OBLJETNICA

40 kalendarskih godina HRT-ove emisije 'TV Kalendar'

02.01.2016 u 11:12

Bionic
Reading

Jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija na Hrvatskoj televiziji 'TV Kalendar' sutra obilježava 40 godina prikazivanja. U 40 godina emitirano je oko 140.000 minuta, odnosno 2333 sata programa. Urednik emisije Vladimir Brnardić pojašnjava u čemu je tajna dugovječnosti emisije, koliko se sadržaj emisije mijenja u odnosu na prethodne godine te govori o pogreškama koje se katkada znaju dogoditi

Jednu od najdugovječnijih i najgledanijih emisija na Hrvatskoj radioteleviziji pokrenuli su Obrad Kosovac i Vladimir Fučijaš na poticaj tadašnjeg direktora Televizije Zagreb Zdravka Božića. Taj je urednički dvojac ovu emisiju uređivao 35 godina.

Od početka, osnovni kriterij uređivanja bile su važnije obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti pod geslom: 'Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više.'

'Toliku dugovječnost 'TV Kalendar' može zahvaliti prvenstveno tome što donosi točne i pouzdane podatke, što je aktualna i atraktivna te zanimljiva emisija. To su elementi koje su gledatelji prepoznali i zbog kojih ova emisija traje toliko dugo u gotovo nepromijenjenom obliku. Potvrda tome je da TV Kalendar svakoga dana u prosjeku gleda oko 290.000 gledatelja', rekao je urednik emisije Vladimir Brnardić koji emisiju uređuje posljednjih pet godina.

'TV Kalendar' je gledao otkad zna za sebe, a zahvalan je na ogromnom znanju koje je dobio od svojih mentora.
'Od Fučijaša sam mnogo naučio o kulturi, a od Kosovca o politici te, naravno, od obojice televizijski posao, jer ja sam prvenstveno povjesničar i trebalo je naučiti kako pisati o povijesti za televizijski medij', ističe. Napisao je tri knjige o hrvatskoj vojnoj i ratnoj povijesti, kao i brojne članke na tu temu. Autor je petnaest dokumentarnih filmova, a zadnji vrlo uspješni je dokumentarno-igrani film 'Alka'.


Vladimir Brnardić uređuje 'TV Kalendar' posljednjih pet godina

Svih tih četrdeset kalendarskih godina emisija je samo četiri puta mijenjala vizualni i glazbeni identitet. Danas ekipu 'TV Kalendara' čini devetero ljudi: novinari, realizatorice, producentica, glazbeni urednik i urednik emisije. U 'TV Kalendaru' rade i oni koji se, kada se počeo emitirati, nisu ni rodili.

Rad u emisiji 'TV Kalendar' traje neprekidno i nikada nije gotov. Emisija ide svakoga dana i rad u njoj je jedna neprekidna potraga za novim datumima i obljetnicama, događajima i ljudima, njihovo bilježenje, zatim obrada, potraga za audiovizualnim materijalima...

'Iako neki imaju krivu predodžbu da je taj posao jednostavan i stalno vrtimo iste priloge, to nije točno. Svakoga dana se najmanje u 50% razlikuje od istoga dana prethodne godine', tvrdi urednik Brnardić.

Gledatelji pažljivo prate emisiju i često im se javljaju s pohvalama, kritikama, kao i prijedlozima. Pohvale im je uvijek drago čuti, dok kritike, kažu, dolaze opravdane i neopravdane.
'Mi od svojih pogrešaka ne bježimo. Tako nam se dugo javljao naš vjerni gledatelj, veleposlanik Mladen Pelicarić s primjedbom o imenu američkog predsjednika Franklina Delana Roosevelta, kojega smo u jednom prilogu zamijenili s Theodorom Rooseveltom. Dogodi nam se da pogriješimo, ali trudimo se da toga bude što manje i da pogreške i ispravimo', kaže Vladimir. Dodaje kako je oko sadržaja emisije ponekada bilo i prijepora jer nemaju svi isti pogled na povijest, ljude i događaje.

'Prije svega se trudimo provjeriti i iznijeti sve činjenice te gledateljima prepustiti donošenje sudova. No najgore je kada se brani iznošenje bilo kakvih činjenica uopće. Jer kada se neke činjenice prešućuju, tek onda se stvara plodno tlo za njihovo izvrtanje i stvaranje mitova. Nažalost, moram reći da je od mene u pet godina otkako sam urednik, u dva navrata unaprijed tražen sadržaj i svi tekstovi emisije. Iako ne dvojim u pravo nadređenih da budu upoznati sa sadržajem emisije, moje prethodnike nitko to nikada nije tražio, već je postajalo određeno povjerenje. Nadalje, bilo je pritisaka i izvan kuće, koordiniranih anonimnih prijetnji, medijskog linča i 'traženja glave', ali i prozivanja nekih 'nevladinih' udruga. Dobio sam čak i informaciju da se emisija recenzira izvan kuće. Ako pogledate po internetu možete vidjeti da su 'TV Kalendar' napadali i s lijeva i s desna, no to mi je samo pokazatelj da dobro radimo svoj posao', izjavio je urednik 'TV Kalendara' Vladimir Brnardić.

U posljednje vrijeme ekipa emisije 'TV Kalendar' napravila je iskorak i prema novim medijima pa osim na televiziji, pojedini prilozi iz emisije mogu se vidjeti i na Facebook stranici 'TV Kalendara'.