metode koje rade

Želite se riješiti maslačaka iz vrta? Evo kako efikasno ukloniti ovaj korov

23.04.2024 u 11:06

Bionic
Reading

Stručnjaci za održavanje vrta otkrili su najefikasnije metode pomoću kojih se dugotrajno možete riješiti maslačaka i prevenirati njihov povratak

Usprkos tome što ima divan žuti cvijet koji je pravi ukras na svakoj livadi, maslačak je u stvarnosti korov koji može raditi probleme u održavanju vrta, a nije ga se nimalo lako riješiti.

Svatko tko je ikada ušao u pothvat oslobođenja svog vrta od najezde maslačaka, dobro zna da je riječ o zadatku koji nije nimalo jednostavan. Glavni razlog je brzo i lako širenje sjemenki ove biljke, zbog čega se ekspresno nastavlja bujati duž travnjaka.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Mogu rasti u gotovo svim uvjetima te se brzo oporavljaju. Širi ih vjetar, iz malenog komadića korijena koji ostaje u zemlji čak i kad biljku počupate', pojašnjava Sonya Query, magistra hortikulture.

No, osim što narušavaju izgled besprijekorno zelenog travnjaka, maslačci zapravo ni po čemu nisu štetna pojava u vrtu. Dapače, mogu biti i korisni jer privlače oprašivače te rastu na inače neplodnom tlu, čineći ga propusnijim i s vremenom potencijalno poželjnim za sadnju. Također, maslačke možete jesti i od njih napraviti ukusan dodatak jelima.

'Specijalna delikatesa su cvjetni pupoljci koje možemo i kiseliti u octu. Također je izvrstan kao zamjena za blitvu s krumpirom, daje posebno bogat okus salatama, a može ga se brati do kasne jeseni. Njegovu gorčinu smanjit ćemo branjem mladih listova i njihovih vrhova. Na kraju, gorko je najzdraviji okus, stoga ne bi trebalo zazirati ni štedjeti s količinom unosa ove biljke u naš probavni sustav', za tportal je rekao Anton Rudan, stručnjak za samoniklo bilje.

Kako se riješiti maslačaka?

Ako ste odlučni u želji da eliminirate maslačke iz svog vrta, stručnjaci naglašavaju da je ključno maknuti ih u trenutku kada su pahuljastog cvijeta jer se upravo tada šire, a tada im je i najtanji korijen.

Uklonite ih s pomoću alata

Dubokim kopanjem dospjet ćete do samog dna korijena maslačka, a to je najlakše uz upotrebu alata oštrog vrha.

'Koristite nož ili malenu lopatu kako biste uklonili čitav korijen', naglašava Larry Stein, profesor hortikulture.

Čupanje rukom

Ako birate metodu čupanja rukom, najbolje vrijeme za to je nakon obilne kiše koja će namočiti zemlju i učiniti ovaj postupak lakšim.

'Uhvatite maslačak za najdonji dio stabljike i nježno počupajte kako biste izvukli cijeli korijen', kaže Stein.

Koristite prirodni herbicid

Prirodni herbicid od octa i nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa mogu učiniti čuda kada je u pitanju uklanjanje korova iz vašeg dvorišta.

'Pošpricajte smjesu na maslačak oko tri sekunde tako da bude cijeli prekriven, a to radite isključivo na sunčanom vremenu', kaže Stein i dodaje:

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Ponovo primijenite ako je potrebno - ustaljeni maslačci mogu ponovno izrasti iz korijena. Kada koristite ovu tehniku, važno je ne prskati obližnje biljke, koje također mogu biti uništene u procesu.'

Kako prevenirati povratak maslačaka

Zbog toga koliko se brzo sjeme maslačka može raširiti i koliko duboko korijenje može ići, prevencija povratak maslačka može biti pomalo nezgodna. Ali, postoje neki načini koji će ih spriječiti da nanovo preuzmu vaš travnjak.

'Najučinkovitiji način da se spriječi povratak korova je uklanjanje biljaka i sjemenskih glavica prije nego što se ponovno zasiju', preporučuje Stein. No, imajte na umu da ovaj proces može biti težak jer je tako lako da kuglica sjemena iz drugog dvorišta uleti u vaše.

Još jedan dobar način da spriječite rast maslačka u svojoj travi jest vaš raspored košnje trave, odnosno koliko često i koliko temeljito održavate travnjak.

'Testiranje i mijenjanje sastava tla također može poboljšati zdravlje vaših drugih biljaka, što može smanjiti vjerojatnost da se maslačak učvrsti u vašem dvorištu i preuzme vlast', zaključuje Query.