GLAZBA ZA LJETO

15 pjesama koje morate ponijeti na plažu

24.07.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Bilo da se pržite na suncu, bilo da odmarate u hladu ili partijate do zore – probrali smo 15 esencijalnih ljetnih pjesama za ovu sezonu, za svakoga ponešto

More, bikiniji, kuhani kukuruz, pedaline, suncobran... Još nešto nedostaje? Glazba? Ako ste jedna od onih osoba koje vole same sebi diktirati glazbeni ukus, bilo da organizirate dance party, bilo da volite chill out u suton ili trljanje uz hip hop i R&B, probrali smo za vas nekoliko pjesama koje će vam poslužiti za svaku od ovih ljetnih prigoda.

Počevši od zagrijavanja uz...

MELANIE FIONA, 'GIVE IT TO ME RIGHT'
Čuli smo Amy Winehouse i Duffy, možda je red da si isporučimo novu dozu retro-soula i R&B-ja pomiješanog s naslijeđem starog, 'filspektorovskog' popa? Melanie Fiona u ovoj zamamnoj pjesmi donosi jedan od ponajboljih spojeva spomenutih elemenata. Kome nije vruće od ovog, taj je ili mrtav ili frigidan.

BURAKA SOM SISTEMA, 'KALEMBA (WEGUE WEGUE)'
Dan valja nastaviti energično, s osunčanim ritmovima portugalskog kudura. Najbolja nova stvar koja se dogodila plesnoj glazbi stigla je iz Angole u Portugal i pomiješala izvorne afričke ritmove s novodobnim blagodatima lokalne techno scene pa tako u konačnici izrodila i ovu... bombu!

 
WISIN I YANDEL, 'QUITAME EL DOLOR'

Iz Portugala selimo u Puerto Rico, još jednu Meku nama egzotične plesne glazbe, čiji je reggaeton i dalje najslušanija vrsta muzike kod velikog broja američkih imigranata. Daddy Yankee i Don Omar otvorili su vrata mainstreama, a mnogi su nastavili koračati kroz njih – Wisin i Yandel su uplesali preko štoka i zajurili se ravno do podija.


TINCHY STRYDER FT AMELLE BERRABAH, 'NEVER LEAVE YOU'

Tinchy je, nakon Dizeeja Rascala i Wileyja, treća zvijezda grimea koja se, najkraće rečeno, masno prodala. Nekada agresivni grime MC iz garaže danas radi sirupaste klupske mješance electra, dancea, crunka i R&B-ja. Slušati sada, jer do jeseni ćete zaboraviti da ova stvar postoji...



WILEY, 'TOO MANY MAN'

Nova stvar s već novog albuma britanske grime zvijezde koja je postala electro-disco ikonom! Wiley cijedi uspjeh svog velikog hita 'Wearing My Rolex' i veliki uspon nekadašnjeg štićenika Dizeeja Rascala dok može, a jedna od blesavijih i zabavnijih stvari s novog albuma je i ova oda nužnosti pojačanja plesnog podija ljepšim spolom! Osim ove skladbe, istu poruku šalje i jednako prigodna 'Too Many Dicks On The Dancefloor' dvojca Flight Of The Conchords pa možete zamijeniti, ili spojiti obje, po osobnim preferencijama...



THE BLACK EYED PEAS, 'ROCK THE BODY'

Kako večer odmiče, sve ste bliže partijanju u punoj ratnoj spremi, a nakon zagrijavanja s 'Too Many Man', idealno je nastaviti u kinetičkom, više electro tonu. Novi album nekadašnjih pop repera, a sadašnjih electro-pop cirkusanata, ima itekako puno oružja za dobar digitalni tulum, a ovo je jedno od njih – 'Rock That Body', kao Daft Punk za one kojima nije do previše razmišljanja.



WAXDOLLS, 'SPOILED RICH BITCHES'

Da Prodigy znaju kako danas napraviti stvarno dobre, moderne, koliko i nostalgične retro rock pjesme, a koje će miješati electro, big beat i techno-post-punk kaos u jednu cjelinu, zvučali bi kao Waxdolls. Album 'High Speed Killer Ride' je sjajan, a vi zaplešite pod suncem uz razornu 'Spolied Rich Bitches'.


BOB SINCLAR FT. SUGARHILL GANG, 'LALA SONG'
Vrijeme je za klasičnu 'Novalja ponudu' ili, bolje reći, za house blok bez kojeg ne može proći nijedno klasično ljetno partijanje. Naravno, ako dopustite da vas uvjere kako je house glazba stvorena samo za ljeto te da je ostatak godine slušaju samo homoseksualci... Dobar house je uvijek dobar, a iako Sinclarov susret s klasicima ranog hip hopa nije baš strašno dobar, itekako je prigodan i dobar uvod u...



IN FLAGRANTI, 'BRASH& VULGAR'

Naslovna stvar s jedne od ponajboljih house ploča 2009. godine, prava posveta klupskom hedonizmu sedamdesetih, koja od estetike omota albuma pa do samog zvuka obožava sve što je podarilo razdoblje trapeza, zulufa i neobrijanih spolovila. Sve troje čuje se u ovoj zaraznoj pjesmici, još jednom dobrom komadu retro relaksacije.



DISCOBITCH, 'C'EST BEAU LA BOURGEOISIE'

Francuzi su uvijek znali složiti pravi soundtrack za ljeto – pa kako onda to ne bi znale i Francuskinje? Za sve one koji vole partijati na visokoj nozi, svojoj i čaše od šampanjca, uz 4-to-the-floor koji sočno kombinira house i electro. I francuski jezik, naravno.


BLACKOUT CREW, 'BBBBOUNCE (ALEX K MIX)'

Scouse house ponovo napada – kraljevi koji su nam dostavili 'Put A Donk On It' sada ponovo miješaju lokalni rap-house s Viva Ajnc naslijeđem, zvučeći kao gangsteri koji obrađuju Scootera. Krajne je vrijeme za ubrzanje tempa i pravu energiju, u kojoj možete naučiti uživati čak i ako ne idete u solarij i ne žderete steroide za doručak.


E-NOID, 'ACID HELL'
Kad je bal, nek je bal! Ili, bolje reći, kad smo se već 'našiljili' na istinski uzavreli BPM, možemo ići do kraja pa začiniti tulum s malo pravog pravcatog hard corea. Sjevernjačka gabba agresiva može se progutati i kao soundtrack roterdamskih huligana na speedu, ali i kao zabavni komad digitalnog HC-a kakav je doslovno nestao s mainstream mape, ako je na njoj ikada istinski i bio. Vratite mu obraz i zaplešite uz ovog monstruma!



OLIVER HUNTEMANN, 'DAUERPLUS'

Vrijeme je za smirenje tempa i susret s ljetnom zorom. Tranziciju iz ludog noćnog partijanja u meditativnije stanje najbolje će obaviti ovaj dragulj novog njemačkog minimala, stvarčina čiju teksturu doslovno možete opipati preko zvučnika. Pod uvjetom da ju slušate kako treba, naravno, ne samo preko PC zvučnika i YouTubea... Ukratko, savršeni transfer s euforičnog plesa u chill out zonu.



AES DANA, 'LEYLINES'

Oliver je malo smirio loptu, a Aes dana smirit će ju dalje, oslanjajući se na blagi trance koji je u osnovi goa-chill ambijentala, za sve one koji sanjaju o ljetovanju na terasi Cafe del Mara, a koji je svakako bliže od Indije. S francuskim potpisom i idealno za ulazak u finale dana, ili u početak novog, ako ste partijali cijelu prethodnu noć...



SUNN O))), 'ALICE'

San se bliži, a tko je bolji za zadatak potpunog smiraja vašeg tijela od kraljeva drone glazbe, čija je završnica novog albuma, pjesma 'Alice', monumentalna epika minimalizma, kolosalna ljepota zvukova koja će kroz svojih 16 i pol minuta stvoriti savršeni zvučni zid svima koji ne mogu zaspati u tišini, ali ni uz ritam. Za one koji ne žele ambijentalne varijante okupane u new age kiču.