PONOVO RADI ŽEDNO UHO

Built to Spill na iskustvo dobili Beach Fossilse

15.09.2013 u 15:04

  • +7

Beach Fossils i Bulit to Spill

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Ovogodišnja sezona najagilnije domaće nezavisne koncertne agencije Žedno uho, barem ako je suditi po otvorenju, bit će raseljena u više prostora. Tako su već prva tri koncerta – nastup islandskih zabavljača Retro Stefson, bruklinških lo fi post punkera Beach Fossils i legendarnih indie rockera iz Idaha Built to Spill, održana u tri različita prostora: KSET-u, Kinu Grič i Močvari. Svakom bendu je, obzirom na interes zagrebačke publike, dodijeljen odgovarajući prostor, a oni su ga iskoristili na različite načine

Motivirani melodičnim, živahnim, a istodobno potmulim zvukom posljednjeg albuma Clash The Truth, odlučili smo provjeriti mogu li Beach Fossils u intimnom prostoru kina Grič opravdati hvalospjeve insajderske prekooceanske klike. Nažalost, dogodio se jedan od onih nesretnih slučajeva kad bend znatno bolje piše pjesme nego što ih izvodi.

Problem Fossilsa u petak navečer nije bio niti u kvazi-humoru na liniji petak 13. – drum n' bass afterparty, niti u stalnom zakeranju oko rasvjete i tehničkim problemima, već naprosto u ne pretjerano zainteresiranoj i hypeom opterećenoj svirci koja je odavala dojam ili prevelikog umora na turneji (prošli su cijelu Europu, ostala im je još Atena, pa se sele u Australiju i Novi Zeland) ili nedovoljnog suživota s izvrsnom glazbom koju stvaraju. A ona je zablistala tek u rijetkim trenucima poput naslovne Clash The Truth, ili simpatičnih Careless i Taking Off s posljednjeg albuma, koje ih stavljaju rame uz rame sa suvremenicima i zvukovnom braćom tipa Real Estate.

Mladost je, dakle, ovoga puta ipak morala pokleknuti pred iskustvom. Built to Spill su u subotu u Močvari u dva sata poštene svirke pokazali kako to radi bend s milijun utakmica u nogama, kojemu nisu potrebne stand-up pošalice jer se kulturno-umjetnički program sastoji samo od moćne glazbe. Podrapana, neošišana i općenito ne pretjerano uredna petorka iz Idaha, koja je sredinom devedesetih imala kultni status u razmjerama Dinosaur Jr. (s kojima ih nerijetko i uspoređuju), oduševila je petstotinjak euforičnih fanova koji su ih podržali zbornim pjevanjem.

Ponajveća dževa bila je tijekom izvedbi Built to Spill, Liar, Orion (obrada Metallice), megahita Carry to Zero, nakon kojega je uslijedio bis sa Stop the Show i Car. Ukratko, nakon gostovanja Dinosaur Jr. u Tvornici i Mission of Burme u KSET-u ovo je jedan od najboljih zakašnjelih koncerata kojima je Zagreb posljednjih godina svjedočio.