FILMSKI FESTIVAL

Britanski 'Akvarij' osvojio Motovun

01.08.2009 u 08:48

Bionic
Reading

Glavna nagrada 11. Motovun film festivala "Propeler Motovuna", koja se dodjeljuje najboljem filmu u glavnom programu, ove je godine pripala britanskome filmu "Akvarij" (Fish tank) redateljice Andree Arnold, objavljeno je večeras u Motovunu

Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Jaana Puskala, Ahmed Burić i Zvonimir Jurić odlučio je tu nagradu dodijeliti filmu "Akvarij" zbog, kako se navodi u obrazloženju, "suptilnog načina na koji prikazuje ljude s društvenih margina". Ujedno, sjajna suradnja između glumaca i redateljice omogućila je da ta filmska drama bude vrlo uvjerljiva.

Nagrada "Od A do A", koja je uvedena 2003. godine kao pokušaj pomoći filmovima nastalim u regiji "Od Albanije do Austrije" kako bi probili nacionalne granice i pronašli svoju publiku u susjednim zemljama, pripala je filmu "Buick Riviera" hrvatskog redatelja Gorana Rušinovića.

Kako se danas čulo, ulaskom u novo desetljeće Motovun film festival odlučio je modificirati dodjelu nagrade za najbolji film u regiji od Albanije do Austrije tako da to više nije nagrada za najbolji film u programu festivala, nego za najbolji film prikazan u kinodistribucijama regije u posljednjih dvanaest mjeseci. Ove godine svoje su glasove dali Jurica Pavičić i Igor Mirković (Hrvatska), Srđan Karanović (Srbija), Midhat Ajanović (BiH) i Simon Popek (Slovenija).

Nagradu "Fipresci" (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), koju dodjeljuje najstarija i najuglednija udruga filmskih kritičara iz pedesetak zemalja svijeta, ove je godine dobio filmu "Akvarij" (Fish tank) Andree Arnolda jer, kako se navodi u obrazloženju, ima besprijekornu dramaturgiju koju odlikuje ritam i istančan smisao za finu karakterizaciju likova.

Nagrada "Motovun online" za najbolji film do 15 minuta, koju dodjeljuje žiri mladih hrvatskih filmskih profesionalaca, pripala je švedskom filmu "Sađenje poljubaca" (Planting Kisses) redatelja Ivice Zubaka i to zbog "jednostavnog, ali preciznog poetskog izričaja".

Inače, posebnim ciklusom novoga finskog filma te ciklusom dokumentaraca, po kojima je ta kinematografija također svjetski poznata, u Motovunu se ove godine kao zemlja partner predstavila Finska. Sve nagrade bit će dodijeljene večeras na motovunskome glavnom trgu.