GLAZBENI PREGLED

50 najboljih stranih albuma 2009. godine

31.12.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Godina je na samom izmaku, vrijeme je podsjetiti se dobre glazbe koja je nastala u proteklih 365 dana, u gotovo svim žanrovima relevantnima za 21. stoljeće

1. COHEED AND CAMBRIA 'NEVERENDER'
Ne susreće se često da nečiji koncertni album uspije doći na vrh bilo kakve liste najboljih albuma godine, ali 'Neverender' zaslužuje svaku iznimku ovoga svijeta – jer u ovom trenutku, na samom izmaku 2009. godine i nakon nekoliko stotina preslušavanja, on se svrstava uz najveće i najmoćnije koncertne albumime svih vremena, uz bok klasicima kao što su 'It's Alive' Ramonesa, Waitsov 'Big Time', 'Ravno do dna' Azre ili Robbie na Knebworthu.
Coheed And Cambria uvijek su bili bend koji je vješto bježao bilo kakvoj definiciji, zbog čega su ih i pokušavali hvatati svim raspoloživim etiketama, od epskog metala, preko pop-rocka, do prog-rocka, pa čak i emo – ali sve to samo se odbijalo od opnu ispod koje se nalazi svaka zamisliva žanrovska odrednica potrebna za pričanje priče. Jer Coheed And Cambria su konceptualni bend, koji je kroz svoja prva četiri studijska albuma donosio uglazbljene epizode velike SF-sage za sve geekove ovog svijeta, zajedno s prigodnim stripovima i mitologijom čiji je bijeg u maštu itekako utemeljen na iskustvima iz stvarnosti.


'Neverender' uspijeva povezati priču jednim zamahom, brutalno sirovom, ali u isto vrijeme i kirurški pedantnom svirkom nekih od najboljih glazbenika današnjice – ovaj koncertni album zapravo je četiri albuma u jednom, ostvarenje starog sna benda: odsvirati sva četiri LP-ja zaredom, iz večeri u večer, pred nekoliko tisuća svojih najvećih fanova na domaćem terenu u New Yorku. Sve to izišlo je na četiri CD-a i pet DVD-a (peti kao dokumentarac s dodacima), na kojima se Chris Pennie, pridošlica za bubnjevima (ex-The Dillinger Escape Plan), dokazao kao jedna od rijetkih osoba koja vam čak 10 minuta može držati pažnju epskim i maratonskim solom na kožusima, dok su novi aranžmani i produbljeni vokalni falseti frontmena Claudija Sacheza bolji od ičega što je zabilježeno na studijskim snimkama. Ma već nakon prvog slušanja i gledanja zapamtit ćete sve ključne odrednice ovog četverodnevnog spektakla: sviranje theremina kosom, rat gitarama, eksploziju emocija na svakom himničnom refrenu... Ovo je jedan od onih koncerta na kojem je publika u pravom smislu riječi 'dodatni igrač na terenu', bonus član benda i sastavni dio svake pjesme, a pjesme same po sebi takve da ih možete slušati svakoga dana do kraja svog života i u njima otkrivati nove nijanse, kako u zakulisnoj simbolici konceptualnih stihova koje nećete shvatiti bez potrebnog predznanja (stečenog čitanjem popratnih stripova i praćenjem forumskih rasprava na Webu), tako i u međuigri glazbenika koji u ovom trenutku, na 'Neverenderu', zvuče kao najbolji živući rock and roll bend današnjice.



2. MUSE 'RESISTANCE'

Peti studijski album ujedno je i njihov najbolji – Muse su se konačno otresli etikete klasičnog indie benda koji pokušava zvučati kao Radiohead iz starih dana pa su snimili veliku, borbenu političku ploču koja u isto vrijeme citira Orwella i kontroverznu Obaminu sivu eminenciju Zbigniewa Brzezinskog, kao i glazbene pasaže jednog Freddieja Mercuryja. Plus malo klasike i space rocka te puno himničnog libertarijanskog zanosa.


3. UGK 'UGK 4 LIFE'

Pimp C je možda umro, ali UGK, kao što kaže naslov, žive vječno – ili barem do ovog, posljednjeg i posthumnog albuma, kojim se prvaci južnjačkog repa Pimp C i Bun B opraštaju od fanova fascinantnom zbirkom zvukova američkog Juga, od tvrdog gangsteraja do oznojenog melankoličnog bluesa. Najbolji hip hop album godine.



4. DJ SOLO 'CRUSH KILL DESTROY'

Puno je dobrog dubstepa izišlo ove godine, ali malo koji album može stati uz bok intenzitetu underground prljavštine napušenog poganja, a u isto vrijeme i poppy ljepljivosti ovog velikog miksa u kojem je DJ Solo smućkao sve što trebate znati o jednom od najuzbudljivijih ne-plesnih-plesnih glazbenih žanrova 2009. godine.



5. SLIM THUG 'BOSS OF ALL BOSSES'

Tko bi rekao da će Teksas dati dva najbolja rap projekta 2009. godine, ali eto, tako je ispalo – Slim Thug, ikona iz Houstona, imao je nešto uspjeha na top ljestvicama, ali nije mu tamo mjesto. Mjesto mu je u vašim zvučnicima, kao soundtracku svakog putovanja ljetom sprženim asfaltom, koje će biti daleko uzbudljivije uz ove pjesme, kakve su kvazikomercijalnom južnjačkom hip hopu bile prijeko potrebne. Šef svih šefova, lijepo kaže čovjek.



6. SUN O))) 'MONOLITHS AND DIMENSIONS'

Ikone drone-dooma mogli ste gledati, slušati i uz njih privremeno oglušiti i u Zagrebu, no ako ste propustili ono po čemu su poznati – moćni, glasni i transcendentalni live performansi – još uvijek možete utonuti u masnu paučinu epskih droneova, s albumom koji zvuči upravo onako kako 'ozbiljna glazba' za 21. stoljeće treba zvučati.




7. MARS VOLTA 'OCTAHEDRON'

Cedric kaže da je 'Octahedron' ostvarenje stare 'prijetnje' o snimanju pop ploče – ne bih baš ovo nazvao pop pločom, ali album funkcionira kao izvrsna akustična varijanta klasično 'neobičnog' prog-rocka dobrih starih eksperimentatora s gitarama. Posebno će se svidjeti onima kojima je usmjerenje prethodnih albuma bilo malo 'preživčano' pa su samo čekali ovakve eterične laganice.




8. LAMB OF GOD 'WRATH'

Od zgražanja nad plaćenim ubojicama koji u korporativnim privatnim vojskama ubijaju po Iraku i Afganistanu do klasičnih komada bijesa groove-trash metala, Lamb Of God, veterani heavy metala, živi su i zdravi, a njihov novi album 'Wrath' brz je, glasan, agresivan i ljut na svijet, baš kao što smo i očekivali.




9. DRAKE 'SO FAR GONE'

Nova najveća zvijezda hip hop/R&B scene ne samo da dolazi iz Kanade, već pjeva, repa i niže uspjehe lakoćom kakva dugo nije viđena, a sve to uz pomoć uistinu posebnih, kasnonoćnih poluambijentalnih beatova. I sve to na mixtapeu koji čak i nije službeni album! Kakav li će tek onda biti taj veliki debi kad konačno iziđe nagodinu?




10. JAKE OWEN 'EASY DOES IT'

Iako 2009. godina nije obilježena nijednim istinski velikim i nezaboravnim country albumom, Jake Owen, još jedan mladi nešvilski heroj, potrudio se osigurati da malo kaubojske amerikane ipak dođe do godišnjeg Top 10, zahvaljujući zbirci pjesama koje odlično mire barski rock i prerijske balade, smiješno i tužno, zabavu i narodnu mudrost.



11. TOM WAITS 'GLITTER AND DOOM LIVE'

12. DRUM SQUAD 'WELCOME II TO MY CITY MIXTAPE'
13. DEMDIKE STARE 'SYMBIOSIS'
14. THE DEAD WEATHER 'HOREHOUND'
15. KERI HILSON 'IN A PERFECT WORLD...'
16. CLUBROOT 'CLUBROOT'
17. DUB TERROR 'DUB TERROR'
18. STEEL PANTHER 'FEEL THE STEEL'
19. JON LAJOIE 'YOU WANT SOME OF THIS''
20. DJ CHUCK T PRESENTS 'YOUNG JEEZY AND GUCCI MANE THE BATTLE FOR THE TRAP'


21. TECH N9NE 'K.O.D.'
22. JAY-Z 'THE BLUEPRINT 3'
23. BUDDY & JULIE MILLER 'WRITTEN IN CHALK'
24. KRIZZ KALIKO 'GENIUS'
25. NORAH JONES 'THE FALL'
26. WILLIAM BASINSKI '92982'
27. SLAYER 'WORLD PAINTED BLOOD'
28. NEIL LANDSTRUMM 'BAMBAATAA EATS HIS BREAKFAST'
29. IN FLAGRANTI 'BRASH AND VULGAR'
30. FUCK BUTTONS 'TAROT SPORT'


31. OLIVER HUNTEMANN 'H3'
32. MELANIE FIONA 'THE BRIDGE'
33. DJ FOLK & YOUNG JEEZY 'TRAPPIN' AIN'T DEAD'
34. A STORM OF LIGHT 'FORGIVE US OUR TRESPASSES'
35. VA 'EARLY RAVE VS HARDCORE'
36. AMANDA BLANK 'I LOVE YOU'
37. WAXDOLLS 'HIGH SPEED KILLER RIDE'
38. KRYPTIC MINDS 'ONE OF US'
39. FLOW DAN 'ORIGINAL DAN'
40. MARY AANNE HOBBS PRESENTS 'WILD ANGELS'


41. CORMEGA 'BORN AND RAISED'
42. KANON WAKESHIMA 'SHINSHOKU DOLCE'
43. GHETTOSOCKS 'TREAT OF THE DAY'
44. KID SISTER 'ULTRAVIOLET'
45. CONVERGE 'AXE TO FALL'
46. GUCCI MANE 'THE STATE VS. RADRIC DAVIS'
47. JUSTIN MOORE 'JUSTIN MOORE'
48. CAMERA OBSCURA 'MY MAUDLIN CAREER'
49. CHARLOTTE GAINSBOURG 'IRM'
50. NEBULA 'HEAVY PSYCH'


A DOBRE ALBUME OVE SU GODINE OBJAVILI I: Ghostface Killah, Raekwon, Pastor Troy, P.O.S., Green Day, Prince, Bria Valente, Marco Polo And Torae, Baptized In Blood, Lil Boosie, Durrty Goodz, Lily Allen, Antony and the Johnsons, Sepultura, Solar Fields, Megadeth, Bruce Springsteen, Project Pat, Mono, Royksopp, CNN, Jason Michael Carroll, Rick Ross, Wisin & Yandel, DJ Paul, Prodigy, Lil Flip, Hatebreed...