ŠTO KAŽU SLAVONCI, A ŠTO DALMATINCI

Znate li što možete učiniti za svoje zdravlje?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.11.2010 12:29
  • Objavljeno 17.11.2010 u 12:29
žena, osmijeh

žena, osmijeh

Izvor: Corbis / Autor: Heide Benser/Corbis

Zdravlje je najveće bogatstvo, kaže stara narodna, a i 90 posto Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života. Rezultati nedavnog istraživanja GfK pokazuju da su Hrvati po pitanju vlastitog zdravlja – osviješteni, ali ipak nezdravi

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvati su deveta najdeblja nacija u svijetu, s čak 90 posto građana koji se ne bave dovoljno fizičkom aktivnošću (najmanje 150 minuta tjedno) i ne unose dovoljno voća i povrća u prehranu (najmanje pet porcija u danu).

Nakon takvih rezultata provedenog pitanja, postavlja se pitanje: Znamo li uopće što sve možemo učiniti za svoje zdravlje?

Istraživanja GfK pokazuju da se pod zdravljem najčešće podrazumijeva ravnoteža između fizičkog zdravlja i dobrog mentalnog osjećaja koji se još može opisati kao osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti, sreće. Stoga ne čudi da se manifestacije i jednog i drugog navode među tri najčešće odgovora hrvatskih građana na pitanje što bi sve mogli poduzeti kako bi što više poboljšali svoje zdravlje koji odgovaraju: vježbati (36 posto), zdravije jesti (29 posto) i smanjiti stres (24 posto).

Građani su, kako pokazuje istraživanje, svjesni da bi njihovom zdravlju pridonio prestanak pušenja, smanjenje kilaže, pijenje

Serge Kozak/Corbis

Serge Kozak/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Serge Kozak/Corbis

Dalmatinci misle kako bi se trebali više zabavljati

više vode, manja konzumacija nezdrave hrane te više sna.

Uzimanje vitamina, minerala i lijekova te češći posjet liječniku nalaze se u najmanje zastupljenim odgovorima, što ukazuje na to da su Hrvati ipak svjesni da za svoje zdravlje mnogo toga mogu učiniti sami, i to bez većih financijskih izdataka.

Žene se, kako bi poboljšale zdravlje, češće odlučuju za vježbanje, pijenje vode i više spavanja, dok se muškarci, za razliku od žena, češće odlučuju za manje rada i pijenje crvenog vina.

Gledajući po regijama, Slavonci tvrde da bi možda trebali jesti manje nezdrave hrane, a Dalmatinci smatraju da bi bili zdraviji kad bi se više zabavljali. Dobna skupina od 18 do 24 godine smatra da bi za dobrobit trebala piti manje alkohola, a najstarija dobna skupina, oni stariji od 65 godina, smatraju da bi trebali piti više lijekova i češće odlaziti k liječniku.

Zaključak istraživanja je da su Hrvati svjesni toga što mogu učiniti za svoje zdravlje, samo je pitanje kako će sami sebe potaknuti na konkretno djelovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi