ŠEST KORAKA

Znanstvenici otkrili jedini ispravan način pranja ruku

18.04.2016 u 19:29

Bionic
Reading

Znanstvenici s glazgovskog sveučilišta Caledonian potvrdili su da za ispravno pranje ruku treba prihvatiti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

Znanstvenici su tijekom studije proučavali kako 42 liječnika i 78 medicinskih sestara koriste dezinfekcijsko sredstvo za pranje ruku. Ispostavilo se da je metoda Svjetske zdravstvene organizacije i pranja ruku od šest koraka učinkovitija od one Američkog centra za bolesti i njihovu prevenciju u tri koraka.

Utvrdili su da, iako prva metoda traje 25 posto dulje odnosno 42,5 sekundi, bolje eliminira bakterije. Srednja vrijednost za pranje ruku u šest koraka je pala od 3,28 do 2,58, a metodom u tri koraka s 3,08 na 2,88. Pranje ruku u tri koraka traje 35 sekundi, piše britanski Telegraph, a kako su se rezultati metode u šest koraka pokazali učinkovitijima, 7,5 sekundi razlike nije previše. U priloženom videu možete pogledati svih šest koraka do čistih ruku.

Studiju je objavio Infection Control & Hospital Epidemiology, a voditelj istraživanja Jacqui Reilly potvrdio je kako je ovo najispravniji način za pranje ruku, što na kraju vodi boljem zdravlju jer se smanjuju šanse za prenošenjem virusa i bakterija.