'MISTAKEN FOR STRANGERS'

Izuzetno zabavan dokumentarac, ali ne o grupi The National

19.09.2013 u 11:14

Bionic
Reading

Devet godina mlađi brat pjevača grupe The National Matta Berningera, Tom Berninger krenuo je na turneju sa bratom i njegovim bendom ne bi li snimio dokumentarac o njima. Međutim, s obzirom da je riječ o totalnom adolescentu (od 33 godine) koji nema baš nikakve veze sa režijom i pravljenjem dokumentaraca i osvjedočeni je ljubitelj metala i horora, njegova priča o bendu ispala je urnebesno smiješna priča o njegovom životu u sjeni svog starijeg brata.

Nije baš na početku filma sasvim jasno radi li se namještenim scenama i odglumljenim emocijama, no ubrzo postaje vrlo jasno da je redatelj filma i mlađi brat frontmana The National – Tom Berninger, apsolutno netalentirana osoba koja nema baš nikakve veze sa stvaranjem filmova. Međutim, upravo ta njegova nevinost i šarm jednog adolescenta kao i odlučnost da snimi film o svom bratu i njegovom bendu daje ovom filmu posebnu draž. Tom svoju kameru gura gdje se nitko drugi ne bi nikada usudio ali ne zato što misli da će time imati ekskluzivne snimke već zato što uopće nema takta niti, što je još važnije, nema blagog pojma kako bi film kojeg je odlučio snimiti, trebao izgledati. On postavlja pitanja koja nitko ne bi postavio a svojom smotanošću podsjeća, ne na tinejdžera koji prvi put drži kameru u ruci, već na zaigrano dijete od deset godina. Štoviše, u više navrata njegov brat kao i ekipa njegovih najbližih suradnika, moli i viče na Toma da ugasi kameru jer nije baš sve za film. Da stvar bude smješnija, nakon šest mjeseci provedenih na turneji sa njima, Tom dobiva 'otkaz' jer ga više nitko ne može podnijeti i jednostavno počinje smetati i bratu i bendu i osoblju.

Izuzetno iskren film ispunjen toplim emocijama nevine 'budale' koja pati zbog svog starijeg brata istovremeno pokazujući koliko ga voli i cijeni. Iako Tom Berninger potpisuje režiju filma, nema sumnje da je Mattova supruga Carin Besser, koja zajedno sa Tomom potpisuje montažu, dala svoj veliki doprinos ovom zabavnom ostvarenju. Naime, teško da bi Tom, i sa odmakom od par mjeseci, uvidio sve svoje greške i gluposti koje je u stanju napraviti pred kamerom i sa kamerom i potom sve to uklopiti u idealnu cjelinu i stvoriti toplu ljudsku priču. Osim toga, Carin Besser je novinarka The New Yorkera. Na momente možda malo dosadan ali u biti izuzetno dinamičan zbog nevjerojatnog broja gluposti i krivih poteza koje je Tom u stanju napraviti pred kamerom kao i svog specifičnog odnosa sa bratom kojeg bilježi, ponekad čak i slučajno. Osmjeh na licu od početak do kraja filma.

Ne morate uopće voljeti grupu The National i njihovu muziku da pogledate ovaj film koji će svoju premijeru doživjeti ove subote u sklopu MAXTV Filmomanije u Cineplexxu u Kaptol Centru jer njihova je muzika potpuno u drugom planu. Zapravo, riječ je o univerzalnoj priči mlađeg i starijeg brata. U ovom slučaju, stariji brat je slučajno frontman slavne rock grupe The National, a mlađi tek njegov mlađi brat koji bi htio postati filmaš. I uspio je.

Film je svoju premijeru doživio ove godine na Tribeca Film festivalu da bi potom bio prikazan na Seattle International Film festivalu, Sydney Film Festivalu i Traverse City film Festivalu a nakon premijere u Zagrebu čeka ga projekcije širom Europe. I na kraju ne škodi spomenuti da su dosadašnje kritike filma izuzetno pozitivne s naglaskom na humor.