ZA SVE SU KRIVI HORMONI

Žene koje riskiraju imaju veću glad za seksom

25.08.2009 u 10:03

Bionic
Reading

Žene koje su sklonije riskiranju najvjerojatnije imaju višu razinu muškog hormona testosterona, a pokazuju i veću glad za seksom

Znanstvenici su otkrili da žene koje puno riskiraju imaju neobično visoku razinu testosterona. Taj hormon pojačava želju za seksom kod oba spola, a osim toga i u uskoj je vezi s kompetitivnošću i dominacijom.

Prijašnja su istraživanja pokazala da su visoke razine testosterona u vezi s riskantnim ponašanjem kao što je kockanje i pretjerano uživanje u alkoholu. U želji da pronađu vezu između sklonosti riskantnom ponašanju i hormona američki su znanstvenici izmjerili količinu testosterona u uzorcima sline uzetih od 500 studenata i studentica MBA poslovnog smjera na Sveučilištu u Chicagu.

Sudionici istraživanja trebali su odigrati kompjutersku igricu koja je procjenjivala njihov odnos prema riziku. Serija pitanja omogućila im je da biraju između garantirane novčane nagrade ili puno većeg, ali i riskantnijeg dobitka na lotu. Na njima je bilo da odluče hoće li igrati na sigurno ili riskirati. Kod žena koje su bile sklonije riskiranju uočena je visoka razina testosterona, dok kod muškaraca to nije bio slučaj.

Općenito uzevši, žene nisu sklone riskiranju kad su financijske odluke u pitanju. To dokazuje i činjenica da je 36 posto žena odabralo karijere gdje se financijski najviše riskira, dok to isto čini 57 posto muškaraca.