otporne i nezahtjevne

Šareni vrt na balkonu: Ove divne biljke lake su za uzgoj, a cvatu do kraja ljeta

16.04.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Od lavande preko sukulenata do predivnih mandevila; donosimo najljepše vrste biljaka za balkon, koje ne zahtijevaju puno brige

Jedan od najzabavnijih zadataka svakog proljeća jest odabir predivnog cvijeća i mirisnog bilja kojem ćete ukrasiti svoj balkon i pretvoriti ga u najljepši prostor svog doma.

Maćuhice, begonije, perunike i šarene kadife samo su dio klasičnih opcija s kojima ne možete pogriješiti, no ako želite biti sigurni da sadite biljke oko kojih nećete imati puno brige te ćete u njima uživati sve do kraja ljeta, birajte neke od sljedećih vrsta.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Fuksija

Predivan spoj ružičaste, ljubičaste i zelene boje fuksiju čini jednom od najatraktivnijih balkonskih biljaka, a u prilog joj ide i iznimna jednostavnost u održavanju. Otporna je na veliku vrućinu, sušu te potpuni hlad, što je čini odličnom opcijom za svaki balkon, kao i za potpune početnike.

Lavanda

Ako ste pomislili da mirisne lavande uspijevaju samo u mediteranskim vrtovima, oduševit će vas činjenica da postoje sorte koje će raskošno rasti i na gradskom balkonu! Birajte između vrsta Munstead, Hidcote, Pedunculata ili Nana Alba te uživajte u očaravajućim aromama i nježnim ljubičastim cvjetovima lavande sve do kraja ljeta.

K tome, o njoj nećete morati voditi previše računa jer uživa u suhoj zemlji i rijetkom zalijevanju, a bitno joj je tek da nije na poziciji koja je u stalnoj sjeni.

Zlatni bambus

Na balkonima kojima nedostaje privatnosti, zlatni bambus iznova se pokazuje kao sjajno rješenje koje unosi dašak prirode, zelenila i toliko željenog zaklona.

Visoke stabljike i elegantno lišće unose živost i ugodan ambijent u prostor, ali i veliku količinu hlada koja će vam čak i po ljetnim vrućinama omogućiti uživanje u čarima provođenja vremena na svom balkonu.

Sukulenti

Za one koji ljeti često izbivaju iz doma te ne žele posvetiti puno brige svojim biljkama, sukulenti su opcija iz snova. Ne trebaju ni vodu niti ikakve dodatke zemlji - samo obilje sunca i zaklon po zimskoj hladnoći. Uz ovakve uvjete mogu preživjeti godinama, a obilje vrste omogućuje vam efektno uređenje.

Verbena

Verbena, poznata i pod nazivom sporiš, oduševljava svojim šarenim lopticama sitnog cvijeća koje osvaja i ugodnim mirisom. Lako uspijeva u teglama ili visećim posudama iz kojih se cvijeće spušta u neodoljivom slapu. Treba joj puno sunca, dobro drenirano tlo i pozicija na kojoj je jak protok zraka kako bi se suzbile bolesti kojima je sklona.

Pelargonija

Pelargonija je s razlogom desetljećima jedna od najpopularnijih opcija za balkonu zbog svojeg atraktivnog cvijeća i otpornosti uslijed koje lakoćom preživi cijelo ljeto. Redovito uklanjajte ocvale dijelove te zalijevajte čim se zemlja osuši kako biste uživali u njenom punom potencijalu.

Begonija

Nježne begonije pronaći ćete u niz nijansi te ih lako uklopiti u balkonski prostor. Obožavaju hlad i vlažne uvjete pa ćete ih morati zalijevati nešto češće, no trud će se itekako isplatiti.

Mandevila

Ružičaste mandevile najljepše su posađene u viseće tegle jer njihovo čarobno cvijeće pada u dužini od preko tri metra. Lakoćom podnose visoke temperature, a s obzirom na to da je riječ o tropskoj biljci, računajte na nešto veću brigu o zalijevanju. Uživaju u izravnom suncu, no neće im škoditi ni veća količina poslijepodnevnog hlada.