Znanost ASTROFEST U VIŠNJANU

Doživite solsticij kao astronomi i druidi

  • Autor: NJD
  • 18.6.2012 15:55:55
  • 18.6.2012 15:06:47

Ljetni solsticij koji se obilježava 21. lipnja okupit će i ove godine na brdu pored poznate zvjezdarnice u Višnjanu brojne entuzijaste, ljubitelje astronomije, glazbe i drevnih običaja na tradicionalnom Astrofestu

Organizatori ističu da je jezgra festivala slavljenje ljetnog solsticija i predstavljanje povezanih običaja, vjerovanja i legendi tipičnih za stare narode europskog kontinenta.

Na najkraću noć u godini, posjetitelji će imati prigodu vratiti se daleko u prošlost, svečano ispratiti sunce, uz krjesove i bubnjeve, a potom budni dočekati njegov izlazak, kao u drevnim civilizacijama sjeverne Zemljine hemisfere kojima je sunce bilo simbol života.

U sklopu programa Drago Orlić će održati predavanje 'Štorice od štrig i štriguni', s početkom u 21 sat, a u 22 sata astronom Korado Korlević govorit će o arheoastronomiji.

U glazbenom i scenskom dijelu programa nastupit će više umjetnika čiji izričaj odgovara ambijentu i temeljnoj ideji manifestacije. Riječ je o bubnjarima te izvođačima duhovne, etno, new age i tribal glazbe.

Organizatori će posjetitelje zabaviti i tzv. star partyjem – promatranjem zviježđa i planeta Saturna, koji predstavljaju bitan dio kulture starog europskog kontinenta, budući da su prije pronalaska kalendara bili okosnica planiranja života (do jedan sat).

Voditelji astronomskog društva Višnjan i Zvjezdarnice Višnjan u svojem su znanstvenopopularnom radu potaknuti novijim istraživanjima prapovijesnih astronomskih opservatorija na tlu Istre došli na ideju da se tijekom ljetnog solsticija, težište pozornosti javnosti sa znanosti, prebaci na umjetničko-društveno područje i pokrenuli organiziranje Astrofesta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još