STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Žene ne bi smjele odgađati trudnoću do kasnih 30-ih

16.06.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Žene ne bi smjele odgađati rađanje do kasnih tridesetih i četrdesetih godina jer time povećavaju rizik od mogućih komplikacija, upozoravaju britanski stručnjaci

Britanski Royal College of Obstetricians and Gynaecologist u svom priopćenju, između ostalog, ohrabruje žene da rađaju u svojim najplodnijim godinama, između 20. i 35. godine, kako kasnije ne bi žalile zbog odgađanja odluke o majčinstvu.

Oni navode da postoji hitna potreba da se žene osvijeste i shvate da odgađanje rađanja dovodi do potencijalnih problema, neplodnosti, spontanih pobačaja ili komplikacija u trudnoći.

'Komplikacije u trudnoći su češće kod starijih žena, kod njih je veći postotak carskih rezova i umjetno izazvanih trudova, što predstavlja veći rizik i za majku i za dijete. No, unatoč tome, mi podržavamo ženinu odluku da sama oduči kad će rađati. Velik broj žena osjeća da mora odgoditi trudnoću dok se ne dokaže na poslu, financijski osamostali ili bude u stabilnoj vezi. No ključno je to što bi one trebale znati sve podatke o mogućim rizicima kasnijeg rađanja', tvrdi Louise Silverton s Royal Collegea.

Podaci govore da oko 19 posto današnjih trudnica ima preko 40 godina, a ta se brojka udvostručila od 80-ih godina. Brojne su istraživanja dokazala da plodnost počinje značajno slabiti oko 35. godine, a još jači pad bilježi se kad žena uđe u 40-e godine, dok se u isto vrijeme značajno povećavaju šanse da se dogodi spontani pobačaj.

Nova su istraživanja dokazala da ni umjetna oplodnja nije garancija uspjeha. Žene starije od 40 godina imaju veći rizik od raznoraznih komplikacija, dijabetesa u trudnoći i povišenog krvnog tlaka.