KORISNI TRIKOVI

Znate li koje su najčešće greške prilikom slaganja posuđa u perilicu

14.10.2021 u 16:21

Bionic
Reading

Suđerice su danas neizostavan kućanski aparat u svakoj kuhinji no mnogi nisu sasvim sigurni na koji način zapravo treba pripremiti posuđe za pranje u perilicama

Ako i vi svakodnevno koristite suđericu, onda ste zasigurno naišli na bezbroj tekstova na temu oko one dobro poznate vječite dvojbe - treba li ispirati posuđe prilikom stavljanja u perilicu ili ne.

Carolyn Forte iz Good Housekeeping Institutea kaže kako se uvijek začudi brojnim različitim mitovima koji kruže kad je u pitanju perilica za posuđe.

Ipak, dodaje kako postoji nekoliko trikova za postizanje maksimalnih performansi ovog itekako korisnog kućanskog aparata.

'Najviše je dvojbi oko načina stavljanja posuđa u perilicu posuđa. Mnoge često muči i sam proces predispiranja, odnosno njegova nužnost kako bi rezultat bilo blistavo čisto posuđe', rekla je Forte dodajući kako proizvođači stalno ažuriraju značajke kako bi se uravnotežila energetsku učinkovitost i performanse uz smanjenje potrošnje vode.

Evo nekoliko najčešćih grešaka prilikom pranja posuđa u perilici:

Predispiranje posuđa:

Ne morate prethodno detaljno ispirati posuđe, no naravno, ne želite komade hrane u suđerici pa je najbolje da ih ostružete ili obrišete. 'Budite sigurni da vaša perilica za posuđe može podnijeti prljave tanjure', rekla je. Carolyn Forte i njezin suprug često izvode ciklus kratkog ispiranja u svom stroju ako njih dvoje npr. napune perilicu posuđem samo nakon jednog obroka i ne žele raditi cijeli ciklus.

Umetanje posuđa bez plana:

Mnogi nisu sigurni ni oko toga kako postaviti pribor za jelo poput vilica, noževa ili žlica u košaru. 'Preporučujemo da stavite noževe s noževima prema dolje, a vilice okrenite prema gore. Dobar je savjet promiješati žlice s noževima u košari', kaže Forte upozoravajući da nikada ne stavljajte drvene žlice jer postoji opasnost od puknuća.

Nepravilno postavljanje poslužavnika i pladnjeva:

Ovakve velike, ravne predmete treba staviti sa strane ili sa stražnje strane donje police uređaja, nikako sprijeda. Ako posuda prekriva dozator, možda se neće moći pravilno otpustiti deterdžent za pranje posuđa pa i o tome vodite računa.

Prenatrpana perilica:

Ne preopterećujte perilicu posuđem, kaže Forte. Neki ljudi zaglave toliko predmeta u aparatu da voda ne može doprijeti do unutrašnjosti posuđa. 'Pobrinite se da površine budu dovoljno izložene kako bi voda i deterdžent mogli doprijeti do njih. Ako zdjela blokira čašu, neće se dobro oprati', upozorila je.

Redoslijed slaganja posuđa:

Perilicu posuđa treba uvijek puniti sa stražnje strane prema naprijed kako bi se iskoristilo što više prostora. Preporučuju da se zdjelice i šalice stavljaju licem prema dolje ili pod kutom da se spriječi nakupljanje vode. Tanjure treba slagati na donju policu gdje je pritisak vode najjači za uklanjanje tvrdokornih mrlja od hrane.

Ne koristite sredstvo za sjaj

Budući da današnji strojevi troše manje vode, preporučuje se posebno sredstvo za završno ispiranje i sjaj kako bi posuđe izgledalo blistavo čisto i ubrzalo sušenje. Carolyn Forte kaže da će se uz pomoć takvih proizvoda voda manje lijepiti za posuđe i ostavljati mrlje ili film na staklenom posuđu.

Savjet za kraj:

Prije nego pokrenete program vaše perilice, pustite vruću vodu u sudoper do nje dok se voda ne zagrije, obično oko 15 sekundi. Hladna voda koja je u cijevima otići će tako u odvod, a ne u perilicu posuđa.