MODNA POVIJEST

Znate li kako su nastale tangice?

09.02.2013 u 07:56

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali tko je izmislio tange ili pak zašto se gumbi na muškim košuljama nalaze na desnoj strani, dok se na ženskim košuljama nalaze na lijevoj strani? Moda je doista široko područje koje skriva razne zanimljive, a pomalo i bizarne činjenice

1.Možda ste skloni misliti da je sva stara odjeća vintage, no odjevni se predmet može smatrati vintageom jedino ako je nastao u razdoblju od 1920. do 1960. godine. Sve što je nastalo u kasnijim razdobljima smatra se retro odjećom, piše Huffington Post

2.Jeste li znali da je upravo muškarac odgovoran za otkriće tangi? Bivši gradonačelnik New Yorka Fiorello LaGuardia ljutio se na gradske plesačice, tvrdeći da pogledima izlažu previše kože, pa su tako nastale tange koje su im omogućile da ipak nešto ostane skriveno.

3.Jeste li se ikada zapitali zašto muške košulje imaju gumbe na desnoj strani, dok se na ženskim košuljama oni nalaze na lijevoj strani? Muške košulje imaju gumbe na desnoj strani zbog povijesnih razloga. Naime, muškarci su se kroz povijest sami odijevali, a većina su dešnjaci. S druge strane, žene su u viktorijanskoj eri često odijevale sluškinje kojima je bilo lakše zakopčavati gumbe smještene na lijevu stranu.

4.Krajem 15. stoljeća francuski kralj Karlo VIII pokušao je pronaći udobne cipele koje bi odgovarale njegovim deformiranim stopalima. Naime Karlo VIII imao je po šest prstiju na svakom stopalu. Budući da nije mogao pronaći one koje mu odgovaraju, osmislio je cipele s četvrtastim vrhom

5.Manžete su se pojavile u 19. stoljeću jer su tada muškarci nosili košulje s uštirkanim ovratnicima i rubovima rukava. Budući da su te košulje bile poprilično krute, proizvođači su smatrali da bi zatvarač na rukavu koji bi olakšao oblačenje bilo lakše staviti na materijal nego gumbe. Rješenje koje su pronašli bile su manžete.

6.Gumbi na rubovima rukava nisu stavljeni radi funkcionalnosti. Naime Napoleon Bonaparte zatražio je da se vojnicima u njegovim trupama na rukave košulja našiju gumbi kako bi ih spriječio da o rukave brišu nos.

7.Cipele s platformom prvotno su osmišljene da bi noge ostale čiste i što dalje od prljavštine, a u modu su stigle tek u 14. stoljeću u Veneciji. U to vrijeme cipele s platformom bile su oslikane te opasno visoke, a neke su imale i preko 70 centimetara.