TOP 17

Jesu li ovo najbolji filmovi godine?

13.12.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Filmski kritičari Huffington Posta odabrali su 17 najboljih filmova godine? Zašto baš 17? Popis od 10 bi bio, kažu, nemoguć

17. Spašavanje gospodina Banksa
'Spašavanje gospodina Banksa' Johna Leeja Hancocka možda ne odražava najbolje sporne pregovore Walta Disneyja s autorom P. L.-om Traversom o pravima na 'Mary Poppins'. No je li to uopće važno? Kao što i sam Disney (kojeg igra Tom Hanks) kaže u jednom od ključnih trenutaka filma, pripovjedači nanose nepravdu stvarnosti proizvodeći iluziju nade. Ponekad žlica šećera (pogotovo u sjajnoj izvedbi Hanksovih kolega Eme Thompson, Colina Farrella, Paual Giamattija) pomogne da se lijek lakše popije.

16. Proljetno ludilo
'Ovo je kraj svega toga, a ja ću vam reći zašto: nikada neće biti snimljen film ili stvoren lik koji je važniji za ovo doba od 'Proljetnog ludila' i njegova protagonista Aliena.' Tako je James Franco, koji glumi Aliena, opisao film redatelja Harmonyja Korinea. Ironičan izbor glumica (biše Disneyjeve zvijezde), neonom osvijetljena fotografija, dobra glazba i Franco u sjajnoj interpretaciji kao Alien. Nosi kratke hlače, dizajnerske majice, stalno gleda 'Lice s ožiljkom' i nanosi ulje za tamnjenje. Savršeno.
 
15. Postaja Fruitvale
Zahvaljujući sjajnoj glumi Michaela B. Jordana kao Oscara Granta i režiji debitanta Ryana Cooglera, cijelo se vrijeme nadamo da će se nešto u ovoj tragičnoj priči promijeniti, iako je Grantova sudbina zapečaćena od prvih minuta. 'Fruitvale Station' temelji se na istinitoj priči kada je policija zadržala i istukla skupinu gnjevnih Afroamerikanaca na peronu kalifornijske željezničke postaje Fruitvale u prvim satima 2009., a film nas vodi kroz posljednja Grantova 24 sata. (Coogler je koristio autentične snimke incidenta na početku filma.) 'Fruitval' je svojio glavnu nagradu u Sundanceu.
 
14. Iron Man 3
Iako je na kinoblagajnama zaradio više od 623 milijuna dolara, 'Iron Man 2' je bio očajan. Ne čudi što je prvi čovjek Marvela izjavio kako je 'Iron Man 3' bio najteži nastavak franšize koje je studio snimio.
'Iron Man 3' usredotočuje se na likove koje volimo (Tony Stark, Pepper Potts , Rhodey Rhodes) te nudi jedan od najboljih ovogodišnjih obrata na velikom platnu.
 
13. Igre gladi: Plamen
'Igre gladi' su sjajan roman i osrednji film, a nastavak osrednji roman i sjajan film. U čemu je razlika? Prije svega, redatelj Francis Lawrence (nije u rodu sa zvijezdom filma Jennifer Lawrence) zaronio je u pravi filmski spektakl.

Likovi su godinu stariji, s Oscarom u rukama Lawrence je još bolja Katniss Everdeen nego u prvom filmu, a pridošlice u franšizi Sam Claflin (kao Finnick), Jena Malone (kao Johanna) i pogotovo Philip Seymour Hoffman (kao Plutarh) čine da se ovaj plamen zaista razmaše.
 
12. Ona
Spike Jonze snimio je Kaufmanov film bez Charlija Kaufmana. Kombinirajući 'Vječni sjaj nepobjedivog uma', Woodyja Allena, pa čak i franšize 'Terminatora', 'Ona' je najbolja ljubavna priče godine, unatoč tome što je riječ o odnosu jednog čovjeka sa svojim laptopom. Nije sve tako jednostavno, naravno - u skoroj budućnosti, računala će možda zvučati poput Scarlett Johansson i imati osobnost. Johansson je isključivo glasom sjajno odradila ulogu Samanthe, ali film ipak nosi Joaquin Phoenix.
 
11. Vuk s Wall Streeta
Genijalni Martin Scorsese ponovno oduševljava adaptacijom biografije intrigantnog burzovnog mešetara. Više, više, više... nikad nije dovoljno! Temeljen na istinitoj priči, film predstavlja život Jordana Belforta (Leonardo DiCaprio), od njegova uspona na burzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog s kriminalom i korupcijom.
 
10. Frances Ha
Noah Baumbach napisao je scenarij sa svojom muzom i partnericom Gretom Gerwig. Riječ je o crno-bijeloj komediji o životu njujorške žene koji bilježi trenutak neizvjesnosti ulaska u zrelost s odgodom, otmjenošću i Bowiejevom 'Modern Love'. 'Fraces Ha' filmski je ekvivalent prekrasne pop pjesme.


9. Nebraska
Unatoč tome što je sniman u crno-bijeloj tehnici, 'Nebraska' nije film bez boja. (Zapravo, sve bi s naslovom 'Nebraska', bez obzira je li riječ o omotu Springsteenova albuma ili filmu trebalo biti u crno-bijeloj tehnici.) Film priča o starcu koji pokušava doći iz Montane do Nebraske kako bi pokupio novčanu nagradu koja ne postoji. Na kraju smo dobili veličanstven portret sina koji se pokušava zadnji put povezati sa svojim ocem.
 
8. Short Term 12
Ovaj je mali film dokazao da poštene emocije mogu naći publiku među svom bukom koju proizvode blockbusteri. Scenarij i režiju potpisuje Destin Cretton, a Brie Larson kao Grace, radnica u domu za nezbrinutu djecu briljira u naslovnoj ulozi.
 
7. The Spectacular Now
Ovo je jedan od onih filmova koji izlazi malo ranije u godini pa gubi u utrci s jakim hitovima koji se prikazuju u sezoni nagrada. Velika šteta, jer 'Spectacular Now' ima nešto posebno. Scenaristička zrelost Scotta Neustadtera i Michaela Webera pokazuje iskorak iz njihova prethodnog filma, popularnijeg, ali manje zanimljivog '(500) Days of Summer'.
 
6. Dvanaest godina rob
Steve McQueen napravio je izvanredan skok svojim trećim igranim filmom.
'Dvanaest godina rob' priča je o slobodnom čovjeku, Solomonu Northupu (Chiwitel Ejiofor) kojeg su zarobili vlasnici cirkusa, nakon što su ga namamili lažnom ponudom za posao. Drogirali su ga, a zatim odveli u New Orleans gdje su ga prodali kao roba vlasniku plantaže. Majstorski rad Stevea McQueena.
 
5. Kapetan Phillips
Tom Hanks nije imao veliku ulogu od 2007. kada je glumio u 'Ratu Charlija Wilsona'. Možda je to razlog zašto su zadnjih 45 minuta 'Kapetan Phillipsa' toliko šokantni. Možda smo svi zaboravili koliko dobar Hanks može biti s pravim scenarijem. 'Kapetan Phillips' redatelja Paula Greengrassa velik je film, a Hanksova gluma jedna od najboljih u posljednjih 10 godina.
 
4. Prije ponoći
Ako Richard Linklater, Ethan Hawke i Julie Delpy žele svakih osam godina snimiti film o Jessieju i Celine, njihovim svađama, problemima, ljubavi, svjetonazoru i njihovom seksualnom životu, tko ih može spriječiti? Najbolji film trilogije, govori o teškoćama da se veza održi čak i kad je odnos jak kao ovog jedinstvenog filmskog para.
 
3. Unutar Llewyn Davis
Film Joela i Ethana Coena čisto je filmsko veselje. Smješten u folk scenu New Yorka šezdesetih, film pokazuje Llewyna Davisa koji više pristaje ciničnom svijetu 2013. Ukratko, vjerojatno biste se rado s njim sprijateljili. Teško je reći da je ovo najbolji film braće Coen, ali nije ni daleko od toga.
 
2. Gravitacija
'Gravitacija' Alfonsa Cuaróna, napisao je jedan kritičar, vježba je čiste kinematografije. Nijedan ovogodišnji film nije takav filmski događaj poput 'Gravitacije'. Ovaj film iscrpljuje, gledate ga kao da ste na toboganu smrti, koljena vam slabe, a puls raste. I opet, želite to ponovno osjetiti.
 
1. Američki varalice
Vjerojatno najzabavniji film godine, što je čudno jer su svi likovi kreteni. Christian Bale folirant je s lošom perikom i pivskim trbuhom, Bradley Cooper nesretni agent FBI-ja s lošom trajnom, Amy Adams bivša striptizeta s lažnim britanskim naglaskom, a Jeremy Renner gradonačelnik kojeg će svi prevariti. Jennifer Lawrence, koja glumi Baleovu ljubavnicu, vjerojatno je najmanje lud lik. Jedan od ključeva uspjeha ovog filma je to što se, unatoč galeriji groznih likova, nikada ne pitate zašto bi vam trebalo biti stalo do ovih idiota. 

U godini punoj sjajnih filmova, David O. Russell stoji malo iznad ostalih.