ZAJEDNO SMO JAČI

Cijela regija predstavit će se zajedno u Cannesu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.05.2010 18:54
  • Objavljeno 06.05.2010 u 16:32
CANNES fotografi fotoreporteri novinari

CANNES fotografi fotoreporteri novinari

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatski audiovizualni centar objavio je da će inicijativa Regionalnog paviljona u Cannesu zaživjeti već ove godine

Osam zemalja regije priprema se za zajednički nastup na Marché du Film, najvažnijem filmskom sajmu na svijetu, koji se odvija u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. 63. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu ove će se godine održati od 12. do 23. svibnja.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija odlučile su udružiti snage i predstaviti se ostatku filmskog svijeta pod okriljem krovnog Regionalnog paviljona South-East European Pavilion.

Osam zemalja, od kojih čak tri nikada ranije nisu bile prisutne na canneskom filmskom sajmu (Marché du Film), svojim će iskustvom s jedne i svježinom ideja s druge strane zasigurno podići promidžbu regionalnih filmova na novu razinu. Trenutno se završava priprema zajedničke publikacije te planiranje svih drugih oblika promidžbe.

Regionalni paviljon zamišljen je kao zajednički prostor s osam pojedinačnih štandova na kojem će se moći okupljati filmski stvaraoci iz svih tih zemalja koje su prisutne na canneskom filmskom festivalu, te tu susretati kolege, organizirati sastanke i predstavljati svoje projekte.

Inicijativa umrežavanja regionalnih kinematografija postupno jača, a sličnu suradnju u posljednje četiri godine ostvarile su Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska i Slovenija okupljene pod 'kišobranom' Central European Cinema, potom baltičke zemlje (Estonija, Latvija i Litva) koje se od 2000. godine okupljaju pod nazivom Baltic Films, a najjaču i najstariju regionalnu suradnju ostvarile su nordijske zemlje (Švedska, Danska, Norveška, Finska i Island) koje su od 1978. godine okupljene pod okriljem inicijative Scandinavian Films.

Filmski stvaraoci, koji će se predstaviti u sklopu Regionalnog paviljona, nadaju se da će se upravo primjenom europske ideje regionalizacije filmske umjetnosti otvoriti kvalitetniji putovi suradnje i plasmana pojedinih kinematografija na svjetsko filmsko tržište.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!