OPREZ!

Ovu divnu biljku nikad ne biste trebali poželjeti u svom vrtu, a evo zašto

20.04.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Iako je odlikuju ljupki cvjetovi upečatljive boje, ova biljka čiji je latinski naziv Hyacinthoides hispanica, nije dobrodošao gost u ijednom vrtu, dapače

Stručnjaci iz područja hortikulture jednoglasni su kad se radi o Hyacinthoides hispanica, odnosno šumskom zumbulu ili španjolskim zvončićima uz slikovitu opasku kako bi u nekom uzbudljivom filmu ova upečatljiva biljka definitivno imala ulogu negativca.

Premda nije teško biti očaran njihovim prekrasnim cvjetovima u obliku zvona, njihova invazivna priroda i impresivne regenerativne sposobnosti ove bilje doista mogu učiniti pravom noćnom morom koja se ponavlja.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Pa ako ste možda pomislili kako ih ste se riješili, iznenadit će vas njihova žilava priroda.

Podrijetlom iz Španjolske, Portugala i Sjeverne Afrike, španjolski zvončići (Hyacinthoides hispanica) su višegodišnje lukovičaste biljke sa sjajnim lišćem poput oštrice.

Sredinom do kasnog proljeća daju visoke cvjetne stabljike ukrašene ljubičastoplavim zvonolikim cvjetovima. Članice obitelji šparoga (Asparagaceae), ove izdržljive biljke rastu na različitim tlima i podnose sjenovita područja, što ih čini dobrom opcijom za sadnju ispod drveća i na drugim mjestima gdje mnogo cvijeća neće rasti. Budući da se o zvončićima nije teško brinuti, oni su popularan dodatak cvjetnim gredicama, kamenim ogradama... Međutim, možda biste dobro razmislili prije nego što ove lijepe, ali 'opake' biljke uvrstite u svoj vrt jer se iznimno brze šire i preuzimaju vrt. Što je još gore, iznimno ih je teško ukloniti.

Zašto bi španjolski zvončići mogli biti loš izbor za vaš vrt

Naime, ove plodne biljke šire se samosjetvom i stvaranjem malih nezrelih lukovica. Zahvaljujući njihovoj snažnoj reproduktivnoj prirodi, nije ih lako obuzdati tipičnim metodama koje se koriste za sprječavanje širenja invazivnih biljaka. Također su vrlo otporne na sredstva za uništavanje korova, tako da je najbliži učinkovit način da ih se riješite (koji je još uvijek prilično neučinkovit) njihovo iskopavanje. Međutim, lukovice su često zakopane duboko u tlo i teško ih je pronaći. Nezrele lukovice, koje nalikuju velikom, bijelom korijenju, posebno je lako uočiti. Ako ne želite okopavati svoj vrt, možete pokušati izgladnjivati biljke tako da odrežete izdanke prije nego što procvjetaju. Ali morat ćete ponoviti ovaj postupak za svaku biljku svaki tjedan tijekom vegetacijske sezone. Bez obzira koju metodu odabrali, budite spremni na dugu bitku. Može proći nekoliko godina da se uguše ove zlokobne biljke, a ako propustite samo jednu lukovicu ili sjeme, one će se vratiti.

Kao da njihovo neumoljivo odbijanje da izumru nije dovoljno strašno, španjolski zvončići također su otrovni za ljude i kućne ljubimce. Svi dijelovi biljke sadrže scillaren, srčani glikozid koji uzrokuje nepravilan rad srca, proljev, povraćanje, bolove u trbuhu i drhtanje. Ljepljivi sok zvončića također iritira kožu, stoga uvijek nosite rukavice kada rukujete njima.

Postoji mnogo drugih vrsta koje možete uzgajati u svom vrtu, uključujući i tzv. Mertensia virginica, divlje cvijeće koje potječe iz većeg dijela središnjeg i istočnog SAD-a. Ove netoksične zeljaste trajnice imaju ovalno zelenkasto-sivo lišće i daju plave cvjetove u obliku trube u sredina proljeća. Otporne su na sjenu i dobro funkcioniraju na rubovima i gredicama.

Obični zvončići (Camassia quamash), odnosno kamasija kvamaš, poznata i kao kamaš ili mali kamaš, još jke jedna izvrsna alternativa španjolskim zvončićima. Članice obitelji ljiljana (Liliaceae), ove lukovičaste trajnice porijeklom su iz Kanade i SAD-a. Ove netoksične biljke imaju usko lišće poput trave i cvatu u kasno proljeće ili rano ljeto, stvarajući visoku cvjetnu stabljiku na vrhu s desecima zvjezdastih, plavoljubičastih cvjetova. Lako se uzgaja i preferira sunce ili djelomičnu sjenu. Poput svih zvončića, imaju sklonost rasti u skupinama i dobro funkcioniraju na gredicama i rubovima.