DOGAĐANJA U LIPNJU

Ima li najvažnija sporedna stvar na svijetu alternativu?

12.06.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Ne sumnjajući kako će do početka srpnja na top ljestvici osjetila dominirati vid, za čitatelje manje sklone umirujućim zelenim travnjacima Poljske i Ukrajine donosimo pregled alternativnih događanja rezerviranih uglavnom za sluh. U ponudi su različite podloge - od klupskih floorova i dvoranskih pozornica, preko crkvenih pločica i brodskih podova sve do asfalta, šljunčanih plaža i šumskih puteljaka. Čak i onima koji ne mogu bez trave nudi se alternativa za nogometne terene, a naći će se nešto i za one manje sklone gorkom okusu hmelja

Baranja fest umjesto Surduka
Festival Surduk, koji je kroz posljednje tri godine obilježavao početak ljeta u Baranji te koji je svojom pojavom postao zaštitni znak Baranje, od ove godine zamijenit će Baranja fest, koji će se održati od 15. do 17. lipnja. Dane otvorenih podruma začinit će večernje glazbene poslastice: Folk Error, Šokačka grana, klapa Maslina, Krle i inspektori, Gužva u 16-ercu i Atomsko sklonište te Surduk House Mix.

Festival dobre glazbe i zabave Na livadi 6
Šesto izdanje open air festivala Na livadi, u organizaciji Udruge za mlade Grada Crikvenice Malik, održat će se 15. i 16. lipnja na starom mjestu - Livadi Podbadanj nedaleko od Crkvenice. Na glavnoj pozornici svakoga dana nastupit će po šest bendova (između otalih i Erotic Biljan And His Heretiks, Gužva u 16-ercu, Prti Bee Gee, Krešo i Kisele kiše, Valungari), dok će vas na 'Struja' pozornici rasplesati Revolt DJ's, DJ's ĐNB, DJ Jan Frensin i Low Frequency DJ's. Od popratnih sadržaja izdvajamo izložbe, radionice capoeire, Graffiti jam, divlje igre, Livading, biciklijadu... U cijenu festivalske ulaznice od svega 30 kuna uključeno je i kampiranje na festivalskoj livadi.

Dvodnevni Ritam mladosti za kraj školske godine
Vodeća regionalna Agencija za mlade Collegium putovanja gradu Zagrebu za kraj školske godine poklanja dvodnevni sportsko zabavni spektakl koji će se 15. i 16. lipnja održati na Trgu Bana Josipa Jelačića. Let 3, Franka Batelić, Connect, TBF, Neno Belan & Fiumes, Marijan Ban & Diktatori, Lana Jurčević, Dječaci, Bolesna braća, Šaka Zulu i Radio Luksemburg zabavljat će Zagrepčane i njihove goste na posljednji dan škole u petak te u subotu na Studentski dan grada Zagreba. Ulaz je besplatan!

Downhill u Pakracu: naš, a svjetski!
Volite sportska događanja i osvješteni ste da ih postoji još nekoliko uz 'najvažniju sporednu stvar na svijetu'? U vašem se svijetu ne okreće sve oko lopte? Na Omanovcu iznad Pakraca, od 15. do 17. lipnja održava se treća brdskobiciklistička downhill utrka UCI DH Psunj. Ove godine je za klasu jača nego lani, ponovno se boduje za svjetske bodove UCI, samo je sada Class 1, što će reći jači nego C2. Ujedno, utrka se boduje za Hrvatski DH kup i Pokal Slovenije, tako da se očekuje prava invazija full suspension bajkera na Psunj. Vikend na Psunju jamči pravi mali sportski spektakl s okusom UCI World Cupa. Sve počinje u petak pump track showom (i feštom poslije, razumije se) u samom Pakracu. U subotu su treninzi i kvalifikacije, a u nedjelju finala. Naiđite do Pakraca, jer ove godine vjerojatno još niste upoznali nekog sportaša koji nastupa u Svjetskom kupu. Ulaz u šumu se ne naplaćuje!

Vrhunska jazz imena na 3. Valamar Jazz Festivalu
Treći Valamar Jazz Festival, koji se već tradicionalno održava u Poreču, ove se godine održava u novom terminu, od 20. do 24. lipnja. U srijedu, 20. lipnja, u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine nastupit će mladi hrvatski pjevač Marko Tolja koji će uz potporu hrvatskih glazbenih snaga izvesti poznate standarde džeza. Ponukani izvrsnim prošlogodišnjim iskustvom, organizatori su ove godine kao mjesto održavanja uključili i prekrasnu Eufrazijevu baziliku. U njezinom atriju moći ćete uživati u nezaboravnom gitarističkom recitalu Ralpha Townera (SAD). Od petka, 22., do nedjelje, 24. lipnja program će se odvijati na glavnoj lokaciji, na prekrasnom otočiću Sv. Nikola, preko puta porečke rive. Na pozornici tik uz more nastupit će sa svojim sastavima vrhunski glazbenici Enrico Rava (Italija), Joey Calderazzo (SAD), Cacilie Norby (Danska, Švedska), Hugh Masekela (Južnoafrička Republika) i Fred Wesley (SAD). Cijene ulaznica su, ovisno o izvođaču, 100 i 150 kuna.

Urban & 4 promoviraju 'Kunderu' u Aquariusu
Nakon premijernog predstavljanja u Umagu, i Zagrepčani će 20. lipnja u Aquariusu imati priliku uživo čuti pjesme s novog, tek objavljenog izdanja 'Kundera' Urbana & 4. Koncert počinje u 22 sata, a cijena ulaznice iznosi 80 kuna u pretprodaji, odnosno 100 kuna na dan koncerta.

Astrofest - Doživite solsticij kao astronomi i druidi
Ljetni solsticij koji se obilježava 21. lipnja okupit će i ove godine na brdu pored poznate zvjezdarnice u Višnjanu brojne entuzijaste, ljubitelje astronomije, glazbe i drevnih običaja na tradicionalnom Astrofestu. Na najkraću noć u godini, posjetitelji će imati prigodu vratiti se daleko u prošlost, svečano ispratiti sunce, uz krjesove i bubnjeve, a potom budni dočekati njegov izlazak, kao u drevnim civilizacijama sjeverne Zemljine hemisfere kojima je sunce bilo simbol života.

Prvo hrvatsko klupsko gostovanje Fatboy Slima
Fatboy Slim, jedno od najvećih imena u povijesti elektronske plesne glazbe nastupit će u petak, 22. lipnja u Culture Clubu Revelin. Bit će to njegov prvi klupski nastup u Hrvatskoj i jedan od vrhunaca kompletne party sezone u Dubrovniku i na Jadranu, jer je dosad nastupao isključivo na velikim otvorenim prostorima. Cijena ulaznice iznosi 199 kuna u pretprodaji, odnosno 249 kuna na dan nastupa.

Summer Season Opening Festival u Imperiumu
Klub Imperium, nova uzdanica splitske klupske scene, ljetnu sezonu otvara trodnevnim festivalom Imperium Summer Cruise od 21. do 23. lipnja. Prvog dana za pult će stati Freemasonsi, britanski glazbeni dvojac iz Brightona koji predvodi Russell Small. Drugi dan, festivalu se pridružuje europski brend MTV koji će u sklopu svoje ljetne turneje predstaviti rezidenta Chrisa Twista. Festival zatvara španjolska house senzacija Dr. Kucho. Cijena festivalske ulaznice iznosi 90 kuna.

Echo Festival - nova zvijezda na ljetnoj festivalskoj listi
Novi festival elektronske glazbe na prekrasnu makarsku plažu dovodi neka od najsvježijih i najboljih imena europske house, tech i bass scene. Tijekom tri dana, na dva stagea, od 22. do 24. lipnja, uz najniže festivalske cijene Echo Festival postavlja Makarsku u sam vrh hrvatske festivalske ljetne ponude. Ono što čini Echo Festival drukčijim od ostalih ljetnih događanja jest odmak od komercijalnog zvuka i fokus na kvalitetnim izvođačima čije vrijeme tek dolazi te prijateljska i intimna atmosfera festivala koji garantiraju da će ovo biti od najuzbudljivijih događanja ovog ljeta. S cijenom ulaznica od samo 75 kuna na dan i festivalskom ulaznicom od 180 kuna za tri dana, Echo Festival daleko je više od svih izašao u susret domaćoj publici.

Hip-hop spektakl Hrepčuga
Još davnih 90-ih hrvatsku hip-hop scenu uzburkali su svojom pojavom te ostavili neizbrisivi trag u jednoj subkulturi; Elemental, Bolesna Braća, Edo Maajka, General Woo, Kandžija, Renman i DJ Phat Phillie okupuit će se u subotu, 23. lipnja, u Boćarskom domu i pisati noviju povijest na hip-hop spektaklu Hrepčuga. Krema hrvatskog hip-hopa bit će odličan uvod u Fresh Island Festival - prvi regionalni hip-hop festival koji će se održati od 5. do 8. srpnja na plaži Zrće. Cijena laznice za Hrepčugu iznosi simboličnnih 50 kuna.

Hideout Festival 2012
Klubovima i pučinom plaže Zrće krajem lipnja zavladat će Hideout Festival. Iako su glavna festivalska događanja najavljena od 29. lipnja do 1. srpnja, zagrijavanje starta već 26. lipnja u Novalji. Skrillex, Chase & Status, Sub Focus, Simian Mobile Disco, Ricardo Villalobos, Four Tet & Caribou, Loco Dice i Jamie Jones samo su neka od imena koja će zavladati Zrćem. Osim noćnih Arena i Boat partyja koji će isplovljavati sa Zrća, sretnike koji su došli u posjed ulaznice (festivalska 415 kuna) za ovogodišnji Hideout Festival očekuje još jedno iznenađenje u obliku pool partija koji će se održavati preko dana i na kojima će nastupati zvijezde ovog festivala i najznačajinijih labela današnjice. Tako vas očekuje Hot Creations pool party s Jamiejem Jonesom ili subotnjeg finala na Mulletover pool partyju sa zvijezdama poput Seth Troxlera i Nine Kraviz.

Jubilarni Stingov nastup u Hrvatskoj
Na svoje jubilarno peto hrvatsko gostovanje 27. lipnja stiže legendarni Sting. Sting je u Hrvatskoj do sada imao dva rasprodana koncerta u pulskoj Areni 1997. i 2000. godine, jednom je održao koncert u Lisinskom, a zadnji smo put uživali u njegovoj glazbi 2010. kada je u prepunoj Areni Zagreb izveo svoje najveće hitove u novom, klasičnom ruhu i oduševio sve prisutne. Iako je Sting poznat po eksperimentiranju s glazbom pa je zato, osim očijukanja s klasičnom glazbom, imao i razdoblje upoznavanja s renesansnom glazbom i srednjovjekovnim instrumentima, ove godine vraća se svojim rokerskim korijenima. Cijene ulaznica za koncert u zagrebačkoj Areni kreću se od 250 do 640 kuna.

Sedmo izdanje INmusic Festivala
Sedmo po redu izdanje najvećeg hrvatskog glazbenog festivala, INmusic Festivala, održat će se posljednji vikend u lipnju, a u festivalski vikend uvodi vas besplatni nulti dan u četvrtak, 28. lipnja. Na ovogodišnjem izdanju nastupaju Mando Diao, Gogol Bordello, Franz Ferdinand, Plan B, General Elektriks, Retro Stefson, Iness Mezel, Tamikrest, Gorillaz Sound System, Human Woman, Fanga, Reptile Youth, Stuttgart online i Hype, Dry The River, Archie Bronson Outfit, Vlasta Popic, Ruiz, Valetudo, Markiz, New Order i pobjednici natječaja Spremište. Cijene ulaznica su 340 kuna festivalska, 300 kuna dnevna i 150 kuna kamperska.

San Pellegrino Beach Festival 2012
Smješten na prekrasnoj plaži Sv. Pellegrin u Umagu, San Pellegrino Beach Festival u samom početku ljetne sezone, od 28. do 30. lipnja, nudi jedinstvenu glazbenu avanturu za sve one koji su spremni na tri dana i noći zaboraviti na svakodnevnicu i prepustiti se bajkovitom konceptu koji uključuje 30-ak internacionalnih i domaćih glazbenika i DJ-a, nastupe, kupanja, chillanje na plaži uz omiljenu glazbu, jako puno plesa i najviše od svega – osmijeha.
Ove godine festival nudi dva stagea: Main Stage na kojem će nastupati bendovi i live izvođači (Kraak & Smaak, Mo' Horizons, Smoove & Turrell...) te Vinyl Solution Stage namijenjen DJ-ima (Alfred Azzetto, Paolo Barbato, Funkanomics, Timewarp Inc., DJ Prosper...) koji glazbu puštaju isključivo na pločama, što je za prave glazbene sladokusce još jedna velika poslastica. Cijena ulaznice od 20. svibnja do 19. lipnja iznosi 200 kuna.

Retro Music Festival
U Novom Vinodolskom od 29. lipnja do 1. srpnja odražava se Retro Music Festival.
Prvog dana na festivalskoj će pozornici natupiti poznati slovenski glazbenik Uroš Perić Perry uz podršku domaćih Mojo Stuff i Bad Bones. Drugoga dana nastupaju hrvatski izvođači Cat Paws, D Elvis i Greaseballs, a festival u nedjelju zatvaraju gosti iz Amerike - The Blasters, kojima će podršku dati domaći Mississippi Queen. Cijena dnevne ulaznice je 50 kuna, a festivalske 150 kuna.

Zakiya Hooker glavna zvijezda Zagreb International Blues Festivala
Treće izdanje Zagreb International Blues Festivala održavat će se od 25. do 30. lipnja na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu. Glavna zvijezda ovogodišnjeg festivala je Zakiya Hooker, kćerka legendarnog Johna Lee Hookera, koja će zatvoriti festival nastupom u Hard Placeu u subotu. Kompletan program Zagreb International Blues Festivala bit će objavljen uskoro.