INDIE VETERANI U TVORNICI

Dinosaur Jr počastio Zagreb još jednim ubojitim nastupom

09.03.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Dinosaur Jr, legendarna alter rock trojka iz Massachusetsa, ima kultni status ne samo među indie publikom, već i među svim ljubiteljima bučnog, neispoliranog i iskonskog rock zvuka, pa ne čudi da je sinoć Tvornica kulture bila solidno ispunjena

Ovaj intrigantni bend koji bez sumnje ima simpatije svih onih koji vole iskrenu i brutalnu gitarističku 'rokačinu' drugi puta je u Zagrebu - 2009. mogli smo ih vidjeti u klubu Boogaloo (o tom koncertu mišljenja su bila podijeljena). No mnogi su se pod dojmom odlične sinoćnje svirke u Tvornici, dok su na šanku oduševljeno prepričavali koji im je dio koncerta bio najbolji, odmah predbilježili za još jednu dozu Dinosaura.

U čemu je tajna njihove glazbene čarolije? Ovaj opaki trojac uspijeva napraviti zbilja impresivnu količinu buke, no koja je zapravo, čudno zvuči, melodična. Vrlo precizna ilustracija ovoga aktualni je album 'I Bet On Sky', za koji mnogi kažu da je jedan od najboljih koji su ikada snimili.

Dinosaurska priča započinje još 1985. kad su trojica entuzijasta Lou Barlow, J Mascis i Murph svoju glazbenu viziju - kako je Mascis objasnio u nedavnom intervjuu za tportal.hr: napraviti odmak od hard corea te svirati country bučno poput Sabbatha - pretočili u prvi album 'Dinosaur' koji je zauvijek promijenio alternativnu američku scenu.

Ono što su oni ponudili glazbenom svijetu priskrbilo im je fanove i izvan indie krugova - neodoljiva kombinacija melodičnih zaraznih dionica i prljavi gitaristički zvuk njihova je dobitna formula od koje ne odstupaju ni danas. Svoje štovatelje imaju i među istaknutim glazbenicima: nastupali su i sa Sonic Youthom, predgrupa im je svojedobno bila i slavna Nirvana, respektira ih i Henry Rollins (pojavljuje se u njihovom spotu Pierce the Morning Rain), a krajem prošle godine na njihovom jubilarnom koncertu kojim su obilježili 25 godina izlaska drugog im studijskog albuma 'You're Living All Over Me' nastupio je i nitko drugi nego gitarist The Smithsa Johnny Marr! Spoj melodičnih refrena i brutalnih gitara, njihov zaštitni znak ni danas nije izgubio puno od svoga šarma. Dinosaure jednostavno ili volite ili ne, tu nema prevelike filozofije, a svaki ih glazbeni zaljubljenik definitivno mora vidjeti i uživo.

Setlista

Uoči koncerta u Tvornici neki su se fanovi pribojavali kako bi mogli Dinosauri zvučati u Zagrebu budući da prije tog nastupa imaju pet dana koncerte zaredom.

No sve su sumnje odmah pale u vodu s taktovima Thumb, a zatim su uslijedile Almost Fare, The Wagon, Don't Pretend You Didn't Know, Watch the Corners, Crumble, Rude, Out There, Feel the Pain,Training Ground (obrada hard core benda Deep Wound, preteče Dinosaur Jr u kojoj je Mascis svirao bubnjeve, a Lou Barlow gitaru), Tarpit, Start Choppin, Freak Scene, Forget the Swan, In a Jar i Just Like Heaven, zanimljiva obrada The CureBio je to sinoćnji set koji je oduševio okupljene u Tvornici koji su bez riječi upijali hipnotičku glazbenu viziju ovih američkih indie majstora.   

J Mascis, 'gandalfoidni' 47-godišnjak koji s nevjerojatnom virtuoznošću isporučuje svoje zadivljujuće rifove, potpomognut neumornim Murphom na bubnjevima i glazbenim vizionarom Louom Barlowom koji se totalno pomladio s bujnom kovrčavom grivom, na pozornici ostavljaju dojam uigranog i moćnog tima.

Treba spomenuti i da nas je u ovu glazbenu večer za pamćenje uveo američki kantautor Chris Brokaw koji je u Zagrebu promovirao posljednji studijski album 'Gambler's Ecstasy' iz 2012. godine.

'Forget the Swan' uživo u Tvornici