SAVJETI KOJI PALE

Želite proširiti krug prijatelja? Evo kako!

04.09.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Ne želiš više biti izvan svih događanja? Donosimo nekoliko kul savjeta za stjecanje prijatelja u novoj školskoj godini koja je pred tobom

Čini ti se da se svi osim tebe imaju buran društveni život, a od fotki s ludih tuluma na Fejsu (na kojima ti, naravno, nisi bio/la) ti je slabo? Zvuči li ti to poznato? Prisjetili smo se kako i ti možeš promijeniti svoj status u društvu.

Naravno, postoje osobe koje vrlo brzo i lako sklapaju prijateljstva. U stanju su se sa svima 'skompati' brzinom svjetlosti i to im lako polazi za rukom. No nekima to baš i nije tako lako.

349165, 349093, 349064, 349036Budi pristupačan/a
Ako si prijateljski nastrojen/a, sigurno ćeš biti uvijek rado viđeno lice u svakom društvu. Iskren osmijeh i otvoren pristup oduševit će svakoga. Zato duboko udahnite, opustite se i nasmiješite se, savjetuje Teen Vogue

Iniciraj komunikaciju
OK, jasno nam je da katkad nije lako prvi/a započeti razgovor, no uz malo vježbe i ti možeš prebroditi sramežljivost. Svi imaju isti strah da će se izblamirati ili da će reći nešto glupo. Nitko ne očekuje da kažeš nešto jako duhovito ili genijalno – dovoljno je postaviti neko pitanje npr. vezano uz predmet koji skupa pohađate. Možeš započeti razgovor i o nečemu što uglavnom većinu tvojih vršnjaka zanima, vezano uz neki novi film, seriju, bend koji te se dojmio… Budući da su nedavno završili praznici, možeš inicirati razgovor o ljetovanju, putovanjima i sl. Ponudi se ako nekome treba pomoć, pohvali nekoga ili daj kompliment. S time sigurno nećeš pogriješiti.

Aktiviraj se

Moraš se angažirati kako bi proširio krug prijatelja te postati puno aktivniji/a. Ako sjediš tužno s laptopom na krilu ili buljiš konstantno u TV samosažalijevajući se, nećeš nikoga upoznati! U tome ti mogu pomoći i izvanškolske aktivnosti. Imaš dara za glumu, sport ili pjevanje? Učlani se u klub u kojem ćeš pronaći gomilu istomišljenika. Nema boljeg mjesta za pronalaženje nove kul ekipe. Ako imaš mogućnosti, počni učiti neki strani jezik ili ako ta opcija postoji u tvojoj školi, ovisno o svojim sklonostima ili onome što te zanima upiši fotografsku, filmsku, likovnu ili npr. znanstvenu sekciju.

Budi ono što jesi
Nikad nemoj glumiti da si nešto što nisi kako bi te ljudi prihvatili. Nemoj se bojati pokazati svoju osobnost i sve svoje pozitivne karakteristike. Budi svoj/a! Sigurno će biti ljudima kojima nećeš biti simpatičan/a, ali nitko se ne može svima dopasti. Najgore što možeš je povući se u sebe, začahuriti u svoj svijet i predati se bez borbe. Zato se oboružaj širokim osmijehom, pozitivnim stavom i samo hrabro.
 
Neverbalna komunikacija
Položaj tijela mora biti prijateljski. Ne zaboravi na osmijeh, a ruke neka nikako ne budu prekrižene na grudima. Namrgođeno lice i stav 'svi mi užasno idu na živce' neka postane prošlost! Kao i za sve drugo u životu, i za prijatelje se treba potruditi zato odbaci aroganciju i oboružaj se osmijehom!

Odazovi se ako te negdje pozovu, pa iako ti se baš i ne ide
Kad te negdje pozovu, prihvati to mada možda nisi baš taj dan posebno od akcije. Iz toga se može izroditi samo nešto OK - ako te netko pozove npr. na neku predstavu (iako ti se to čini kao totalna gnjavaža), prihvati, jer ti se može svidjeti. A ako ništa, može ti biti zabavno druženje nakon predstave.