TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Kakve su to serije dobro prošle na Zlatnim globusima?

16.01.2016 u 08:16

Bionic
Reading

Osim što Hollywoodu i onima koji ga prate služe kao jedno od najpouzdanijih predviđanja za predstojeće Oscare, Zlatni globusi zanimljiv su početak sezone nagrada i zbog toga što, osim filmske, obuhvaćaju i televizijsku produkciju. Ove su godine, osim toga, potvrdili ono o čemu mnogi već neko vrijeme govore i pišu - nastupila je nova faza u svijetu televizijskih serija

Veliki naklon upravo minulom zlatnom dobu TV-serija, koje je prije svega karakterizirala dominacija muških antijunaka kao što su bili Tony Soprano, Walter White, Don Draper i Frank Underwood - na ovogodišnjim je Zlatnim globusima bilo dodjeljivanje nagrade za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji Jonu Hammu. Jon Hamm gotovo pa je tragičar na tim dodjelama nagrade jer mu je i emmyjevski i zlatnoglobuski kipić godinama izmicao prije svega zbog prevlasti Bryana Cranstona, a zatim i zbog eksplozivnih, ali kratkotrajnih upada glavnih glumaca iz serija kao što su 'Domovina' ili 'Uredništvo', koji bi privremeno zasjenili dosljedno sjajno i gotovo deset godina nimalo poljuljano Hammovo tumačenje Dona Drapera u 'Momcima s Madisona'. Ove je godine zato dobio i Emmyja i Zlatni globus, čime su ga obje institucije zapravo počastile kao nagradom za životno djelo. Nije da se od Hamma ne može očekivati još sjajnih izvedbi, ali ono što je učinio u medmenima bez ikakve je sumnje moralo ostati zabilježeno, pa makar i ovakvim, oproštajnim gestama.

No izuzmemo li iz priče o televizijskom dijelu Zlatnih globusa taj tribute gigantu na odlasku, ovogodišnja je dodjela dosta svjesno nagrade podijelila i nekim novim igračima u svijetu televizijskih serija, pokazujući tako da je baš negdje oko 2015. u njemu došlo - nećemo reći baš prevrata, ali definitivno do vidljivih rezultata promjena.

Jedan od najvećih pobjednika TV-globusa tako je serija 'Mr. Robot', pravi psihološko-trilerski biser USA Networka o društveno neprilagođenom genijalnom hackeru Elliotu, koji kao da je izašao iz noir-romana Stiega Larssona, samo što se, za razliku od Larssonove Lisbeth Salander Elliot ne posvećuje borbi samo protiv jednog određenog kriminalca, nego svojim računalnim vještinama kažnjava čitavo društvo, a i priča o Elliotovu otpadništvu od društva nije opisana toliko izvana kao kod Lisbeth (nema tetovaža, rinčica ni egzotičnih frizura), nego je doslovno čujemo iz njegove glave. U kombinaciji s doista napetim zapletom i psihološkim sumanutostima te čak malo više occupy Wall Street ideologije nego što bi čovjek očekivao u jednoj američkoj TV seriji, 'Mr. Robot' je bez ikakve sumnje bio iznenađenje godine, a udruženje stranih dopisnika iz Hollywooda, koje dodjeljuje nagradu Zlatni globus, to je znalo cijeniti. Serija je dobila Zlatni globus za najbolju dramsku seriju godine, nagradu je osvojio i Christian Slater za sporednu ulogu, a valja napomenuti da je i glavni glumac, Rami Malek bio među nominiranima za glavnu mušku ulogu (onu u kojoj nitko pokraj Jona Hamma ove godine nije imao šanse). Zanimljiv zaokret - dosad favorizirani antijunaci prepustili su vladavinu psihički nestabilnim digitalnim Don Quijoteima.

Rami Malek, glavni glumac iz serije 'Mr. Robot', govori o seriji


Izuzetno je zanimljiva bila i kategorija televizijske serije žanra mjuzikla ili komedije, gdje je glavnu nagradu pobrala Amazonova serija 'Mozart u džungli', ali je i Zlatni globus dobio i Gael Garcia Bernal za glavnu mušku ulogu u istoj seriji. Serija koja prati dogodovštine dirigenta i ostalih glazbenika u svijetu newyorške klasične glazbe također je pokazala zaokret publike prema malo drugačijim sadržajima u žanru komedije i mjuzikla, ali i pokazala još jedan TV-serijski svjetski trend - sve veću popularnost serija sa streaming servisa. To pokazuje i činjenica da su još neke od nominiranih serija u ovoj kategoriji bile 'Transparent' (također Amazon), 'Casual' (Hulu) i 'Orange is the New Black' (Netflix). Činjenica da su i kritičari prepoznali kvalitetu serija koje igraju na gledateljsku pogodnost prikazivanja onda kada to odgovara samome gledatelju potvrda je smjera u kojem se kreću promjene u načinu gledanja televizije, a koje za sobom povlače potrebu revizije dosadašnjeg mjerenja popularnosti serija prema sirovoj gledanosti u vrijeme prikazivanja. Preostale dvije serije nominirane u ovoj kategoriji - fenomenalne 'Silicijska dolina' i 'Potpredsjednica', naime, serije su koje se prikazuju na HBO-u, koje je također moguće gledati onda kada to odgovara gledatelju - na servisu HBO on demand.

Jedna od ovogodišnjih novosti koja me posebno razveselila jest pobjeda Rachel Bloom u kategoriji najbolje glumice u humorističnoj seriji ili mjuziklu, a koju je osvojila za svoj ulogu u seriji 'Luda bivša djevojka' (Crazy Ex-Girlfriend). Rachel nije samo glavna glumica, ona je ujedno i jedna od autorica serije, a prije nego što su hollywoodski budžovani prihvatili njezinu ideju za seriju, bila je komičarka koja je svoj materijal (sjajno i silno duhovito) izvodila kao pjesme i popratne videospotove. Tu je svoju vještinu prebacila i u spomenutu seriju, gdje glumi neurotičnu dvadeset-i-nešto-godišnjakinju koja napušta svoj visokoprofilni posao u New Yorku i odlazi u kalifornijski gradić u kojem joj živi bivši dečko, osoba s kojom je zadnji put u životu bila sretna, te tamo upada u svu silu potpuno suludih, ponekad i dosta mračnih, ali uvijek smiješnih situacija. 'Luda bivša djevojka' zato je prava serija za ovu kategoriju Zlatnih globusa - ona je doista i mjuzikl i komedija, Rachel Bloom je bez ikakve sumnje zaslužila nagradu i ne treba se NIMALO čuditi što je svojim svježim pristupom prešišala (sjajne) veteranke, nominirane Juliju Louis-Dreyfuss i Lily Tomlin.

Isječak iz serije 'Luda bivša djevojka' - mamin blagdanski posjet


Pomalo je, s druge strane, začudno što ove godine Zlatnim globusom nije honorirana HBO-ova mini-serija 'Pokaži mi junaka', serija koju kritičari diljem svijeta gotovo konsenzusom proglašavaju jednom od najboljih televizijskih djela godine, u kojem se legendarni tvorac 'Žice', David Simon vratio u punom sjaju (nakon, ruku na srce, ne tako dobrog 'Tremea'). Ipak, 'Pokaži mi junaka' nije prošlo bez priznanja jer je nagradu za najbolju mušku ulogu u mini-seriji ili filmu dobio Oscar Isaac, glumac koji se zadnjih godina sve više penje na hollywoodskoj ljestvici najboljih i najpoželjnijih karakternih glumaca, a ulogom je u najnovijim 'Ratovima zvijezda' upao i među one blockbusteraste

Kraće rečeno, ovogodišnji su Zlatni globusi s televizijske strane bili vrlo zanimljivi i u mnogim pogledima vrlo zadovoljavajući. Osim što su mnogi novajlije dobili zaslužene nagrade, priličan ih se broj probio i među nominirane (osobno mi je najviše drago zbog Aziza Ansarija, nominiranog za glavnu ulogu u autorskoj seriji 'Ničiji gospodar'). Zlatni globusi, dakle, ove su nam godine i službeno objavili - još novije doba kvalitetnih televizijskih serija upravo je počelo. I moglo bi biti zanimljivo.