Kvaliteta sna

Želite sjajno jutro? Dobro se naspavajte

26.07.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Dobar, zdrav san osnovni je preduvjet za pozitivno raspoloženje i produktivan dan! Ako ste mirno spavali, imat ćete više energije tijekom dana. Kvaliteta sna tako utječe na vaše opće stanje i na vašu razinu aktivnosti. Ali kako stvoriti najbolje moguće uvjete kako biste lakše utonuli u san i poboljšali njegovu kvalitetu? Provjerite bitne čimbenike i korisne savjete za dobar san

Uzroci lošeg sna mogu biti različiti. Od stresa i briga, preko rada u smjenama, do brige o maloj djeci - puno je prepreka koje moramo prevladati kako bismo postigli savršen san tijekom noći. Ipak, problem ne predstavljaju samo pritisci svakodnevnog života, i prostor u kojem spavamo može imati velik utjecaj na kvalitetu našeg odmora.

Čvrst san u mraku i buđenje sa suncem

Mnogo je stvari koje možete učiniti kako biste spavaću sobu učinili ugodnijim mjestom za odmor, ali jedna od najvažnijih stvari je minimiziranje osjetilnih poticaja. Potpuni mrak u spavaćoj sobi neophodan je kako biste si osigurali dobar san i osjećali se revitaliziranima ujutro, spremni za susret s novim i ispunjenim danom.

To je zato što svjetlost uglavnom regulira dnevno-noćni ritam. Serotonin, takozvani hormon sreće, stvara se u mozgu prilikom izlaganja suncu. Serotonin, između ostalog, popravlja raspoloženje, ali sprječava oslobađanje melatonina, hormona koji potiče san. A kad padne noć, proizvodnja melatonina se povećava. Zbog toga bismo noću trebali što više zatamniti spavaću sobu te izbjegavati izvore svjetlosti, uključujući tehničke uređaje čiju upotrebu treba smanjiti ili ih isključiti prije spavanja.

Međutim, proljeće i ljeto mogu predstavljati izazov za postizanje potpune tame. Također, teško ju je postići i na urbanim područjima gdje noću ima jako puno umjetnog svjetla. Dostupne su vam razne mogućnosti za zamračenje prostorija – to mogu biti rolete, neprozirne zavjese ili sjenila za zamračenje. To je neophodno, pogotovo za potkrovlja koja su preplavljena svjetlom, zato jer krovni prozori u spavaću sobu propuštaju više svjetlosti od običnih prozora, tako da čak i pun mjesec puno jače sja nego kod fasadnih prozora. Dobro zatamnjenje krovnih prozora blokira svjetlost. Određene verzije roleta odlične su i za izolaciju ulične buke.

Najbolja temperatura za spavanje

Na visokim temperaturama puno je teže zaspati - znojimo se i češće se budimo, to je općepoznata stvar. Često se događa da smo ujutro prije posla previše pospani ili u prevelikoj žurbi i stresu da bi obavljali pripreme za noć koja je pred nama. Međutim, posebice po ljeti, stan je potrebno zatamniti, prije nego što bude izložen suncu.

Ljeti je također dobro brinuti o pravilnoj ventilaciji koja se razlikuje od one zimi. Iako je zimi potrebna kratka ventilacija, u toplim ljetnim danima za nju je potrebno nešto više vremena.

Najučinkovitiji način prozračivanja ljeti je u ranim jutarnjim satima, jer je tada vanjski zrak još uvijek svjež od noći. Prozračivanje kasno navečer također je dio pravilne ventilacije ljeti. Kad sunce zađe i vrućina malo padne, dobro je otvoriti prozore.

Brujeće smetnje

Vjerujemo da nema osobe koja ne zna za iritantno zujanje u spavaćoj sobi! Najprije ne možemo zaspati, pa se onda trgnemo iz lijepih snova. Ose, muhe i naravno komarci ljeti nam otimaju san - a mogu biti odgovorni i za bolna iznenađenja u obliku svrbeža nakon uboda noću ili pred jutro. Da biste zaštititi sebe i, prije svega, svoju djecu od tih napasti – idealno bi bilo s pouzdanim komarnicima koji vam omogućavaju bezbrižno uživanje na svježem zraku bez komaraca i drugih insekata.

Ugodna atmosfera

Otprilike trećinu dana provedemo u spavaćoj sobi. Stoga ta soba nije samo „funkcionalna“, već bismo se u njoj trebali osjećati dobro - uostalom, opuštena atmosfera pridonosi zdravom snu. Dobar krevet, udoban madrac i mekan jastuk nisu jedini zahtjevi. Ostatak namještaja i kombinacija boja također pridonose udobnosti i biste trebali joj pridati veliku pozornost.