Sardine, jeftina i zdrava konzervirana riba, sve su popularnije i u svijetu gastronomije
Sardine su novi gastro hit, a britanska nutricionistica Sophie Trotman je otkrila zašto su sardine nutritivno bogate i kako ih pripremiti na ukusne načine.
Sardine su izuzetno hranjive, a njihova konzumacija povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima.
Bilo da ih jedete svježe ili iz konzerve, ove male ribe zaslužuju mjesto na vašem tanjuru - ne samo zbog okusa već i zbog dobrobiti koje donose vašem tijelu!
Treba spomenuti i kako ova često potcijenjena namirnica nije samo hranjiva već i ekološki prihvatljive. Njihova proizvodnja ima manji utjecaj na okoliš u usporedbi s mesom ili drugim vrstama ribe. Također su pristupačne i lako dostupne, što ih čini savršenim izborom za zdravu prehranu.
Brojne zdravstvene prednosti
Ova namirnica je prava nutritivna bomba. Brojna istraživanja pokazala su da prehrana bogata sardinama može smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima za čak 30 posto. Ova mala riba sadrži ključne nutrijente koji podržavaju zdravlje srca, mozga i kostiju.
Sardine, uključujući njihove jestive kosti, mogu sadržavati do 680 mg kalcija po konzervi, što je gotovo 100 posto preporučenog dnevnog unosa.
Jedna sardina sadrži oko 6 g proteina, što ih čini odličnim izvorom za podršku mišićnoj masi i oporavku tijela. Konzerva koja sadrži četiri sardine pruža gotovo istu količinu proteina kao pileća prsa. Mnogi ljudi ne unose dovoljno proteina ili ga ne dobivaju iz raznolikih izvora, pa im ovakva namirnica može pomoći da zadovolje svoje potrebe za ključnim mikronutrijentima. Sardine su nevjerojatan izvor vitamina B12, ključnog za neurološku funkciju i energiju, a jedna konzerva može sadržavati više od pet puta dnevne potrebe za ovim vitaminom. Sardine su također bogate omega-3 masnim kiselinama važnima za zdravlje srca i mozga.
Ova namirnica sadrži 2.9 mg željeza na 100 g, što ih čini usporedivima s crvenim mesom poput govedine ili janjetine.
No za razliku od mnogih drugih vrsta ribe, sardine imaju nizak sadržaj žive, što ih čini sigurnim za redovitu konzumaciju. Uz to, one su hranjivije od drugih vrsta ribe s niskim udjelom žive poput inćuna ili skuše.
Nutricionisti upozoravaju i da je pri kupnji konzerviranih sardina važno je pripaziti i na još nekoliko stvari poput pakiranja te treba birati uvijek sardine u maslinovom ulju jer pružaju dodatne zdrave masti za srce.
Svakako provjerite etiketu kako biste izbjegli konzervirane sardine s visokim sadržajem soli, te uvijek birajte konzerve bez BPA (bisfenola A), kemikalije koja može utjecati na hormonalni sustav. Iako većina proizvođača danas koristi BPA-free ambalažu, uvijek je dobro provjeriti oznake na proizvodu.
Kako pripremiti sardine?
Sophie Trotman predlaže nekoliko tradicionalnih meditaranskih recepata koji ističu okus svježih sardina kao što je primjerice rižoto od rajčice sa sardinama, portugalski riblji paprikaš sa sardinama, krumpirom i juhom, grilane sardine s npr. nekom ukusnom salatom....
Konzervirane sardine možete pak pretvoriti u ukusan namaz koji će oduševiti goste ili pripremite panzanellu sa sardinama: talijansku salatu s kruhom koja je iznimno ukusna.