po noći piju krv

Znate li gdje se sve skrivaju stjenice? Evo kako ih prepoznati i zaštititi se

13.10.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Iako njihovi ugrizi nisu bolni niti osobito opasni po zdravlje, mnogi se groze same pomisli da noć provedu u sobi s odbojnim stjenicama

Jedan od najvećih strahova mnogih turista jest dolazak u hotelsku sobu nakon cjelodnevnog putovanja i pronalazak stjenica na krevetu i posteljini. Iako one ne predstavljaju ozbiljen zdravstvene rizike, činjenica jest da su za mnoge izvor nelagode i tjeskobe, a njihovo prisustvo dovoljno je da noć provedu bez trenutka sna.

Još gore od toga pomisao jest da ćete ove malene insekte - ponijeti kući! S obzirom na to da se nerijetko skrivaju u namještaju, lako se mogu zavući među vašu odjeću i nastaniti u vašoj spavaćoj sobi pri dolasku kući.

Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti da ove krvopije ne ponesete u svoj dom te da se zaštitite od njihovih ugriza čak i u hotelskim sobama u kojima ste primijetili njihovo prisustvo.

Dobro pregledajte sobu

Čak i ako je soba na prvi pogled čista, dobro je provjerite prije nego što se smjestite. Naime, zna se da stjenice privlači nečistoća, no za njihovo preživljavanje važna je i toplina u sobi te redovito prisustvo ljudi.

'Kad prvi put uđete u sobu, odmah stavite prtljagu u kupaonicu, a zatim obavite pregled sobe na stjenice. Imaju šest nogu i ravno ovalno tijelo, bez krila', savjetuje Jody Gangloff-Kaufmann, znanstvenica na sveučilištu Cornell i dodaje:

'Temeljito pregledajte posteljinu, madrac, noćne ormariće pa čak i budilicu, sva mjesta na koja se stjenice mogu sakriti. Prva stvar koju biste mogli primijetiti su izmetne mrlje koje ostavljaju iza sebe, poput točkica markera na tkanini.'

Provjerite i naslon kreveta; neki se mogu odvojiti od zida. Ako je iza naslona pronađen prah, to može biti znak da je soba već tretirana za stjenice u prošlosti.

U pregledu sobe može vam pomoći i LED svjetiljka te komercijalni testovi čiji bris daje rezultate u nekoliko minuta (no, imajte na umu da oni nisu posve istraženi).

Ako pronađete bilo kakve dokaze o stjenicama, kontaktirajte hotelsko osoblje, napustite sobu s prtljagom i zatražite sobu u drugom dijelu hotela - koja nije uz zaraženu, napominju eksperti.

Kako se zaštititi od stjenica tijekom boravka

Smanjite mjesta na kojima bi se stjenice mogle sakriti tako što ćete svoju odjeću spremiti u hermetički zatvorene plastične vreće ili ponesite vreće kojima ćete zatvoriti čitav kofer.

'Tvrdi kofer, može biti sigurniji izbor od mekog jer ima manje pukotina u kojima se stjenice mogu sakriti. Prtljagu uvijek držite na povišenom, udaljenu od zida ili u kadi', kaže znanstvenik Bryon Backenson.

Ovakvi praktični načini najbolja su zaštita od stjenica, a stručnjaci ističu kako metode izlaganje odjeće vrućem fenu ili brisanje kovčega alkohol neće biti toliko efikasne.

Provjera nakon povratka kući

'Nakon putovanja, raspakirajte svoju prtljagu u kupaonici i stavljajte je na svjetlu površinu kako biste mogli primijetiti stjenice, a zatim protresite odjeću u kadi ili tušu te usišite svoju prtljagu. Nemojte zaboraviti isprazniti usisavač i baciti njegov sadržaj', savjetuju u zdravstvenom odjelu New Yorka.

Stručnjaci se slažu i kako je važno odjeću staviti u sušilicu što je prije moguće i ostaviti je na najvišem stupnju barem 20 minuta kako biste ubili stjenice i njihova jaja.

'Ako mislite da je neki predmet bio izložen stjenicama i ne može ići u sušilicu, zapečatite ga u hermetički zatvorenoj plastičnoj vreći i ostavite ga na toplom mjestu šest mjeseci - koliko vremena je potrebno da stjenice umru od nedostatka vode', zaključuje je dr. Gangloff-Kaufmann.