BEI THE FISH

Makedonska senzacija kreće u osvajanje Europe

16.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Specifična downtempo elektronika, pitke pop melodije, odlični glazbenici i sjajne pjevačice, od makedonske su grupe Bei the Fish napravili prvorazrednu atrakciju u regiji. Njihov posljednji, šesti studijski album, odlično ocijenjen od strane rock kiritičara, promovirat će na nastupu u Tvornici 10. studenog ove godine. O aktualnom albumu, nastupu na MTV Movie Awardsu, suradnji s reperom Ola Diossom, Karolinom Gočevom i Idom Prester, te planovima za budućnost, pokretačka snaga grupe, te gitarist, basist, programer, klavijaturist i pjevač grupe Ognen Anastasovski dao je intervju za tportal.hr

Vaš posljednji, šesti po redu album 'Just an Idea?!' dobio je iznimno dobre kritike. Kao da vam je nakon njega krenulo sve na bolje.

Svaki naš album je priča sama za sebe. Jedan od drugog se jako razlikuju, al ipak su Bei the Fish albumi. Jer kako vrijeme prolazi, mi se mijenjamo i evoluiramo. Ako ste spremni da idemo zajedno naprijed onda ok, ak ne, onda opet ok. Kada pogledamo unazad, shvaćamo da nam svake godine ide sve bolje i bolje. Mislimo pri tom na naš osjećaj. Razlog tome nije ništa drugo nego konstantan rad. Mi smo u proteklih 24 mjeseca uradili: 'Just an Idea?!' - Atto primo, 'Marat/Sade' saundtrack za kazališnu predstavu, 'Brod za lutke' saundtrack za kazališnu predstavu, 'Time to Make Things Right' dupli album (sve su ovo službena izdanja), zatim muziku za filmove 'Sinot' i dio omnibusa 'Skopje Remixed', za kazališnu predstavu 'Tempirana opera', album sideprojekta Melodie Nelsons, kao i album Ola Dioss-a 'Flyin' Top' koji će izaći sljedeće godine. Mi jednostavno želimo raditi i to je to. Što više radimo, to bolje za sve...

Tijekom ljeta ste održali nemali broj nastupa širom regije, a do kraja godine vas čeka još 30-ak koncerata širom Europe. Kako vas je publika primila u regiji? Gdje ste doživjeli najbolju reakciju publike?

Nikad ne znaš gdje ćeš kako proći. Tamo gdje nemaš očekivanja, tamo je najčešće najbolje. Ovog ljeta je bilo odlično u Prizrenu, Somboru, Kočanim, kao i nastup ispred Amy Winehouse i Mobyja zajedno sa Zemljom gruva i Elementalom.

Potpisali ste nedavno i ugovor sa agencijom Charmenko Booking Agency koja će se ubuduće brinuti o vašim inozemnim nastupima. Radite li paralelno i na osvajanju europskog tržišta kroz prodaju vaših albuma?

Jako smo svjesni da smo na momente totalni autsajderi u Europi. Posebno zato što smo sa Balkana, a nemamo ništa 'balkansko' (pleh, cigane, etno itd.) u svojoj glazbi. A Europsko tržište, htjeli mi ili ne, stvorilo je kriterij da s Balkana dolazi samo takav sound i ništa drugo. I tu nailazimo na problem pri 'prodavanju' benda. Ako možete primijetiti, puno bendova koji stvaraju muziku na ovom području promijenilo je svoj sound i integriralo neke slobodno mogu reći 'folk' elemente kako bi lakše prošli na zapadnom tržištu. Bei the Fish ima svoj integritet i izvan industrije je pop glazbe. Industrija postoji samo da te spakira i proda. U tom slučaju, muzika gubi vrijednost. A mi radimo muziku i to je ono sto želimo prodati, a ne zapakirane bombone koji samo u prve tri sekunde imaju ukus, a poslije se pljuje ili zaboravlja. Ovo je naša prva velika europska turneja koju smo dogovorili mi sami. Charmenko radi paralelno sa nama. Potrebno je vrijeme, a mi smo strpljivi.

Nastupili ste početkom lipnja na prestižnoj dodjeli MTV Movie Awards s pjesmom 'Ideal Woman' koju pjeva Karolina Gočeva. Kako ste se proveli? Jeste li dogovorili kakav dobar posao? S kim ste se najviše družili?

Prvi put u životu smo se osjećali baš ponosno. MTV nas je odabrao da zatvorimo tako velik event kao što je dodjela MTV Movie nagrada. Veoma smo zahvalni za svi podršku koji dobivamo od MTV-ja. Tamo rade ljudi koji se razumiju u muziku i znaju koji bend iz regije treba gurnuti i podržati ga. Inače, najobjektivnije, te večeri smo se proveli nezaboravno. I dan danas prepričavamo cijeli event i sve što se desilo nakon toga. Družili smo se sa svima, preko Ide iz Lollobrigide, pa sve do Lake i njegove sestre Mirele. To je vjerojatno pomoglo i u aktualnoj suradnji koju smo ostvarili s Lollobrigidom. Snimili smo cover pesme 'Bez prevod' Bernays Propagande koja će se pojaviti u siječnju, kao bonus traka na njihovu novom singlu, a radimo i na zajedničkoj pjesmi sa Lollobrigidom koja će se naći na njihovu novom albumu koji izlazi u veljači sljedeće godine.


Da se vratimo na vaš posljednji album 'Just an Idea?!' koji u podnaslovu ima i 'Atto primo' (prvi dio). Čeka li nas uskoro i nastavak, s obzirom na to da je album konceptualni te da priča s albuma nije doživjela svoj logičan kraj?

Nastavak 'Just an Idea!? 'atto primo' će biti 'Atto secondo' i trebao se pojaviti već ovog mjeseca, ali ipak neće. Pojavit će se u veljači sljedeće godine. Odnosno, tada će izaći digipack 'Just an Idea!?', dupli album koji će sadržavati i prvi i drugi dio. Priča na kraju Atto prima nije završena. Produžuje se u Atto secondo u kojoj ćete vidjeti sta se dešava već u veljači. Samo budite strpljivi. Zabavno će biti…

Na novom ste albumu, na iznenađenje mnogih, obradili pjesmu makedonske grupe Bernays propaganda u kojoj gostuje i hrvatska pjevačica Ida Prester iz grupe Lollobrigida. Jeste li zadovoljni ostvarenom suradnjom?

Obradili smo pjesmu 'Bez Prevod' grupe Bernays Propagande zajedno s Idom iz Lollobrigide na vokalima. Mi, a i Ida, jako smo iznenađeni finalnom verzijom pjesme. Ne liči ni na Bei the Fish, ni na Lollobrigidu, a ni na Bernays Propagandu. 'Definirali" smo je kao neki spoj Sergea Gainsbourga, Pink Floyda i Radioheada na hrvatskom i makedonskom. Ova suradnja je, kao što sam već spomenuo, dovela do nove zajedničke pjesme Bei the Fisha i Lollobrigide, na kojoj momentalno radimo.

Je li to jedina obrada koja nas čeka na novom albumu?

Obrada neće biti na novom albumu, ide kao bonus track novog singla Bernays Propagande koji izlazi u siječnju sljedeće godine.

Ima li još gostiju s kojima ste surađivali?

Glavna suradnja na albumu je s Englezom Ola Dioss-om. Pored njega gostuju Branislav Nikolov iz Foltina i Karolina Goceva. Oni realno igraju uloge u našem scenariju za 'Just an Idea!?'. Za sada nemamo planirano druge uloge, ali ne isključujemo iznenađenja.


Aktualni ste album stavili na free download. Koliko je do sada puta downloadan?

Nemamo točan podatak, jer album je dostupan na svim MTV sajtovima, na našem oficijelnom sajtu, kao i na beithefish.bandcamp.com. Ono što znamo je da je do sada iznad 10.000 downloada.

Vaš je stil vrlo osobit iako bi ga bilo najbliže opisati kao downtempo elektronika susreće funk lounge. Kako ste došli do tog vrlo specifičnog glazbenog stila izražavanja

Ne slušamo muziku. Ono što slušamo su neki krucijalni artisti kao Serge Gainsbourg, Pink Floyd, David Bowie... i ponekad upadne nešto suvremeno kao dEUS, N.E.R.D., Outkast... Radimo na tome da osjećaj koji imamo u sebi pretočimo u zvuk. I nikada ne marimo je li to bliže nečemu ili dalje od nečeg drugog. Zato nas svi različito definiraju ili se muče to napraviti. Zato nas uspoređuju sa toliko različitih artista da mi neke iskreno i ne poznajemo. Ako prošetate po našoj diskografiji, osjetit ćete kako se zvuk mijenja... točnije kako se naši osjećaji, situacije, rast itd. mijenjaju. To je sasvim normalno. Jer nećemo stajati u mjestu. Kako se mi razvijamo, tako i naša muzika radi isto. Zato naš stil nije definitivno ništa drugo nego beithefish stil.

Na spomenutom ste albumu ugostili i makedonskog repera sa stalnom adresom u Londonu Ola Diossa. Kako je došlo do te suradnje?

Ola Dioss je izvanredno talentirani MC. Iako je mlad, on je nevjerojatno muzički otvoren i pun neviđene energije koju širi na sve strane. Ola Dioss je ime o kojem će Europa, a čini mi se i šire, za nekoliko godina pričati naveliko. Sretni smo što surađujemo. Spojile su nam se valne dužine dok smo se u jednom studiju zezali s provjerenom ekipom muzičara, pojavio se on i kreativno se uključio u muzičku igru. Inače, Ola Dioss paralelno radi i svoj solo projekt. Do sada je izdao dva mixtapea – 'Flyin’ in Mk' i 'Invading the Invaders' koji su dostupni za skidanje, besplatno, a gotov je i njegov debi album 'Flyin’ Top', u produkciji Al the Pal. Planirano je da izađe u ožujku 2012, a najavit će ga singl / spot za pjesmu 'Woman OB', vjerojatno s premijerom na MTV-ju. Za sada, Ola je dio i naših live nastupa i dolazi s nama na Europskoj turneji.


Nastupate 10. 11. u Zagrebu. Pripremate li nešto posebno ili možemo očekivati vaš standardni nastup?

U Zagrebu smo zadnji put bili 2008. godine kada smo nastupili zajedno s izvanrednim Kimiko. Od tada se dosta toga promijenilo s nama, a i sa Zagrepčanima sigurno. Vozimo promociju novog albuma 'Just an Idea!?' tako da publika dobije mogućnost da uživo čuje film koji je samo ideja. Ola Dioss je svakako s nama i gostuje na pet traka u live setu, a moguća su i neka iznenađenja koja trenutačno dogovaramo.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim uspjehom ili mislite da ste mogli bolje i više?

Zašto bismo bili zadovoljni?! Čime to?! Dok smo živi, nećemo biti zadovoljni, jer da jesmo, bili bismo mrzovoljni. Uvijek možemo bolje i više!