'LA VIDA LOCA' NA AVVANTURI

Kako izgleda svijet zloglasnih američkih bandi

09.01.2014 u 10:34

Bionic
Reading

'Nedjeljna Avvantura na tportalu' u nedjelju 12. siječnja nudi potresan i šokantan dokumentarni film francuskog redatelja i reportera Christiana Povede, 'La Vida Loca', koji govori o životu opakih bandi na ulicama El Salvadora

Dokumentarac se fokusira na život tetoviranih članova ozloglašene bande MS - 18. Nekoliko pripadnika bandi je ubijeno ili odslužuje zatvorske kazne tijekom snimanja dokumentarca. 'La Vida Loca' sadrži uznemirujuće scene uličnih ubijanja članova bandi te obitelji koje tuguju nad lijesom ubijenog. Redatelj filma je u želji da svijetu pokaže život bandi platio svojim životom za to. Naime Christian Poveda nađen je mrtav u autu 2009. godine, 10 kilometara od San Salvadora, a za njegovo su ubojstvo osumnjičeni pripadnici bande koju je snimao.

Salvadorske bande su, prije svega, slika suvremene povijesti, lokalna slika jednog svijeta u globalnom smislu. Spomenute bande iznikle su u latinoameričkim getima u Los Angelesu, svoje su ratove počele voditi na ulicama Los Angelesa, a sada su svoje djelovanje proširile na velik broj gradova i zatvora u Sjevernoj Americi, u kojima tisuće članova bandi trenutno služi kaznu.

Služeći kaznu zbog razbojstava, pljački, trgovanja drogom i oružjem, članovi latinoameričkih bandi preuzeli su kontrolu nad većinom američkih zatvora. Iz svih dijelova Srednje Amerike u desetogodišnjem razdoblju od zbunjenih tinejdžera, ekonomskih i političkih imigranata, posebice tisuće žitelja El Salvadora koji su tražili spas od građanskog rata, bande su se formirale u dobro strukturirane kriminalne organizacije, ubijajući svoje neprijatelje izvan i unutar svojih granica.

Bande se originalno nazivaju Marasi, prema životinji marauntas - mesožderskom mravu koji uništava sve pred sobom, a obitava u Srednjoj Americi. Na taj je način nastala banda Mara Salvatrucha (doslovno salvadorski mrav), znana i kao MS - 13, prema Ulici 13 u Los Angelesu. U Ulici 18 u međuvremenu je nastala banda imena MS - 18. Marasi su striktno podijeljeni u pandillas (setove) na regionalnoj razini i cliquas (klikove) na razini susjedstva. Tetovirani od glave do pete, članovi bandi se na taj način identificiraju, ali istovremeno isključuju iz društva. Članovi bandi kojima je broj 13 ili pak 18 tetoviran na čelu, kao i suze na obrazima koje predstavljaju broj ubijenih osoba, teško, pa gotovo nikako neće naći posao. 

Foršpan filma 'La Vida Loca'

Godine 1996. američka vlada je donijela reforme o statusu ilegalnih imigranata, što je zapravo značilo da se dozvoljava mogućnost deportiranja više od sto tisuća ilegalnih imigranata (većinom članova bandi) natrag u Srednju Ameriku. Takva reforma i postupci vlasti koji su došli s njom u Srednjoj Americi su imali strahovite posljedice u društvenom i ekonomskom smislu. Zemlje kao što su Panama, Honduras, Salvador, Gvatemala, Kostarika i Nikaragva pogođene su povratkom delikvenata, a među građanima tih zemalja stvorila se nezamisliva paranoja zbog ugroženosti njihove temeljne sigurnosti.


Filmove 'La Vida Loca' i 'Silent Ones' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju 12. siječnja od 18 do 24 sata u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ih gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand.