Haute couture aranžmani

Zbog raskošnog cvijeća svi su pričali o bajkovitom vjenčanju u Dubrovniku, a za to je bio zaslužan cvjećar čije su dekoracije prava umjetnost

31.08.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Zadivljujuće! Veličanstveno! Prekrasno! Upravo su se takvi uzvici čuli proteklog vikenda ispred dubrovačke crkve sv. Vlaha. Pažnju prolaznika privlačili su raskošno uređene stepenice i pročelje crkve za potrebe jednog bajkovitog vjenčanja. Cvjetni aranžmani su bili sve samo ne svakidašnji, a mnoge, koji su se složili da su to jedni od najupečatljivijih koje su do sada vidjeli, zanimalo je tko stoji iza te cvjetne umjetnosti

Mantas Petruškevičius, cvjetni aranžer koji sa svojim brendom Flower Couture stoji iza dekoracija za bajkovito dubrovačko vjenčanje koje je privuklo pažnju prolaznika, ima nevjerojatnu sposobnost stvoriti skladno okruženje čak i u minimalističkim uvjetima, i kada zna da je njegovo okruženje privremeno i prolazno.

Prvu cvjetnu kolekciju predstavio je sa svega 16 godina u hotelu u Vilniusu. Kolekciju je primijetila i cijenila tadašnja prva dama Litve Alma Adamkienė, a kasnije je Mantas bio angažiran na dobrotvornim događajima u njezinoj organizaciji.

Kako se navodi na njegovoj službenoj stranici, bio je to izazov, ali snažna poruka koju je odaslao u zemlji koja je tijekom sovjetskih vremena izgubila osjećaj za ljepotu da se estetske potrebe trebaju manifestirati na proslavama i u svakodnevnom životu.

'Dosta s minimalizmom', kaže sam Mantas Petruškevičius. Kada ovaj litavski umjetnik cvijeća za vjenčanja i događaje, međunarodno poznat po svojim raskošnim aranžmanima, govori o svom stilu, riječ koja ga najbolje opisuje je maksimalizam.

Prema njemu, cvjetni aranžmani bi trebali biti poput rijeke, ali i nalik vodopadu, raskošno 'teći i pjeniti se'. 'Da sam živio u doba baroka, definitivno bih se osjećao na svom mjestu', kaže ovaj litvanski cvjećar, a upravo je to nešto što ne biste očekivali od čovjeka koji je odrastao u hladnoj sjevernoj zemlji, gdje je priroda sve samo ne raskošna.

'Prirodno mi je imati potrebu za estetskim okruženjem i osjećati strast za njegovim stvaranjem. Svoj rad nazivam svojim istinskim pozivom', kaže ovaj litavski cvjećar koji svoje umjetničko umijeće i nastojanja da ga stvori uspoređuje s kolekcijama visoke mode.

Naime ono što su renomirani dizajneri u svijetu mode, to je Mantas u svijetu vjenčanja. Njegova agencija Flower Couture by Mantas Petruškevičius inače ima vrlo ambiciozne projekte, a radili su i za kraljevsku obitelj.

Svoj brend je nazvao upravo Flower Couture jer smatra da postoji jaka veza između cvjećarstva i visoke mode. 'Oboje se temelje na ručnoj izradi i majstorstvu.

Haute couture kolekcija zahtijeva poseban ambijent, svjetlo, glazbu i publiku, slično kao što moje cvjetne ideje zahtijevaju poseban arhitektonski prostor, svjetlo i publiku', objašnjava.

Kod vjenčanja voli emocije. 'Reakcije ljudi su najveća nagrada za moj rad. Ne postoji ništa tako dirljivo kao suze radosnice kada mladenka vidi ukrašen prostor.

Kad uspijem pretvoriti, recimo, staru staju u palaču, osjećam beskrajno kreativno zadovoljstvo', otkrio je jednom prilikom u intervjuu.

Prilikom slaganja aranžmana stil i povod slavlja, baš kao i okolna arhitektura, služe kao bitni kriteriji koji određuju boju i oblik kreiranih buketa.

Ovaj cvjetni dizajner ima istinski dar za dekoriranje interijera i eksterijera, a njegovi cvjetni aranžmani djeluju poput umjetničkih djela, zračeći vitalnošću i dinamikom.

'Prvo promatram mjesto vjenčanja: ako je malo, upotrijebit ću tri vrste cvijeća, ali ako je veliko, trideset bi moglo biti premalo. Važno je da cvjetovi budu brojni i masivni.

Što se tiče inspiracije, ona je nepredvidiva: može doći s ulice, s putovanja ili iz starog filma', kaže, a upravo je brojnim i masivnim dekoracijama u Dubrovniku izazvao tu željenu emociju, uzbuđenje, divljenje i oduševljenje. Prolaznika i gostiju sigurno, ali nesumnjivo i same mladenke.

  • +2
Vjenčanje u Dubrovniku Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/G.Radičević

Kada govorimo o luksuznim vjenčanjima, postpandemijsko razdoblje vraća ih u punom sjaju i raskoši, a mikro vjenčanja i prigušeni, gotovo neprimjetni stilovi stvar su prošlosti. Svadbeni trendovi za 2022. godinu donose ekstravaganciju, maksimalizam i unikatnost.

Nakon poduže pauze moderna vjenčanja oživljavaju u živim, vibrantnim bojama koje odražavaju radost i optimizam. Od haljina za djeveruše do cvjetnih aranžmana i dekoracije stola, trendovski tonovi osmišljeni su kako bi ostavili snažan dojam.

Cvijeće i cvjetni aranžmani doista mogu stvoriti posebno ozračje na vjenčanju, a upravo su cvjećari ove godine zaduženi za stvaranje 'wow faktora'.

Najnoviji trendovi donose živahne palete boja s neočekivanim kombinacijama. Blagi tonovi poput rubinski crvene, smaragdnozelene i safirnoplave, crvena trešnja ili ružičasta lubenica u kombinaciji sa zelenom bojom morskog stakla, jarka žuta omekšana prašnjavim plavim tonovima te hit boja godine, veri peri, obilježavaju vjenčanja ove godine.

Osim bojama, dojmljiv izgled stvara se korištenjem široke palete cvijeća umjesto samo nekoliko vrsta. Tu su i zamršeni lukovi prekriveni visećim cvjetovima i dramatičnim zelenilom za prirodan ambijent.