MOTOVUN FILM FESTIVAL

Nagrada '50 godina' Mirku Kovaču

09.07.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Ovogodišnju nagradu 50 godina Motovun Film Festivala dobit će književni klasik i scenarist Mirko Kovač

Motovun Film Festival nagradu 50 godina dodjeljuje umjetnicima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, a ove godine prvi put otići će u ruke predstavniku struke od koje počinje filmska priča – scenaristu. Ovu nagradu za dugotrajan, konstantan i vrijedan doprinos hrvatskoj kinematografiji ove godine primit će Mirko Kovač, poznati književnik i jedan od ključnih scenarista jugoslavenske kinematografije.

Mirko Kovač rođen je u Crnoj Gori, studirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Beogradu, a slijedom društveno-političkih zbivanja početkom devedesetih godina seli u Hrvatsku te postaje važan dio hrvatske književnosti.


Autor je mnogih nagrađivanih romana kao što jeGubilište', zbog kojeg je napustio Akademiju, a kojim počinje književni 'crni val'. Poznati romani su mu i 'Životopis Malvine Trifković', 'Vrata od utrobe' (NIN-ova nagrada 1978), 'Kristalne rešetke', kao i mnoge zbirke novela, a napisao je scenarije za filmove 'Mali vojnici' (r. Bahrudin Čengić, 1967), 'Lisice' (r. Krsto Papić, 1969), 'Okupacija u 26 slika' (r. Lordan Zafranović, 1978), 'Pad Italije' (r. Lordan Zafranović, 1981), 'Tetoviranje' (r. Stole Popov, 1991), kao i scenarije za mnoge TV i radiodrame. Autor je većine scenarija Lordana Zafranovića, mnogobrojni filmovi snimljeni prema njegovim scenarijima dobitnici su različitih priznanja i nagrada, a 'Lisice' se smatraju jednim od najboljih hrvatskih filmova svih vremena. Mirko Kovač od 1991. godine živi u Rovinju, još uvijek aktivno radi i doprinosi hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Kao zagrijavanje za ovogodišnje šesnaesto izdanje Motovun Film Festivala Klasik TV i Motovun Film Festival predstavljaju ciklus filmova ovog velikog književnika i scenarista. Filmove kojima Kovač potpisuje scenarije gledatelji Klasik TV-a imat će prilike vidjeti od 23. do 26. srpnja točno u ponoć. Emitirat će se četiri najznačajnija filmska ostvarenja ovog poznatog književnika: 'Mali vojnici', 'Lisice', 'Usijanje' i 'Večernja zvona', a na festivalu u Motovunu u njegovu čast prikazivat će se film 'Mali vojnici'.