajem osamdesetih ušla u mozgove mnogih mladih i starih gledatelja, što objašnjava i njezin novi život na YouTubeu.

LEPOTA POROKA (1986)
Edukacijski video – ako ste se ikada pitali što su prava postignuća feminizma, odgovor leži u ratu za promjenu praksi kakve gledamo u ovom insertu. Patrijarhalni dijelovi ruralne Jugoslavije uspjeli su iz seksa isisati svaki komad romantike i razuma, a rezultat je zapisan u crnogorskoj odiseji Živka Nikolića.


(nastavit će se)