NIJE SVE IZGUBLJENO

Zaprljali ste omiljenu majicu ili košulju? Evo kako ćete spasiti odjeću od dosadnih mrlja

28.09.2021 u 20:04

Bionic
Reading

Ima li što gore nego kad najdražu majicu zaprljamo sladoledom od čokolade, vinom ili umakom od rajčica? Ipak, nemojte se brinuti, staro je pravilo odmah reagirati i mrlju ako je moguće odmah isprati, no što ako se ona i dalje vidljiva?

Dobro je poznato kako je najbolje da mrlje treba ukloniti čim prije jer što dulje čekamo boja se više uvuče u vlakna tkanine i imat ćemo više posla kasnije s uklanjanjem.

U slučaju da se mrlja i dalje tvrdoglavo drži, još uvijek postoje dva načina za spašavanje odjeće - to može uključivati ​​i određene kreativne zahvate kojima ćemo našu omiljenu košulju, hlače ili top zadržati u ormaru.

Ako ste zaprljali odjeću ribom ili mesnim pečenjem prvo odjeću prethodno operite u hladnoj vodi, a zatim je ubacite u veš mašinu na najmanje 60°C.

Ista pravila mogu se primijeniti na mrlje od crvenog i smeđeg umaka, jer obično sadržavaju proteine ​​i biljna ulja koja će reagirati na sličan način. Dakle, odmah isperite mrlju, ali ako tragovi ostanu, primijenite sredstvo za uklanjenje mrlja. Ista pravila vrijede i za vino.

Ako se suočite s mrljama od krvi, bitno je dobro isprati hladnom vodom i začas će nestati. Ako se pak krv osušila slijedite gore navedene upute za masne mrlje proteinskog podrijetla.

Ako je pak odjevni predmet koji ste uprljali izrađen od poliestera ili umjetnih vlakana, ​​imajte na umu da masti i ulja jako privlači sintetika, pa ćete morati prekinuti tu vezu. Operite ga više puta na 60°C - ali pripazite jer je poliester termoplastičan i prekomjerna toplina ga može oštetiti.

Što kad mrlju ipak ne uspijete ukloniti

Da, nažalost, nekad je mrlje nemoguće ukloniti usprkos brojnim pokušajima. Ako imate odjeću svijetle boje, odlična je ideja, obojiti taj odjevni predmet ako vam se ta opcija sviđa.

Kate Wilkins, osnivačica studija Studio Ink, specijalizirala se za bojenje tekstila pomoću biljnih materijala kao što su ljuske luka, koštice avokada, crni čaj i lišće eukaliptusa.

Prirodne boje, objašnjava ona, manje su štetne od sintetičkih i mogu se sigurno koristiti kod kuće. Kaže da je ključna biljna tvar s visokim udjelom tanina jer će 'postići dobru razinu postojanosti boja i na proteinima i na biljnim vlaknima', poput pamuka, vune, svile i lana. Nažalost, ovo vrijedi samo za prirodne tkanine poput pamuka ili lana, jer se sintetika ne može obojati.

Što se tiče korištenja boja za prikrivanje mrlje, treba pripaziti jer proteinske mrlje 'pokupiti' prirodne boje pa riskirate naglasiti mrlju ako bojite cijeli odjevni predmet. Kako bi zaobišla ovaj problem, ona predlaže korištenje tehnika bojenja koje stvaraju uzorke, poput npr. utiskivanja motiva u samu tkaninu kako bi se prikrila mrlja ili stvaranja modernog tye die uzorka savijanjem tkanine ili uz pomoć malih čvorova tkanine.

Postupak će se razlikovati ovisno o vašim materijalima, pa npr. odjeća od svile može se obojiti sjemenkama avokada koje su kuhane u loncu vode.

Druga dobra ideja je npr. prišivanje ili lijepljenje sitnih šljokica, ukrasnih aplikacija, prišivaka, efektnih gumba ili komada tkanine (poput npr. ukrasnog džepa) na vidljivu mrlju. Možete dati svojoj kreativnosti na volju i zaigrati se s npr. bojama za tkaninu i tako uspješno prikriti mrlju.

Internet je prepun zanimljivih 'uradi sam/a' ideja pa ako još uvijek niste spremni svoju najdražu majicu ili hlače poslati na recikliranje, udahnite im novi život.