NEUGODNE ČINJENCE

Znate li odgovore na ova škakljiva pitanja o seksu?

24.04.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Kada se radi o seksu, postoji cijeli niz neugodnih i pomalo škakljivih pitanja na koja bismo rado dobili odgovor, no jednostavno ih je neugodno postaviti. Da po pitanju seksa više ne bi bilo nepoznanica, dobro proučite odgovore na neka od najškakljivijih pitanja o seksu

Na vašoj strani kreveta nakon seksa nalazi se mokra mrlja
Ima li mrlja miris po urinu? Ako da, odgovor je očit. Naime, prema riječima Lauren Streiche, profesorice opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Northwestern Feinberg School of Medicine, čak i nakon odlaska na toalet ženama vrlo često u mjehuru ostane još mala količina tekućine. Određene poze, kao što je misionarska, mogu prouzročiti jači pritisak na mjehur što može dovesti do curenja, piše Huffington Post.

'Ako se to dogodi vrlo rijetko, nema razloga za zabrinutost. Ako tekućina koju nakon seksa primijetite na plahtama nema miris, ili pak ima miris po mošusu te uskoro trebate dobiti mjesečnicu, tada ste ejakulirali. No ako vam često ili pak redovito za vrijeme seksa curi urin, to bi mogao biti znak inkontinencije', tvrdi Lauren Streicher te savjetuje izvođenje Kegelovih vježbi, a o svim zabrinjavajućim promjena treba se posavjetovati sa svojim ginekologom.

Nekontrolirani smijeh ili plač za vrijeme seksa
'Seks je neurološki i emocionalni događaj', govori Debby Herbenick, znanstvenica u Centru za promicanje seksualnog zdravlja na Sveučilištu u Indiani i autorica knjige 'Sex Made Easy'. Drugim riječima, seks je intenzivno iskustvo, a skidajući se do kraja, emocionalno i fizički, pred drugom osobom, može izazvati neočekivane osjećaje. Emocionalne reakcije također mogu biti izazvane od hormona, posebice ako uskoro trebate dobiti mjesečnicu ili pak imate određenih dvojbi po pitanju svoje veze. Uzmite u obzir činjenicu da sami sebe najbolje poznajete. Stoga, ako osjećate da nešto nije uredu, porazgovarajte o tome s partnerom.

Iako niste ni blizu menopauzi, za vrijeme seksa muči vas vaginalna suhoća, čak i kada ste raspoloženi za seks
'Postoji mnogo čimbenika koji djeluju u održavanju vlažnosti vagine, a sve što sabotira razine hormona ili protok krvi u cijelom tijelu može isušiti vaginu', tumači Lauren Streiche. Profesorica Lauren Streiche dodaje i kako pet posto žena koje su koristile oralnu kontracepciju susrele su se s problemom vaginalne suhoće. Ostali krivci suhoće koji nemaju nikakve veze s godinama su antihistaminici, dojenje, kemoterapija, in vitro oplodnja i dijabetes. Kao rješenje problema Streiche predlaže korištenje kvalitetnog lubrikata.

Treba li se brinuti zbog pojave krvi nakon seksa?
'Ako je krv svijetle boje, a samo krvarenje se pojavilo samo jednom (posebice ako je to bilo nakon cjelonoćne 'akcije'), onda je to vjerojatno samo posljedica iritacije ili trenja, objašnjava profesorica Lauren Streiche. No ako se krvarenje ponovno pojavi ili se pak pojača, svakako biste trebali posjetiti ginekologa. Krvarenje može dolaziti iz područja maternice, vrata maternice, ili pak biti uzrokovano infekcijama poput klamidije i gonoreje.

Neugodan miris
'Normalni pH u vagini iznosi između 3,5 i 4,5, a upravo to stvara najbolje uvjete za razmnožavanje dobrih bakterija. Ako se pH vrijednost previše poveća, dobre bakterije ne mogu preživjeti, što omogućava razvoj loših bakterija, a to dovodi do pojave neugodnog mirisa kao i infekcija poput bakterijske vaginoze.

'Normalno sjeme u spermi ima pH oko 7,4, a ako vam je pH vrijednost već povišena, ili vrlo često prakticirate seks, ulazak sjemena s visokom pH vrijednosti može pogoršati situaciju. Osim toga, i mjesečnica može podignuti razinu pH vrijednosti', tvrdi Lauren Streicher.