USPUTNI SEKS

Želite li prijatelja s povlasticama?

  • Autor: Stribor Keví
  • Zadnja izmjena 16.04.2011 09:44
  • Objavljeno 16.04.2011 u 08:00
par seks muškarac žena ljubav

par seks muškarac žena ljubav

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Čak 63 posto žena tvrdi da bi usputni seks radije imale s prijateljem nego s potpunim strancem. Prijatelji s povlasticama se međusobno poštuju, vjeruju si, mogu biti opušteni i neopterećeni

Svi već znaju za pojam prijatelji s povlasticama. U američkoj studentskoj populaciji čak 60 posto ispitanika tvrdi da su barem jednom u životu imali prijatelja sa seksualnim povlasticama. Usprkos uvriježenom mišljenju da ovakav aranžman ne odgovara ženama, njih čak 63 posto izjavljuje da bi usputni seks radije imalo s prijateljem nego sa strancem.

Nije ni čudno, uzmemo li u obzir po čemu se sve ovakav aranžman razlikuje od usputne afere za jednu noć: on podrazumijeva uzajamno poštovanje, pa čak i određenu mjeru emocionalne predanosti i može imati vrlo dug rok trajanja. Preko 80 posto ljudi koji se nalaze u takvim vezama kaže da ne očekuje da se veza razvije u nešto više. Međutim, među onima koji to očekuju, ipak ima više žena nego muškaraca: 18 posto žena od prijateljstva s povlasticama očekuje da se razvije u predanu, romantičnu vezu, dok to isto očekuje svega tri posto muškaraca.

Znanstvenici su ispitali motive koje žene imaju za upuštanje u ovakvu neobvezujuću seksualnu vezu s prijateljima ili poznanicima. Pokazalo se da se u najvećem broju slučajeva zaista radi o uzajamnom pružanju fizičkog zadovoljstva. Žene u ovakvim vezama obično kažu da imaju potrebu za seksualnim zadovoljstvom, a da im seks s prijateljem odgovara jer se u takvoj kombinaciji osjećaju sigurno i opušteno te imaju više povjerenja u prijatelja nego što mogu vjerovati strancu. Mnoge od njih kažu i da im je ovakav oblik zadovoljavanja potreba draži od ozbiljne romantične veze jer ih lišava obaveza, kompleksa i problema koji uz takvu vezu obično idu.

Većina ispitanih žena ipak ne smatra da im je ovakav aranžman zamjena za ozbiljnu, romantičnu vezu: prijateljstva s povlasticama obično se događaju u nekom prijelaznom razdoblju između dvije ozbiljne veze ili su u nekim slučajevima seksualni nadomjestak uz već postojeću dugoročnu vezu. Osobe koje imaju iskustva s takvim vezama također često spominju i njihove nedostatke, poput upropaštenog prijateljstva ili opasnosti da se jedan od partnera zaljubi u drugog, koji pak ne želi od prijatelja s povlasticama prerasti u dečka/curu bez povlastica. Nemamo točnu brojku koja bi nam rekla koliko je ovaj oblik druženja zaživio među Hrvatima, ali sudeći prema komentarima koji se mogu naći na mnogim forumima, nije nam stran!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi