DOBITNIK SREBRNOG MEDVJEDA

Masterclass Wojciecha Starona u kinu Grič

10.12.2013 u 07:02

Bionic
Reading

U petak 13. prosinca zagrebačko kino Grič ugostit će poljskog direktora fotografije i redatelja dokumentarnih filmova Wojciecha Starona koji je 2011. godine osvojio Srebrnog medvjeda za kameru meksičkog filma 'El premio'. Održat će masterclass pod nazivom 'Gdje dokumentarac susreće fikciju', a nakon toga slijedi projekcija njegovih nagrađivanih filmova 'Sibirska lekcija' i 'Argentinska lekcija'

U petak, 13. prosinca u 16 satiu zagrebačkom kinu Grič u sklopu programa Dokukina održat će se masterclass poljskog direktora fotografije i redatelja dokumentarnih filmova Wojciecha Starona pod nazivom 'Gdje dokumentaraca susreće fikciju' te projekcije njegovih dvaju nagrađivanih filmova - 'Sibirska lekcija' (1998.) i 'Argentinska lekcija' (2011.).

Staron je diplomirao filmsku fotografiju na Filmskoj školi u Łodzu u Poljskoj. Podjednako je poznat po svom snimateljskom radu na filmovima drugih redatelja, poput Joanne i Krzysztofa Krauzea, Jaceka Blawuta i Jerzyja Sladkowskog, kao i po vlastitim dokumentarcima. Najzapaženiji uspjeh do sada postigao je filmom 'El premio' Paule Markovitch kojim je osvojio Srebrnog medvjeda za najbolju kameru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2011. godine.

U predavanju 'Gdje dokumentarac susreće fikciju' Staron će pokušati objasniti svoju viziju dokumentarizma koja se temelji na upotrebi igrano filmskih režijskih alata u dokumentarnim pričama. Nakon toga, u 19 i u 21 sat, zagrebačka će publika moći pogledati njegovu 'Sibirsku lekciju', film o mladom paru koji odluči provesti godinu dana u Sibiru, i Argentinsku lekciju koja prati osmogodišnjeg dječaka koji iz Poljske s obitelji seli u Argentinu. Među brojnim nagradama koje su ova dva filma osvojila ističu se Grand Prix festivala Cinéma du Réel u Parizu i nagradu Fipresci žirija na IDFA-i za Sibirsku te Srebrna golubica na DokLeipzigu i nagrada za najbolju režiju na Festivalu naroda u Firenci za Argentinsku lekciju.

Osim predavanja razgovor s redateljem bit će organiziran i nakon obje projekcije. 'Sibirska lekcija' igra s engleskim titlovima, a 'Argentinska lekcija' s hrvatskim i engleskim. Ulaz na masterclass je besplatan, a na filmove je 22 kune. Zajednička ulaznica za oba filma iznosi 30 kuna. Više informacija potražite na službenim stranicama Dokukina ovdje