BOX OFFICE

Majmuni i dalje vladaju američkim kinima

'Planet majmuna: revolucija'

'Planet majmuna: revolucija'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Blitz

Loše ljeto u američkim kinima nastavilo se i ovog vikenda, rezultat je 30ak posto slabiji od prošlogodišnjeg, a pravi blockbuster i dalje se na nazire, osim ako 'Guardians of the Galaxy' ne iznenadi nekim spektakularnim rezultatom. Ovog vikenda niti tri nova filma nisu značajnije popravili financijsku sliku Hollywooda, a jedan od razloga za to je i nedostatak doista originalnih sižeja

Naime, čak četiri filma među Top 5 su nastavci, dok se za film o ukradenoj snimci seksa ('Sex Tape') može reći svašta, ali teško da je osobito originalan. Ipak, jedan doista originalan film pojavio se ovog vikenda, no rezerviran je za filmske elitiste, riječ je o 'Boyhood' Richarda Linklatera, drami o obitelji i odrastanju snimanoj 12 godina koja dobiva fenomenalne recenzije, a u prvom je vikendu u svega 33 dvorane ostvarila izvrsnu gledanost te se nalazi na 15 mjestu američkog box officea.

Odlične recenzije i usmena predaja zaslužni su da novi 'Planet majmuna: Revolucija' u drugom vikendu nije doživio brutalan pad gledanosti, već svega zadovoljavajućih 50 posto, odnosno u dolarima 36 milijuna. To ga gotovo sigurno vodi u krug filmova s prihodom većim od 200 milijuna dolara, no kako je riječ o skupom filmu, budžet je iznosio oko 170 milijuna dolara, za profitabilnost će trebati potegnuti i druga tržišta s kojih je za sada stigao tek 101 milijun dolara.

Od tri noviteta, najbolje je prošao horor 'Pročišćenje: Anarhija' sa 28,3 milijuna dolara, slijede crtić 'Avioni: Nebeski vatrogasci' sa 18 milijuna dok je komedija 'Snimka seksa' sa Cameron Diaz sa 15 milijuna dolara gadno podbacila.

Cijeli izvještaj iz američkih kina u proteklom vikendu možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!