AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL

Dr. Lonnie Smith Trio nastupa u Rovinju

30.05.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Koncert jazz velikana, slavnog orguljaša i klavijaturista održat će se 10. lipnja na terasi Maistrinog hotela Monte Mulini u Rovinju s početkom u 21 sat

Dr. Lonnieja Smitha prati ugled jednog od najboljih orguljaša i status praoca acid jazza, a jedinstveni stil i plodno glazbeno stvaralaštvo ga svrstavaju među glazbene ikone. Prednjači jazz scenom od 1969. kada ga kritičari Down Beata proglašavaju najboljim orguljašem. Otada do danas ostvario je impresivnu karijeru tijekom koje je, kao vođa skupine, snimio više od trideset albuma, svirao na najuglednijim festivalima te surađivao sa slavnim jazzistima poput Dizzyja Gillespieja, Randyja Breckera, Rona Cartera, Leeja Morgana Joea Lovana Loua Donaldsona, Rona Hollowaya i Grovera Washingtona mlađeg. U zadnjem je desetljeću povećao glazbenu aktivnost objavivši čak šest samostalnih albuma, a Udruženje jazz novinara proglasilo ga je najboljim čak nekoliko puta - 2003, 2004, 2005, 2008. i 2009. Dr. Lonnie Smith promiče zvuk orgulja u jazzu više od pet desetljeća i slobodno se može reći da je njegovo ime tijekom tog vremena postalo sinonim za instrument.

Početak koncerta je u 21 sat, ulaz od 20 sati.
Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 200 kn i 160 kn. Uskoro više informacija o ulaznicama za ostale koncerte u sklopu Avantgarde Jazz Festivala

Avantgarde Jazz Festival, čiji je Maistra generalni sponzor, ove će sezone okupiti neka od najznačajnijih imena svjetske jazz scene te na taj način obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada i ponuditi publici niz glazbenih poslastica na prestižnim rovinjskim lokacijama. Nakon Julian Lage Group, Anat Cohen Quarteta i Dr. Lonnie Smith Trija publiku očekuju još tri vrhunska jazz koncerta.

Prvi od njih održat će 1. srpnja na travnjaku hotela Eden New Gary Burton Quartet na čelu s Garyjem Burtonom, glazbenikom koji je predstavio svijetu stil sviranja vibrafona s četiri palice i popularizirao duet format u jazzu. Tjedan dana nakon New Gary Burton Quarteta, 8. srpnja, u bivšoj Tvornici duhana Rovinj uslijedit će koncert jednog od najpoznatijh pop i R&B pjevača, ujedno i vrhunskog jazz gitarista te višestrukog dobitnika Grammyja, Georgea Bensona, dok će Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chick Coreaom, nastupiti 17. srpnja u istom prostoru.