MOŽDA IPAK NE...

Kopije superheroja bolje od originala

27.12.2008 u 08:00

Bionic
Reading

Superheroji su miljenici brojnih obožavatelja diljem svijeta, a izvan Amerike, koja je iznjedrila većinu njih, toliko su popularni da su neke zemlje stvorile i svoje kopije poznatih junaka. Jesu li uspješni koliko i originali, saznajmo zajedno

Čini se da kinematografije određenih zemalja danonoćno naporno rade kako bi stvorile bolje superheroje od američkih izvornika. Debelo zadirući u domenu trasha, ove 'popaljotine' dokazuju da je moguće napraviti fantastičan film s minimalnim budžetom i s likom koji je, za razliku od američkog izvornika, napokon kompletan. Tako barem misle tvorci ovih kopija, pri tome ne mareći odveć za autorska prava i, ne daj Bože, kršenje istih.

Yarasa Adam u akciji

Jedan od boljih primjera je turski Batman, Yarasa Adam. Dok se američki Batman sa svojim pobočnikom Robinom krišom krade od sjene do sjene u svojem high-tech Batmobilu tražeći zlikovce ne bi li ih zaskočio prije nego shvate što im se događa, turski Betmen (da, prilagodio je i ime na zadovoljstvo domaće publike) ima znatno direktniji pristup.

Betmen
, za razliku od Batmana, zna da će puno bolji učinak na kriminalni element imati ako dojuri u skršenom karavanu, istrči pred zlikovce da im opali par zidarskih u kostimu koji oslikava njegovo ludilo, i naposljetku ih bez smicalica s tehnološkim igračkicama jednostavno – upuca pištoljem. Uz sve navedeno, turska publika smatra svog Betmena boljim te upotpunjenijim i zbog činjenice da je to prvi film o čovjeku šišmišu u kojem ima sisa i guza, dakako ženskih i golih.

Davne 1978, na filmskom platnu osvanuo je jedan od najvećih, iskonski superheroj, Superman. Svijet se trenutno zaljubio u svog filmskog spasioca, jer on jednostavno može sve, od zaustavljanja metaka do okretanja Zemlje u suprotnom smjeru. Nijedan zlikovac nije siguran pred rukom pravde koju utjelovljuje Superman, a njegova ljubav prema Lois Lane iskazuje i njegovu ljudsku stranu. No njegovi tvorci su nekako zaboravili dodati dovoljne količine pjesme i plesa. Indijci su taj propust odlučili popraviti.

Plesna točka indijskog Supermana

Indijski Superman, Dariya Dil, kriminalcima će otpjevati pjesmicu popraćenu podosta epileptičnim plesom. Ako ih to ne natjera da se okane kriminala i nasilja, Dariya Dal će si priuštiti kraći intermezzo kako bi zlikovce dobro izmlatio, a ponekog i katapultirao u orbitu svojim superdahom.

Zašto je indijski Superman bolji od američkog? Dok se američki Supeman mršti kružeći oko Zemlje frustriran što ne može spasiti sve nevine Amerikance, pomno odmjeravajući kad će koristiti svoje supermoći da ne bi ozlijedio nikoga, uključujući i zlikovce, Dariya Dal se zabavlja leteći nad gradom u pratnji izabranice svog srca (u indijskoj verziji Lois Lane je Spiderwoman, naravno) dok ga pritom nimalo ne grize savjest što zlikovac kojeg je katapultirao u svemir svojim superdahom kruži oko Zemlje kao smrznuti leš, nego započinje još jednu uznemirujuću pjesmicu.

Sjećate se Petera Parkera? Svaki stripofil koji imalo drži do sebe će vam u jednom dahu ispričati fascinantnu priču o mladom fotografu Peteru kojeg je ugrizao radioaktivni pauk i time ga pretvorio u nabrijani spoj čovjeka i pauka poznatiji pod imenom Spider-Man. Krivo! Barem prema mišljenju Japanaca koji imaju svog Spider-Mana, čija je priča o postanku znatno logičnija od ove dječje besmislice s radioaktivnim člankonošcima.

Pravi Spider-Man mora imati divovskog robota

Naime, generacije Japanaca znaju da je Spider-Man zapravo nastao kad mu je telepatski paukoliki vanzemaljac nataknuo na ruku magičnu narukvicu koja mu je podarila nadnaravne moći. Zašto je japanski Spider-Man bolji? Dovoljna bi bila činjenica da su uklonili cmizdravu narav Petera Parkera koji ne može donijeti nikakvu zrelu odluku bez blagoslova svoje bake. No osim što su umirovili baku i glavnog junaka lišili emotivnih dvojbi, Japanci su odlučili cijelu priču podići na novu razinu ubacivši u arsenal Spider-Manovih igračkica i divovskog robota transformera kojim upravlja daljinskim upravljačem.

Posljednji junak na našem popisu nema prefiks 'super', ali morali smo ga podijeliti s vama. Radi se o Badiju, turskom E. T-ju, koji znatno bolje od originala prikazuje prvi susret s vanzemaljcima. Turskim filmašima se očito nije svidjelo Spielbergovo romantično viđenje prvog kontakta s vanzemaljcem koji je simpatična i miroljubiva spodoba željna ljubavi.

Izbacili su i leteće bicikle da bi film bio što realističniji, a E. T. se preobrazio u zloćudnu grotesku koja ispaljuje dimnu zavjesu iz genitalija u službi svoje misije kako bi pokazao zabezeknutim Turcima da je svemir prepun nezamislivih užasa.

Badi, intergalaktički zloćko

Iako su nam kreativne vizije turskih, indijskih i japanskih filmaša na trenutak zagolicale maštu, moramo priznati da smo ipak staromodniji i preferiramo klasične filmske prikaze superheroja. Ako ste sličnih afiniteta kao i mi, potražite akcijski superhit 'Ironman' u MAXtv videoteci od 31. prosinca!

Ne propustite:

300