LEGENDA BLUESA

Johnnyju Winteru Porin za poseban doprinos glazbi

23.02.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Institut hrvatske glazbe i njegov Ured Porina dodijelit će Porin – Special Merit Award, nagradu za posebna postignuća u glazbi legendarnom blues glazbeniku Johnnyju Winteru uoči njegova trećeg zagrebačkog koncerta u četvrtak, 1. ožujka, 2012. godine

Na prigodnoj ceremoniji u hotelu Regent Esplanade, uz prisutne medije, Johnnyju Winteru će Porin za poseban doprinos glazbi uručiti predsjednik udruge Hrvatske blues snage glazbenik Boris Hrepić Hrepa

Od organizatora koncerta velikana bluesa, zakazanog u Tvornici kulture za istu večer, doznajemo da će se koncert svakako održati. U slučaju nemogućnosti sviranja u Tvornici, osigurana je rezervna varijanta u sličnom prostoru sa sličnim tehničkim uvjetima.

Posljednji takav Porin dodijeljen je Rogeru Watersu iz grupe Pink Floyd 13. travnja 2011. uoči njegovog koncerta u zagrebačkoj Areni.

Nakon tri godine Johnny Winter dolazi u Hrvatsku u sklopu svjetske turneje za svoj novi album Roots, koji je snimio uz mnogobrojna gostovanja sjajnih glazbenika uključujući Vincea Gilla, Warrena Haynesa, Dereka Trucksa, Susan Tedeschi i svog brata Edgara Wintera.

Na novom albumu i turneji Johnny izvodi pjesme koje su obilježile njegovu karijeru pa će tako doći na svoje i oni koji su žalili što na prethodnim zagrebačkim gostovanjima nisu čuli Honky Tonk Woman ili Bright lights, big city

Winter je svirao s Hendrixom, Muddyjem Watersom, Leeom Hookerom i ostalim uglavnom pokojnim velikanima, a godine raskalašenog života, ovisnosti i životni brodolomi načeli su i ovog blues gitarista pa ga noge polako izdaju, ali zato su mu prsti i glas i dalje u iznimnoj formi.

Johnny i njegov izvorni hard blues tj. mješavina blues rocka i južnjačkog zvuka, stila koji Winter izvodi cijeli život, i dan danas zvuči moćno i neponovljivo. Ovog razrokog albino starca s gitarom Gibson Firebird u ruci, duge bijele kose, istetoviranog po cijelom tijelu, još uvijek nitko od novih naraštaja mladih perspektivnih bluzera nije dostigao, mada se neki svojski trude.