SPEKTAKL U AQUARIUSU

Kad si sretan slušaj St!llness i Antenat

27.11.2010 u 12:21

Bionic
Reading

S prvim snijegom u Zagrebu pao je i prvi pravi tulum koji su nakon dugo vremena zajedno zakuhali Antenat i St!llness u rasprodanom Aquariusu. Bilo je to tri sata izvrsne glazbe, plesa i pozitivnih emocija koje su na kraju glazbenog spektakla navele 500-tinjak okupljenih da se sa St!llnessom vrate u djetinjstvo pjesmom 'Kad si sretan'

Među onima koji još nisu otkrili talentirani sastav od desetak momaka iz Antenata, u publici se na prvih nekoliko pjesama moglo čuti pitanje - odakle su ovi? - Prije nekoliko dana došli su s turneje po Francuskoj, a inače su to dugogodišnji prijatelji koji su svoju inspiraciju pronašli u zagrebačkom kvartu Špansko.

Antenati su publiku u Aquariusu doveli do ekstaze

Fuzijom reggaea, duba, ska i punka dobila se dobitna kombinacija nazvana sub reggae. Oni koji inače nisu ljubitelji tih glazbenih žanrova, sinoć su možda bili i najzahvalnija i najrasplesanija publika iznenađena eksplozijom dobrog ritma i nevjerojatno pozitivnih emocija.

Propisan red - Antenat

Antenat je koncert otvorio s novim pjesmama s tek najavljenog novog albuma, a ostatak koncerta izvodili su hitove sa svojeg drugog albuma Karavana koji im je omogućio da se za njihove koncerte traži ulaznica više. Da iza Antenata nije svirao sličan, a opet potpuno drugačiji bend St!llness, ne sumnjamo da bi publika tražila od Antenata da izađu na bis, i to više puta.

Momci iz St!llnessa i Antenata inače su jako dobri prijatelji te svakih nekoliko mjeseci do godine dana, obožavatelje počaste zajedničkim koncertom. 

Kako su na posljednjem zajedničkom koncertu u Boogalou St!llnessi svirali prvi, ovoga puta bili su drugi na redu. Aquarius su pretvorili u džunglu istoimenom pjesmom s albuma Globalno zatupljenje - paket za preživljavanje i s malo žešćim tonovima od Antenata ponovno rasplesali publiku. Premda oba benda progovaraju o gorućim problemima našeg društva i nastoje potaknuti ljude na (re)akciju, St!llness u tekstovima pjesama, za koje je odgovoran vodeći vokal i jedini Splićanin u inače zagrebačkom bendu Ivan Jurić Yuri, tu ide korak dalje. Naime, već je poznato da im je spot za pjesmu Katarza zabranjen na televizijama i to bez obrazloženja. Problem onima koji odlučuju sigurno nije bila golotinja, već jezik bez dlake.

'Hvala vam svima što ste došli u ovako velikom broju, po ovakvon nevrimenu mene se ne bi moglo izvući van večeras!' rekao je na kraju koncerta izvrsno raspoloženi Yuri očigledno oduševljen reakcijom publike koja ih je na bis dozvala ne povicima hoćemo još, kako je to uobičajeno, nego stihovima stare trubadurske pjesme Ulicama moga grada koju je St!llnes ponovno oživio kroz svoje stihove.

Ludilo plan - St!llness

St!llness je počastio publiku s još nekoliko pjesama, a za kraj su ostavili baladu svim majkama Blues za moju majku. Prije svog povratka u djetinjstvo, Yuri i St!llness uspjeli su cijelu publiku angažirati u staroj dječjoj pjesmi 'Kad si sretan'. Cijela je publika, u vodstvu perfekcionista Yurija koji nije dopustio da se preskoči ni jedan korak interaktivne pjesmice, sinkronizirano pljeskala, pucketala prstima, udarala se po koljenima, skakala i uzvikivala hura!

Što reći na takav koncertni spektakl dvaju mladih, ali ne i tako neiskusnih bendova, nego - A sad ponovite ovo sve!

Antenati i Yuri (St!llness)