DORIS DRAGOVIĆ

'Mladost nikada ne može biti opravdanje za lijenost'

28.11.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Uoči svog splitskog koncerta u Spaladium Areni 11. prosinca, pjevačka diva Doris Dragović otkrila nam je što priprema obožavateljima koji je slušaju diljem svijeta te što je čini tako mladolikom i posebnom

'Nakon 35 godina pjesama, sastavljanje repertoara uvijek je izazov, no baza je uvijek čvrsta i sastoji se od evergrina, pjesama koje su me snažno obilježile. Ono što se mijenja zapravo su osvježenja koja su vezana uz aktualne događaje ili projekte, pa će tako biti i ovoga puta. Čut ćemo tako i zadnji singl 'Jubavi rič' autora Ivana Huljića, meni posebno dragu skladbu, i zato što joj je Vjekoslava Huljić dodala svoju čaroliju, kao i dva predivna evergrina mojih veličanstvenih kolegica Meri Cetinić i Zorice Kondže koje sam imala čast izvoditi ove godine na Splitskom festivalu u sklopu autorskih večeri Jakše Fiamenga i Joška Banova', rekla nam je Doris koja je posljednji samostalni koncert imala u splitskom teatru prije 14 godina.

Svaki koncert a njoj je dubok glazbeni doživljaj koji dugo pamti, a ovaj će pamtiti; nazvala ga je 'Moja dica'. Na njemu će kao gosti, osim Ivana Huljića, nastupiti mlade pjevačke snage: Ana Opačak, sudionica i finalistica showa 'The Voice' kojoj je Doris dugogodišnja glazbena mentorica, 10-godišnja djevojčica Emma Uvalić koja je nastupala i pobjeđivala na brojnim dječjim festivalima pjevajući Dorisine pjesme te Nataša Reić Matković koja već dugo nastupa uz Doris kao prateći vokal.

Doris je, naime, poznata po dugogodišnjem radu s mladim izvođačima i glazbenom utjecaju koji ostvaruje na njihov razvoj, a upravo je to razlog zbog kojeg je kao goste veličanstvenog koncerta u Splitu pozvala redom mlade nade glazbene scene.
'Većina tih mladih velikana živi upravo u gradu Splitu, zato što ih jako dugo već hvalim i o njima pričam, istovremeno silno želeći da ih se čuje i vidi. Ovo je ta prilika i zahvalna sam na njoj. Zato što već dugo obogaćuju moj život pa želim da zasvijetle svima. Žao mi je jedino što ne mogu pokazati sve njih, od prvog do posljednjeg', kaže pjevačica.

Svaki je put, kaže, dirne činjenica da mnogi na njezine koncerte dolaze iz dalekih zemalja kao što su Velika Britanija, Makedonija, Bugarska, Rumunjska, Izrael.
'Odavno već ne razmišljam ni o čemu kroz prizmu godi li nešto ili ne. Bilo bi to naivno, a i puno jači od mene posrnuli su na toj točki. Ako me pitate što osjećam zbog tolikog pripadanja, onda je to zasigurno i isključivo zahvalnost. No puno prije ičega krenem razmišljati kako će ti ljudi doputovati s kraja svijeta, kako će se vraćati, hoće li voziti, kakve su ceste… To je već razmišljanje neke zabrinute majke, a to je već neka nova priča', ističe.

Ostvarila je iznimnu karijeru, dugu 35 godina, o kakvoj današnji izvođači mogu samo sanjati. Sve bi u njoj ostavila onako kako je bilo: 'Sve što smo danas, rezultat je hoda, i to svakog pojedinog koraka. Kada bismo i jedan korak promijenili, ni put, a ni cilj više ne bi bili isti.'

Kako je važila za jedan od najboljih glasova bivše Jugoslavije i za pravu pjevačku divu, a kako je bilo nositi se s tolikom količinom slave tada, budući da je imala svega dvadesetak godina?
'Puno mlađe, samim tim puno luđe i definitivno puno bezbrižnije, kao što mladosti i pripada. Ništa te na svijetu ne može pripremiti na pojam javne osobe, ali apsolutno može pomoći dobar odgoj i čvrsta ruka koja te u život otprati iz kuće. Moglo se biti mlad, ali ni slučajno neodgovoran, kao što ta mladost nikada ne bi mogla biti opravdanje za lijenost. Rad je bio ogromna kvaliteta i dimenzija, a ne ono što se izbjegava, jer pametni zarađuju drukčije', kaže Splićanka koja je već četvrt stoljeća u skladnom braku s bivšim vaterpolistom i trenerom Mariom Budimirom.

Njezin besprijekoran mladenački izgled očito je stvar genetike, ali i odraz dobrog osjećaja - zadovoljstva i životne ispunjenosti.
'Zadovoljstvo i ispunjenost čini gotovo sve u životu. Tu svakako valja nadodati duhovnost, drage prijatelje, malo zelja, ulja, mrvu kruva i to je život cijeli', izjavila je 54-godišnja pjevačica.


Doris s kolegicom Terezom Kesovijom koju iznimno cijeni i Anom Opačak koja joj gostuje na koncertu


Najveća ljubav i podrška voljeni joj je suprug Mario