TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HTV-ova ljetna shema? Radije se posvetite grnčariji

20.06.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Hrvatska televizija prošlog tjedna je medije i javnost obavijestila što priprema u programu tijekom ljeta. Bilo bi im bolje da su jednostavno poslali mail u kojem bi napisali: 'Nemamo para, nemamo ideja, možda nešto smislimo, možda ne, imamo mi sad važnijih problema, pustite nas na miru s ljetom i glupostima.' U tom bi slučaju MOŽDA izazvali kakvo-takvo sažaljenje. Ovako su samo ispali tradicionalno blesavi

Ovo neće biti jedna od onih godina kada se po stopedeseti put repriziraju 'Mućke' i 'Velo misto', ali ćete zato opet gledati 'Odmori se, zaslužio si' i, što je još važnije - 'Hrvatske kraljeve' jer kad srce kaže ljeto, kaže SEOBA NARODA i mukotrpan život slavenskih seljaka pod čizmom pet-šest ratobornih velmoža koji su se nazivali kraljevima. No dobro. Kad već ljudi nemaju love za ljetovanje, zašto im ne bismo srca još jednom razgalili poviješću. O povijesti se baš premalo govori u Hrvatskoj. S malo vedrije strane, HTV će nam tijekom ljeta prikazati i 'Prosjake i sinove', čime smo vjerojatno dobili još jednu seriju nad kojom će pak svi naricati 'E, vidiš kako su se nekada radile dobre serije', pokušavajući usput prikriti činjenicu da HTV danas ne bi bio u stanju snimiti ni špicu jednake kvalitete.

Naravno, ljetna shema na Hrvatskoj televiziji neće se sastojati samo od repriza. A, ne. Ovo je jedna od onih superplodnih godina kada HTV-u sadržaj proizvode velika svjetska sportska natjecanja, konkretno europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre. Nešto prije nego što su najavili briljantnu ljetnu shemu, najavili su njezin zaseban, sportski dio, u kojoj je najavi glavna fora bila to što će se utakmice, nećete vjerovati, emitirati u HD-u, a bogami će ih se moći gledati i na platformi HRTi. Uzmemo li u obzir da su svjetske televizije s takvim praksama počele još tamo negdje prije pet, šest godina, svojem predragom prisavskom hrtu možemo poželjeti sretan ulazak u 2010. godinu. Dobra je vijest, međutim, to što u svoj sili prijenosa, analiza, studijskih emisija i gostiju - nisu najavili gostovanje HUMORISTIČNIH KOMENTATORA jer da jesu, morali bismo se svi kolektivno ubiti od očaja.

Uglavnom, Drugi program su više-manje riješili zahvaljujući sportu, a ono između će, kako stvari stoje, biti posvećeno šarolikoj kulturnoj ponudi i politici Republike Hrvatske, drugim riječima - udavit će nas prijenosima svih mogućih zabavnoglazbenih festivala čija je relevantnost ocvala tamo negdje s 'Nadalinom', a neće zaboraviti ni smotru folklora. Kazališni, filmski i festivali nešto novije glazbe ih, dakako zanimaju taman toliko da su ih spomenuli kao fusnotu u opisu ljetnog programa na Trećem programu jer zašto bi se tome posvećivalo više pažnje kad svi ljeti hrle na smotru folklora. HTV-ovci su jako ponosni i na to što će nas na Drugom programu PODSJETITI na serije kao što su 'Bitange i princeze', 'Simpsoni' i 'Crna lista', što nam je, dakako, svima mnogo draži sadržaj od Đakovačkog veza, ali je još jedan pokazatelj totalno zastarjele prakse možda pogodne za 1994., ali totalno besmislene u doba torrenata i streaming servisa, a od dobrog dijela takvih sadržaja - samo filmskih, ovaj put objedinjenih u raznorazne cikluse - sastojat će se i ljeto na Prvom programu.

Što se pak Prvog programa tiče, on je nešto živahniji od ostalih jer će ondje, osim sportske redakcije koja će se ubijati od posla po svjetskim sportskim događajima, netko ipak ostati na poslu. Aktivne će ostati emisije koje i uvijek ostaju aktivne - Dobro jutro, Hrvatska, Hrvatska uživo i informativne emisije, od kojih ćemo dobiti još jednu - Vijesti u 17 sati, očito ubačene zato što su HRT-ovci primijetili da imaju veću gledanost informativnih emisija onda kada nijedna druga televizija ne emitira novosti, a pohvalili su se i time da će cijelo ljeto emitirati i 'Otvoreno', za što nisam sigurna je li doista odluka povezana s postizanjem šarolikosti programa ili s time što su u totalnoj frci tko će preživjeti (začepite nos, ide odurna fraza) vruće političko ljeto i najesen im zasjesti za uređivački vrat, pa bi bilo zgodno tijekom ljetnih mjeseci ugostiti sve žive i nežive, da svi najesen budu blagonakloni

Našlo bi se još stvari na koje bi se dalo osvrnuti u velikoj hrtovoj najavi ovogodišnje ljetne sheme, ali šteta je riječi. Ista priča kao i svake godine. Osim HD-a i HRTi-ja, nema tu ama baš nikakve inovacije, nikakvog drugačijeg pristupa programu, NIČEGA. Umjesto velike objave koju su poslali medijima, mogli su mirne duše i poslati poruku: 'Bit će nogomet i olimpijske, a s ostalim nas pustite na miru, nemamo pojma što radimo.' A mogli su i greškom to SMS-om poslati bivšoj punici. Efekt bi bio isti. Ovoga bi vam ljeta bilo najbolje prodati televizor i odjaviti pretplatu.