TKO JE OSTAO?

Franka i Natali - najveće zvijezde ponikle iz realityja

06.08.2010 u 10:09

Bionic
Reading

Svakim danom sve je više talent i reality showova koji za cilj imaju iznjedriti novu hrvatsku zvijezdu. No, unatoč doista impresivnoj popularnosti istih te sve većem postotku gledanosti, svega se par izvođača uspjelo zadržati na površini i započeti ozbiljnu pjevačku karijeru

Hrvatski idol, Story Supernova Music Talents, Hrvatska traži zvijezdu, Operacija trijumf samo su neke od show emisija koje za cilj imaju otkriti i promovirati novu hrvatsku pjevačku zvijezdu. S obzirom na impresivne brojke prijavljenih kandidata na audicije koje nerijetko prelaze i više tisuća, Hrvatska je očito plodno tlo za mlade talente, odnosno sve koji imaju osjećaj da posjeduju talent i k tome vjeruju da su upravo oni ti koje će publika oduševljeno prihvatiti, a oni postati prave zvijezde. Uostalom, u državi u kojoj je stvar prestiža tko će se pojaviti u jednom 'Red carpetu' ili nekom tiskanom tabloidu i o kome će pisati više tračeva te kome će u pravom momentu ispasti bradavica, nije čudo da najmlađa populacija želi biti dio tog lažnog estradnog svijeta u koje su upereni reflektori i o kojima svi pričaju. Nažalost, najvažnije je biti viđen postalo je pravilo na putu prema 'životnom' uspjehu.

Unatoč nerijetko vrlo štetnim ugovorima koje mladi i neiskusni pjevači i pjevačice i žmirećki potpisuju samo da stanu pred kamere i svjetla reflektora, kao i jednako neadekvatni ugovori kojima ih diskografske kuće naknadno vežu uz sebe, nadobudne talente nitko ni na koji način ne priprema na nemilosrdnu scenu domaćeg show businessa, medijski pritisak, menadžere koji nemaju milosti i još manje morala, korumpirane televizijske i radijske urednike ili okrutnu konkurenciju koja će uz osmjeh gurnuti svoje tek stasale kolege ne bi li uklonile konkurenciju. No ništa od svega toga ne može umanjiti želju tih mladih ljudi da se ipak oprobaju i iskušaju svoju sreću, pokažu talent i možda postane zvijezde u Hrvatskoj. Nekima je to koliko toliko i uspjelo.

Franka Batelić sa 15 godina pobjeđuje u reality showu 'Showtime' i postaje nova hrvatska zvijezda. S obzirom na dosadašnji uspjeh, Franka je svojim glasom, ali i ljepotom te šarmom, kao i vidljivim talentom za ples (pobjeda u showu 'Ples sa zvijezdama'), jednostavno osvojila domaću publiku. Kako je Franka tek ove godine postala punoljetna, još ćemo je dugo slušati i gledati, na obostrano zadovoljstvo.


Igor Cukrov odlično se plasirao u regionalnom reality showu 'Operaciji trijumf', pa ga je i prije završetka showa pod svoje uzeo Tonći Huljić, te je automatski 'uspio pobijediti' na Dori i tako predstavljao Hrvatsku na Eurosongu. Njegovo mjesto na domaćoj estradi je garantirano, a po svemu sudeći i širom regije.


Žanamari Lalić pobijedila je u prvom izdanju reality showa 'Hrvatski idol' gdje je stigla nakon ostvarenog pristojnog pjevačkog uspjeha na njemačkim top ljestvicama. No, nakon objavljivanja debi albuma za Croatiu Records te osrednjeg uspjeha na domaćim top ljestvicama, Žanamari više privlači pažnju svojim izgledom nego pjesmama i pjevanjem.


Saša, Tin i Kedžo osvojili su djevojčice pred malim ekranima svojim nastupima 2003. godine u showu 'Story Supernova Music Talents', pa je bilo pitanje dana kada će njih trojica zapjevati u prvom hrvatskom boy bendu. Euforija je trajala jedno ljeto, da bi već najesen sva trojica netragom nestala. Saša Lozar grčevito se još drži scene, objavio je jedan album te je ovih dana čak najavio povratak svojim drugim diskografskim ostvarenjem.

Najveća zvijezda talent showa Rafael Dropulić Rafo postao je istovremeno sinonim za najvećeg gubitnika i primjer kako se lako i brzo prelazi put od pobjednika do gubitnika. Nakon što je svojim pjevačkim i scenskim umijećem osvojio publiku pred malim ekranima, Rafo je uspio izbaciti singl 'Ja sam Rafo' te ubrzo potom nestao s domaće glazbene scene. Infuzija zvana 'Farma' vratila ga je među žive, no, po svemu sudeći, njegova pjevačka karijera neće nikada zaživjeti iako je imao sve preduvjete da je ostvari.

Nika Antolos bila je samo jedan od natjecateljica prve sezone showa 'Hrvatska traži zvijezdu' koja je čak i ispala već u prvom krugu, no dovoljno da već sljedeće godine zapjeva kao treća članica skupine Feminnem. Njihov uspjeh je dobro poznat, kao i pobjeda na Dori. Odličan početak karijere natjecateljice talent showa koja bi komotno mogla jednog dana započeti i solo karijeru.


Zadranka prekrasnog glasa Ivana Radovniković sudjelovala je u showu 'Story Supernova Music Talent' 2004. godine i u međuvremenu ostvarila odličnu inozemnu karijeru unatoč činjenici što je u Hrvatskoj još uvijek slabo poznata. Godine 2005. objavljuje debi album, a 2007. sudjeluje na Dori s pjesmom 'Samo probaj' koja dospijeva na top ljestvice u preko 80 država širom svijeta. 2008. Ivana objavljuje svoj drugi album 'Cafe' te sa istoimenim singlom na engleskom jeziku nastavlja inozemnu karijeru.


Nera Stipičević još je svojim prvim pojavljivanjem u TV showu 'Story Supernova Music Talent' privukla pažnju publike, pa je bilo jasno da smo dobili prvoklasnu domaću pjevačicu. No, nakon debi albuma 'Nera', postalo je jasno da je došlo do pogreške, dok se Nera našla i snašla puno prije u glumačkim vodama.


Iz istog je showa potekla i Emina Arapović. Nakon početne euforije i turneje koja je uslijedila brzo nakon showa, Emina je potpisala ugovor s diskografskom kućom Croatia Records, snimila 2005. debi album 'Učini sve' i nestala sa scene. Odličnog glasa, okrenuta više prema rocku, Emina ima svoje malobrojne obožavatelje koji će bez razmišljanja potvrditi da je Emina jedna od najboljih hrvatskih rock pjevačica.


Carla Belovari svojim je šarmom i glasovnim sposobnostima osvojila publiku prvog izdanja showa 'Hrvatska traži zvijezdu' koja je pak Bojana Jambrošića proglasila najboljim. Međutim, Carla je već tada djelovala odlučno, pa nas tako do kraja ove godine očekuje i njezin debi album koji je već predstavila singlom 'Otići na vrijeme'. Sudeći po njemu, čeka je blistava budućnost na domaćim top ljestvicama.


Bojan Jambrošić pobjednik je prve sezone showa 'Hrvatska traži zvijezdu'. Snažnog glasa i odlučnog stava, Bojan se zapravo pripremao za tu pobjedu i osvajanje scene od najranijeg djetinjstva, pa mu je ova pobjeda nekako došla kao šlag na tortu. S obzirom na postignuto u proteklih godinu dana, Bojan se sprema dugo zadržati na domaćoj sceni.


Zoran Mišić sa svoje 22 godine i svoja 206 cm visine nametnuo se kao prvoklasni rock vokal jake karizme i vrhunskog glasa dokazavši se na pozornici u showu 'Hrvatska traži zvijezdu' te naknadnim nastupima diljem Hrvatske. Novi album spreman je za jesen ove godine, no ostaje upitno hoće li pronaći dobitnu kombinaciju svog glasa i pravih pjesama za uspjeh i ostanak na sceni.


Natali Dizdar zasjala je još 2003. u showu 'Story Supernova Music Talents' gdje je svojim vokalnim sposobnostima i savršenim sluhom ostavila TV gledatelje bez riječi. Za razliku od svojih mnogobrojnih kolega, Natali je u proteklih sedam godina objavila dva vrlo uspješna studijska albuma te desetak singlova koji su se nerijetko našli na vrhovima domaćih top ljestvica. Valja svakako spomenuti čak osam nominacija za Porin 2006. godine, kao i osvojeni Porin 2004. godine u kategoriji najboljeg debitanta.


Kim Verson uvjerljivo je najveća zvijezda druge sezone showa 'Hrvatska traži zvijezdu' koja je svojim glasom očarala žiri jednako kao i publiku. S obzirom na činjenicu da se mlada (16) Kim priprema za pjevačku karijeru već dobrih deset godina, ova pobjeda trebala bi joj biti samo odskočna daska u pjevačkoj karijeri. No hoće li se krhka Kim snaći u okrutnom svijetu domaćeg show biznisa i neminovnom pritisku medija, koji je već itekako osjetila, saznat ćemo već u sljedećih godinu dana.