PREGLED 2011.

Deset najboljih domaćih glazbenih videospotova

13.12.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Unatoč činjenici da na sve tri televizije s nacionalnom koncesijom još uvijek ne postoji emisija koja bi redovito emitirala najnovije videospotove domaće glazbene produkcije, kvaliteta, a i broj glazbenih videospotova snimljenih tijekom 2011. godine, iznad svih je očekivanja. Pokušali smo izdvoji (samo) deset najboljih. Zadatak nije bio nimalo lak...

Da zadatak nije bio lak, govori i podatak da je grupa Hladno pivo ove godine imala čak tri vrhunska videospota ('Svijet glamura', 'Ezoterija', 'Foto aparat'), no trebalo je izabrati samo jedan. Putokazi i dalje prednjače kada je u pitanju umjetnička strana videospotova, Gibonni također ništa ne prepušta slučaju, pa je i videospot za singl 'Vesla na vodi' pravo malo remek-djelo. Majke su izborom Žareta Batnovića za redatelja singla 'Teške boje' ostvarili pun pogodak, a fotografkinja Mare Milin sve je kreativnija kada je u pitanju redateljski posao jer kao rijetko tko zna iskoristiti kemiju pred kamerom. I Gonzo je tradicionalno među prvih deset sa svojim kreativnim idejama, a tu je i Filatz koji savršeno spaja priču s animacijom i radnjom.

Kompjutorska animacija postala je alat koje se sve češće koristi u realizaciji videospotova, što daje fantastične rezultate, no i pruža mogućnost da kreativnost ispliva na površinu. Domaća produkcija sve se više okreće malim igranim filmovima, pa je i pregledavanje postojeće produkcije sve zanimljivije. Ukratko, da ne duljimo, top 10 najboljih glazbenih videospotova domaće produkcije u 2011. godini:


Hladno Pivo 'Svijet glamura'

Vrhunski glazbeni video spot u režiji Vojena Koceića i Sine Jakelić iz splitskog studija Pilot, kojega se ne bi posrameile ne globalne zvijezde


Gibonni 'Vesla na vodi'

Ovaj spot sastavljen je od kadrova devetominutnog animiranog filma 'Vesla u režiji dvojca Bašić - Šumberac koji potpisuju režiju, scenarij i animaciju. Fenomenalno!

Putokazi 'Tuga'

Tomislav Ćurković režirao je ovaj sumorni spot prikazavši na savršen način tugu.

Majke 'Teške boje'

Žare Batinović svojim je odličnim spotom dao vjetar u leđa novom albumu Majki i Goranu Baretu.

Jinx 'Čuvaj me, ne daj me'

Andrej Korovljev zaslužan je za ovaj kostimirani triler u vlaku.

Svadbas 'Daj'

Još jedan spot Radislava Jovanova - Gonza kojim je pokazao svoju jedinstvenu kreativnost.

Luka Nižetić feat. Kočani Orkestar 'Kad zasvira orkestar'

Poznata fotografkinja Mare Milin ponovo se prihvatila režije i ostvarila izuzetno topao i zabavan spot.
Damir Urban & Stjepan Hauser 'Black Tattoo'

Andro Krpan i Nataša Antulov iz Kolektiv filma režirali su crno bijeli spot u jednom kadru. Odlično!


A zar je to važno 'Ja se dobro osjećam'

Fotografkinja Iva Lulić od djece bez roditeljske skrbi napravila je vile i velenjake i stvorila spot jedinstvene atmosfere.

Markiz 'Nas'

Stalni suradnik grupe Markiz Mr. Buddy ponovo je pokazao svoju kreativnost.