MANA KOJU MORATE VOLJETI

Zdravo je imati veliku stražnjicu

07.02.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Hura! Velika stražnjica dobra je za vaše zdravlje, tvrde znanstvenici

Znanstvenici s Oxforda otkrili su da pohranjivanje masnoća u stražnjici, a ne u trbuhu smanjuje razinu 'lošeg' LDL kolesterola i povisuje razinu 'dobrog' HDL kolesterola koji štiti od otvrdnuća arterija, piše Daily Mail.

Njihova recenzija, objavljena u časopisu International Journal of Obesity, pokazala je prednosti velike stražnjice, za koju tvrde da čak smanjuje rizik od dijabetesa.

Profesor Jimmy Bell iz bolnice Hammersmith objašnjava: 'Masnoća dolazi u dobrim i lošim oblicima. Gluteofemoralna masnoća se pohranjuje na stražnjici i čini se da djeluje kao tampon koji čisti upalne masnoće koje bi mogle imati opasan učinak negdje drugdje.'

'Budući da se masnoće na stražnjici razgrađuju sporije nego masnoća na trbuhu, one proizvodi manje upalnih citokina - kemikalija koje su vezane uz dijabetes, bolesti srca i pretilosti', kaže dr. Bell.

'Sagorijevanje previše ovih zdravijih oblika masnoća nije dobro za vas.' Međutim, višak masnoća u srednjem dijelu tijela može imati ozbiljne posljedice za zdravlje, pa je važno da ih se oslobodite što prije.