U POZADINI SU PROBLEMI

Žene sanjaju da ih progone, a muškarci da padaju

14.06.2011 u 18:51

Bionic
Reading

Neki se snovi ponavljaju u različitim životnim razdobljima, a razumijevanje snova pomaže nam da lakše dođemo do problema

Psihijatar Ian Wallace, koji se zadnjih 30 godina bavi proučavanjem ljudskih snova, izdao je knjigu u kojoj tumači najčešće snove koje, kaže, sanja većina ljudi barem jednom u životu.

'Proučio sam tijekom karijere više od sto tisuća snova i sa sigurnošću mogu tvrditi da se određeni snovi sanjaju u određenom razdoblju života. Jedan od najuobičajenijih ljudskih snova, recimo, onaj da ste goli u sobi prepunoj ljudi, ima jasno značenje. Znači da se na poslu ili u vezi osjećate zarobljeno i izloženo. Na osnovi tog tumačenja možete djelovati ,razgovarati sa šefom i/ili partnerom i pokušati odgonetnuti koja je pozadina tog sna', ističe dr. Wallace te dodaje da se ženama, u različitim fazama života, ponavlja san u kojem ih netko progoni, što znači da imaju problem koji ignoriraju, a rješenje je da ga osvijeste i pokušaju riješiti, dok muškarce najčešće progoni san da padaju.

Taj san stručnjaci tumače kao strah od neuspjeha, bilo ljubavnog bilo poslovnog, a ako se uzastopce ponavlja danima, najbolja terapija je razgovor s psihologom ili psihijatrom koji pomaže da se otkrije srž te nesigurnosti.

Na listi najčešćih neugodnih snova našli su se i kašnjenje na važan dogovor, pad s litice u autu kojem su otkazale kočnice, zarobljeni u nepoznatoj sobi te snovi koji uključuju životinje kojih se panično bojite – poput zmija, štakora, buba...