9. CINESTAR OSCAR REVIJA

Nagrađivani film 'Seanse' u kinima

17.01.2013 u 12:54

Bionic
Reading

U sklopu devete po redu CineStar Oscar revije pogledajte jedno od najboljih filmskih ostvarenja ove godine - toplu, ljudsku, inspirativnu i trijumfalnu priču koja ovaj film čini velikim nadahnućem

Film 'Seanse' temeljen je na dirljivim i optimističnim autobiografskim zapisima kalifornijskog novinara i pjesnika Marka O’Briena. Priča je to o čovjeku koji je većinu života proveo u željeznim plućima i u trideset i osmoj godini života odluči izgubiti nevinost. Uz pomoć terapeuta i svećenika pokušava ostvariti svoj san.

'Seanse' je istinita priča o pjesniku i novinaru Marku O’Brienu koji odluči izgubiti nevinost na pragu četrdesete te pod vrlo otežavajućim okolnostima. Iskusni John Hawkes je u ulozi O’Briena dao snažnu izvedbu koja nadilazi fizička ograničenja same uloge.

O’Brien je teško obolio od dječje paralize i veći dio vremena provodi u željeznim plućima. Sa svojom situacijom nosi se s dozom humora, optimizma i vjere i odlučan je izvući sve što može iz života, uključujući emocionalna i fizička zadovoljstva koja su mu izmicala. Donosi hrabru odluku unajmiti profesionalnog seksualnog surogata kako bi iskusio intimnost na jedinstven način. Duhovit i dirljiv te životno mijenjajući niz seansi bio je tema O’Brienova članka iz 1990. godine, On Seeing a Sex Surrogate, koji je objavio u magazinu The Sun. Njime se dotakao tabu teme seksa i invalidnosti na iskren, duhovit i topao način omogućivši svakome da se poistovjeti s njegovom pričom. Bena Lewina je osobno dirnuo taj članak, jer je i sam obolio od dječje paralize, te ga, kao i O’Briena, to nije spriječilo od ostvarenja uspješne karijere, a smatrao je da je članak odlična podloga za film. Inspiriran O’Brienovim pisanjem, Lewin je zamislio humorističan i životan film.

Foršpan filma 'Seanse'

To nije samo priča o muškarcu koji se bliži srednjim godinama i želi izgubiti nevinost, već o osobi koja se pomirila s vlastitim tijelom, muškošću te s punom shvaćanjem onoga što život čini vrijednim. Sjajna priča oživjela je pomoću sjajnih glumaca Johna Hawkesa u ulozi O’Briena, Helen Hunt u ulozi Cheryl Cohen-Greene i Williama H. Macyja u ulozi svećenika. Na festivalu Sundance film je osvojio najviše priželjkivanu nagradu publike te nagradu žirija za najbolju glumačku postavu

Ben Lewin vidi 'Seanse' kao sasvim drukčiju ljubavnu priču. Vlastito iskustvo s bolešću dalo mu je poseban pogled na temu, a najvažnije mu je bilo prenijeti O’Brienov britak i lirski glas na platno. 'I ja sam bio u željeznim plućima, no toga se ne sjećam', objašnjava redatelj. 'S vremenom mi se vratila funkcija gornjeg dijela tijela i dio snage donjih ekstremiteta. Mislim da je Markovo emocionalno putovanje jedinstveno, no istovremeno mislim da se mnogi mogu poistovjetiti s njime', priznaje Lewin.

Ne propustite pogledati film koji će vas dirnuti!