ŽEDNO UHO

Najavljuje početak nove koncertne godine

21.12.2012 u 19:42

Bionic
Reading

Evo što nam veljača pruža od koncerata, pa ako ste organizirani, već si probajte raditi plan za 2013. godinu

THE JON SPENCER BLUES EXPLOSION dolaze po treći put u Zagreb kako bi ispromovirali sjajan povratnički album 'Meat and Bone', a sve to nakon nevjerojatnog nastupa na ovogodišnjem Terraneo festivalu.

MONO, jedne od perjanica post-rocka, također se vraćaju s novim albumom i to u klub u kojem je njihova veza s ovim gradom i započela – KSET.

Ulaznice za sve koncerte u prodaji od petka, 21. prosinca, a za THE JON SPENCER BLUES EXPLOSION i MONO povoljnije su do kraja godine.

Vrhunski američki kantautorski duo STEVE WYNN & CHRIS CACAVAS te MARK EITZEL s pratećim bendom, kao i nove nade američkog post-punka i noise-rocka METZ, upotpunjuju program za veljaču 2013, točno mjesto njihovih nastupa bit će objavljeno početkom siječnja.

2. veljače
MARK EITZEL BAND (SAD)

I kao solo izvođač i kao lider kultnih American Music Club, Mark Eitzel se tijekom desetljeća potvrdio kao, ne samo iznimno upečatljiv pjevač i gitarist, već i kao sjajan skladatelj koji je na originalan i iznimno efektan način spojio energiju punka s pastoralnom ljepotom folka, sve to začinio lounge glazbom i tako stvorio jedan od najimpresivnijih mračno poetičnih opusa u modernoj pop glazbi.
Tijekom prvih 8 godina postojanja American Music Club su radili i živjeli u relativnoj opskurnosti u rodnoj im Americi, ali su zato nakon objavljivanja albuma 'California' 1998. Stekli kultno sljedbeništvo širom Europe, da bi ih tek 3 godine poslije prepoznali i u vlastitoj zemlji te su ubrzo po objavljivanju sjajnog 'Everclera' dobili primamljive ponude od velikih etiketa.

Nakon još dva albuma snimljena za Reprise, American Music Club se gase, a Eitzel se okreće samostalnoj karijeri te, nerijetko uz pomoć svojih prijatelja iz R.E.M., Yo La Tengo i Sonic Youth, snima niz odličnih solo albuma. Posljednji u nizu je jesenas objavljeni 'Don’t Be a Stranger' na kojem je Eitzel još jednom potvrdio svoj ogroman skladateljski talent, ali i neupitno kantautorsko umijeće koje ga je i dovelo na sam vrh američke singer-songwriter scene, pa stoga ni ne čudi da ga je ugledni britanski The Guardian svojevremeno proglasio najvećim živućim kantautorom. Svoj aktualni album Mark promovira s pratećim bendom, a to znači da ćemo ga nakon samostalnog i koncerta s American Music Club imati prilike vidjeti u još jednom novom i, uvjereni smo u to, vrhunskom izdanju.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 65 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Na ulazu će koštati 80 kuna. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert će početi u 21 i 30.

9. veljače
STEVE WYNN & CHRIS CACAVAS (SAD)

Točno tjedan dana nakon Eitzela još dvije neupitne veličine američke singer-songwriter scene ponovo dolaze u Zagreb, ali po prvi put zajedno u akustičnom izdanju. Radi se o Steve Wynnu lideru ponovo okupljenih The Dream Syndicate s kojima je početkom osamdesetih utirao put onome što će se kasnije nazvati americanom, dok je Chris Cacavas to istovremeno činio s još jednim od ključnih predstavnika ove scene, grupom Green On Red, nakon čijeg je raspada klavijature svirao u ništa manje bitnima Giant Sand.

No da ne bi ispalo da su svoju kreativnost zaboravili negdje u osamdesetima, obojica su u proteklih dvadeset i pet godina objavili na desetke samostalnih albuma iznimne umjetničke vrijednosti koji su nadopunjavani neprestanim turnejama i koncertima kojih je znalo biti i preko 150 godišnje. Nerijetko su na tim turnejama navraćali i kod nas, prvenstveno u KSET u prvoj polovici prošlog desetljeća, kad su uredno rasprodavali ovaj klub a furioznim nastupima publiku ostavljali bez daha. Stoga naša očekivanja od njihovog povratka u ovaj grad nakon neuobičajeno velike pauze nisu nimalo skromna, ali da su itekako realna potvrđuje i lanjski nastup Wynnovih The Baseball Project koji su gotovo bez iznimke i novinari i publika proglasili vrhuncem premijernog izdanja festival Terraneo.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 65kn mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Na ulazu će koštati 80 kuna. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert će početi u 21 i 30.

12. veljače
KSET
MONO (Japan)
DIRK SERRIES MICROPHONICS (Belgija)
Tko je mogao i sanjati da će petnaest godina nakon što su sredinom devedesetih niz podosta različitih ali zato podjednako kreativnih glazbenih inicijativa, kojima je zajednička bila činjenica da su u pitanju bili mahom instrumentalni rock sastavi u čijoj je glazbi građenje atmosfere bilo u prvom planu, novinari etiketirali kao post-rock, ista ta scena doživjeti komercijalni vrhunac te da će bendovi poput Godspeed You Black Emperor ili Explosions In The Sky početi svirati koncerte u dvoranama za 5 i više tisuća ljudi. Teško da su i sami Mono, premda vjerojatno nikad neće dosegnuti popularnost gore spomenutih, očekivali da će od vlastite glazbe jednog dana moći živjeti te da će svoju fascinaciju klasičnom glazbom i ambijentalno-bučnim rockom biti u prilici prezentirati u klubovima i dvoranama širom svijeta.

No upravo se to dogodilo, a na našu sreću Zagreb je bio u prilici uživo pratiti sve faze karijere jednog od najcjenjenijih predstavnika post-rocka kojima će ovo biti ukupno četvrti nastup u ovom gradu te treći u KSET-u kojeg su i dosad uredno rasprodavali pa nema razloga da tako ne bude i ovoga puta.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 65 kuna mogu se do 31. prosinca kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Nakon tog datuma cijena će im biti 80 kuna, dok će na ulazu koštati 100 kuna. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert će početi u 21 i 30.

17. veljače
Pogon Jedinstvo THE JON SPENCER BLUES EXPLOSION (SAD)

Punih je šest godina prošlo od premijernog im nastupa u ovoj zemlji pa do lanjskog povratka Blues Explosion u Zagreb, da bi nam potom u manje od dvije godine došli svirati čak tri puta. Razloga za to je više, jer em kod nas Jon Spencer, Judah Bauer i Russell Simins s razlogom uživaju kultni status, em su jesenas konačno objavili dugoočekivani povratnički album 'Meat and Bone', a i fantastičan nastup na minulom Terraneu je dobrim dijelom kumovao odluci da ih ponovo dovučemo u Zagreb.

I premda 'Meat and Bone' nije na razini njihovih albuma iz sredine devedesetih, a tu prije svega mislimo na prava mala rock’n’roll remek djela kao što su 'Extra Width' i 'Now I Got Worry', u pitanju je bez daljnjeg izvrstan album na kojem Spencerov prljavi blues garage punk ne ostavlja previše mjesta dvojbi tko je i dalje svjetski broj jedan kad je ova glazba u pitanju, ma koliko dobri bili brojni im sljedbenici na čelu s magapopularnim The Black Keys.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 100 kuna mogu se do 31. prosinca kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Nakon tog datuma cijena će im biti 120kn, dok će na ulazu koštati 150 kuna. Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert će početi u 21 i 30.

23. veljače
METZ (Kanada)
Čini se da će se, kako veljača bude odmicala, svirati sve glasnije i glasnije. A teško da danas netko može biti glasniji od grupe koja je upravo objavili album prvijenac za legendarni Sub Pop a koja se odaziva na ime Metz. Istoimeni je album bučne kanadske post punk trojke u listopadu podigao dosta prašine s obje strane Atlantika te polučio pravu gomilu hvalospjeva u američkom ali i u, ovoj glazbi ne baš sklonom, britanskom tisku.

Tako ćemo nakon niza provjerenih imena s kojima već dugo uspješno surađujemo a kojima ćemo ispuniti veljaču iduće godine, imati priliku vidjeti i jedan novi uzbudljivi bend koji uz to iskače iz danas uobičajenog profila onih koji vladaju glazbenim tiskovinama nezavisnog profila svirajući glazbu koja je vrhunac doživljavala prije dvadesetak godina i za čiju je revitalizaciju očito došlo pravo vrijeme.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 45 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Na ulazu će koštati 60 kuna. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert će početi u 21 i 30.