ISTRAŽIVANJE

Zdrava prehrana kod djece povećava IQ kasnije u životu

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 08.02.2011 09:11
  • Objavljeno 08.02.2011 u 08:37
dijete

dijete

Izvor: Pixsell / Autor: Anna Peisl

Djeca koja su jela zdravu hranu imaju veću razinu inteligencije od djece koja su jela hranu bogatu šećerima i masnoćama ili hranu poznatu kao 'junk food'

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Bristol. Pokazalo se da djeca, posebice ona do tri godine, koja su jela puno povrća, voća i tjestenine imaju veći IQ od djece koja su jela procesuiranu hranu bogatu mastima i šećerima.

Dugotrajno istraživanje pratilo je 14.000 djece rođene 1991. i 1992. godine. Roditelji su ispitivani o tome što su djeci često davali piti i jesti kada su ona imala tri, četiri, sedam i osam i pol godina. Kasnije im je standardnim testovima mjeren IQ.

Istraživanje je pokazalo da se ključnom pokazuje prehrana s tri godine. Naime, djeca koja su u toj dobi jela više nezdrave hrane imala su manji IQ kasnije. S druge strane, prehrana nakon četvrte godine pokazala se nevažnom kada se radi o razini inteligencije.

Stručnjaci kažu da glava kod čovjeka najviše raste u prve tri godine života te smatraju da je rast glave u tom razdoblju povezan s formiranjem inteligencije.

'Moguće je da zdrava prehrana u tom razdoblju života stimulira optimalan razvoj mozga', zaključila je dr. Kate Northstone koja je vodila istraživanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi