ZA UKUSNIJA JELA

Znate li do kada začini imaju rok trajanja?

15.11.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali koliko zapravo začini i namirnice poput šećera ili soli traju? Većina nas šećer presipa u posudu i koristi dok se ne potroši, a isto vrijedi i za začine

Možda imate neke začine na policama ili u smočnici koje ste kupili za samo jedno jelo pa zaboravili na njih? Ako je prošlo pola godine, jednostavno ih morate baciti. Prema zaključcima Karen Page, autorice knjige 'The Flavor Bible', začine treba zamijeniti nakon šest mjeseci, a najdulje godine dana.

Najkraće traju mljeveni začini, dok oni u komadu poput štapića cimeta mogu trajati dulje.

Kako piše Huffington Post, sreća je što se zapravo ništa loše ne može dogoditi ako imate začine kojima je istekao rok trajanja. Najgore što će se dogoditi da jelo nema okus koji bi trebalo jer je začin star pa nema prvotnu jačinu.

Jedan od savjeta kako ih zamijeniti barem jednom godišnje jest da to učinite prije božićnih i novogodišnjih blagdana. Osim što je to doba godine kada više kuhamo pa koristimo više svih namirnica, stoga i začina, sigurno ćete se sjetiti i u budućnosti da ih opet zamijenite na vrijeme. Također ćete imati svježe začine za najdraža jela koja će biti odlična.