NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN

Znate li zašto i otkad obilježavamo Uskrs

09.04.2023 u 07:10

Bionic
Reading

Ove nedjelje slavimo Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. No znate li zašto i otkad se slavi te zašto to ne činimo uvijek na isti datum?

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan i slavi ponovno rođenje Isusa Krista, a nastupa 40. dana od Pepelnice, nakon perioda koji nazivamo korizmom. Uskrsnuće Isusa Krista temeljno je vjerovanje kršćanstva koje kazuje da ga je Bog trećeg dana uskrsnuo iz mrtvih.

Poruka Uskrsa: Ljubav pobjeđuje smrt

Isus je mučen i razapet na Križu te je umro na Veliki petak, koji uz Veliki četvrtak i Veliku subotu čini Vazmeno trodnevlje prije Uskrsa. Isus je uskrsnuo iz mrtvih nakon što je umro za otkupljenje grijeha ljudi, a svojim je uskrsnućem pobijedio smrt, stoga poruka Uskrsa glasi da ljubav pobjeđuje smrt.

Vjernici diljem svijeta slave Uskrs molitvom i uživanjem u danu ispunjenom obiteljskim druženjem i blagoslovljenom hranom, a već na Veliku subotu počinju pripreme, boje se jaja i navečer se odlazi na bdijenje.

U košari s hranom, koju će vjernici blagovati za uskrsni doručak, nalaze se kuhana šunka i drugi suhomesnati proizvodi, kruh, mladi luk ili rotkvice, a njezin neizostavan dio su i šarena jaja.

Ona simboliziraju rađanje života, odnosno Isusovo uskrsnuće. Boje se različitim bojama i ukrašavaju simbolima dan prije Uskrsa, a tada se peku i tradicionalni kolači poput pince ili pletenice ukrašene pisanicama.

Zašto je Uskrs važan?

Uskrs je vjernicima važan iz mnogo razloga. On daje nadu da će i čovjek, baš poput Isusa, jednoga dana uskrsnuti, odnosno da ga negdje drugdje čeka vječni život, te podsjeća na zahvalnost Spasitelju. Iako mnogi vjernici izbjegavaju odlaske na misu čak i za najveći kršćanski blagdan, Uskrs za većinu ima posebno značenje.

Za razliku od Božića, ne slavi se na isti datum, već je on određen lunarnim kalendarom sličnim onom hebrejskom, a zanimljivo je i to da prvi kršćani nisu slavili Božić jer u Novom zavjetu ne piše Isusov datum rođenja, već samo Uskrs. U ranokršćansko doba slavio se svake nedjelje, no od 2. stoljeća obilježava se jednom godišnje, točnije u nedjelju nakon prvog proljetnog punog Mjeseca.

Uskrs se povezuje sa židovskim blagdanom Pasha. Dok se židovska vjera oslanja na Stari zavjet i oslobađanje izraelskog naroda iz egipatskog ropstva, kršćani se okreću Novom zavjetu, a kršćanska vjera usredotočuje se na uskrsnuće Isusa Krista.

Od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa se mijenja u zapadnoj i istočnoj Crkvi. U zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek pada u nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnom kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja.